Bir başka deyişle birden fazla ülkede pazarlamacı tarafından yürütülen pazarlama faaliyetleridir. En karmaşık seviyesinde, işletmenin yurtdışında üretim tesisleri kurması ve dünya genelinde pazarlama stratejilerini koordine etmesini içerir.
Uluslararası pazar, üretimin gerçekleştiği mevcut ülke dışındaki alanların tümünü kapsayan bir kavramdır. Yabancı ülkelere taşınan mal ve hizmetler, işletmelerin küresel çapta genişlemesine yardımcı olur. Uluslararası pazar, ülkenin rekabet durumuna ve fırsat kaynaklarına göre yatırımcılara farklı fırsatlar sunar.
Ulusal Pazarlama (Domestic Marketing) Pazarlama faaliyet- leri, işletmelerin faaliyet gösterdiği kendi ülkesi sınırları içinde sürmektedir. gösterdiği ülkede üretilen ürünlerin başka ülkelere satılması anlamında olup genel olarak ihracat işlemlerini kapsamaktadır.
a) Tesadüf ihracat: Yurtdışından bir talebe istinaden yapılan satışları ifade eder. İhracatçı firma ihracat öncesinde herhangi bir çalışma yapmamıştır.
İlgili 21 soru bulundu
Dolaylı ihracat, ürünlerini bir aracı vasıtasıyla başka ülkelere satan firmaların yaptığı ihracat türüdür. Şirketin yabancı acenteler, ihracat uzmanları, uzman yönetim şirketleri vb. gibi çeşitli aracıları vardır. Burada işletmelerin süreçler üzerinde daha az kontrolü vardır.
Çok kanallı pazarlama ise, müşterilere birden fazla kanal ve platformda hizmet veren entegre bir yaklaşımdır. Öncelikle müşterilerin ihtiyaçlarına odaklanır. Her kanal, herhangi bir cihazda birleşik bir deneyim sunarak müşteri yolculuğuna benzersiz bir katma değer getirir.
Bu bakış açısıyla ortaya çıkan duyusal pazarlama, en temel tanımıyla insanların sahip olduğu görme, duyma, işitme, koklama ve duyma duyularının birine veya birkaçına hitap ederek tüketicilerin satın alma kararları üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etki oluşturma faaliyetidir.
Regiosentrik odaklı bir şirkette bölge, amaca uygun coğrafi birim haline gelir, yönetimin amacı bütünleşik bir bölgesel strateji geliştirmektir.
Brown (2001b) Retro pazarlamayı, “Bir önceki tarihsel döneme ait ürün veya hizmetin canlanması veya yeniden başlatılmasıdır” olarak tanımlamaktadır (Brown, 2001b:6). Retro pazarlama, geçmiş döneme ait çağrışımlarla (müzik, koku, filmler, kitaplar vb.) farklı bir pazarlama yaklaşımını ortaya koymaktadır.
Yeşil pazarlama; kirlilik, enerji tüketimi ve tükenebilir kaynakların tüketiminin olumlu ve olumsuz yanlarını inceleyen toplumun ve tüketicilerin ihtiyacını tatmin etmede sorumluluk anlayışı içerisinde uzun vadeli karlılığı hedefleyen bir iş stratejisidir.
Karşı pazarlama yani diğer bir deyişle Contra Marketing, markanın ya da firmanın bir saldırıya maruz kaldığında karşı tarafa cevap verme çabalarını ifade etmektedir. Doğal olarak her firma rakibi tarafından hedef alındığında marka değerini savunma ihtiyacı duyar. Bu tutumda pazarlama savaşlarına neden olmaktadır.
Bir işletmenin mal veya hizmetinin satışını kolaylaştırmak amacıyla üretici-pazarlamacı işletmenin denetimi altında yürütülen, müşteriyi ikna etme amacına yönelik, bilinçli, programlanmış ve eşgüdümlü faaliyetlerden oluşan bir iletişim sürecidir.
Doğrudan pazarlama, bir ürün, hizmet veya şirket hakkındaki bilgilerin doğrudan müşterilere iletilmesini gerektiren bir tanıtım türüdür. Tüm tanıtım bilgileri aracılar ve üçüncü şahıslar olmadan iletilir.
Uluslararası pazarlara girmenin bir takım yöntemleri vardır: 1) İhracat: a) Doğrudan İhracat; b) Dolaylı İhracat. 2) İşbirliği Yöntemleri/Ortak Girişim: a) Lisans Verme; b) Üretim Sözleşmesi; c) Yönetim Sözleşmesi; ç) Ortak Mülkiyet. 3) Direkt (Doğrudan) Yatırım.
Deneyimsel pazarlama, açılır mağazalar ve sanat etkinlikler gibi deneyimler yoluyla markaların müşterilerle bağlantı kurmasını sağlayan bir süreçtir. Markalar için benzersiz ve akılda kalıcı anlar yaratmanın etkili bir yolu olarak genellikle yüz yüze gerçekleştirilir ve dijital bileşenler içerir.
İlişkisel pazarlama kavramı, ilk olarak 1983 yılında Berry tarafından ortaya atılmıştır. Berry ilişkisel pazarlama kavramını, çoklu hizmet organizasyonlarında müşteri ilişkilerinin oluşturulması, sürdürülmesi ve geliştirilmesi olarak tanımlamıştır (Berry, 2002:61).
360 derece pazarlama ya da 360 derece reklamcılık, bütünleşik, çok yönlü ve çok kanallı bir pazarlama türüdür. Bu pazarlama türünde reklam ajansları başta olmak üzere birçok farklı departman rol alır. Yeni nesil pazarlama stratejisi olan 360 derece pazarlama, her türlü reklamcılık enstrümanını kullanır.
Reklam olduğu açıkça belirtilmeden ve reklam için ayrılmış meşru alanlar dışında reklam içerikli ve reklam amaçlı iletilerin gizlice yerleştirilmesi örtülü bir reklam uğraşı anlamına gelmektedir.
Kiosklar: Interaktif reklam ortamlarıdır, kurumun tam zamanlı reklamını yapar. Hedef kitleyi satın almaya yönlendirerek pazarlama görevini yürütür. Anket formlarını tüketiciyle buluşturarak pazar analizi çalışmalarını destekler.
Dolaylı pazarlama genellikle; belirli bir mal, ürün ya da hizmetin devamlı müşterisine kendini hatırlatması şeklinde karşımıza çıkar. Daha önce mal, ürün ya da hizmetten yararlanmış olan müşteriye marka bir nevi hatırlatılır ve satışın tekrarı sağlanır.
Konsinye ihracat, kesin satışı daha sonra yapılmak üzere yurt dışındaki alıcılara, komisyonculara, ihracatçının yurt dışındaki şube veya temsilciliklerine mal gönderilmesini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri