Çöl Formasyonu Dünyadaki bitki toplulukları, yıllık yağış miktarının 200 mm'nin altında olduğu çöllerde görülen otlar, çalılar ve kaktüslerden oluşur. Kaktüslerin yaprakları yüksek sıcaklıklar karşısında terlemeyi azaltmak için iri dikenlere dönüşmüştür.
Tayga ormanları.
Sert karasal iklimin nemli alanlarında görülen bu ormanlar, sıcaklık düşük olduğu için iğne yapraklı ağaçlardan oluşur.
Aynı cinsten veya ayrı cinsten olan, dış görünüşleri ve yaşam şekilleri benzeyen bitkilerin bir araya geldiği topluluklara bitki formasyonu adı verilir. Başlıca bitki formasyonları orman formasyonu (ağaç formasyonu), ağaççık veya çalı formasyonu, ot formasyonu, tundra formasyonu, çöl formasyonudur.
Çalılık, ormanların tahribi ile meydana gelen 1-2 metre boyundaki ağaçcıkların oluşturduğu bitki formasyonuna denir. Bu formasyon asıl bitki formasyonu olmayıp insanların orman açma, orman yakma gibi faaliyetleri sonucu oluşur. Çalıların kışın yaprak döken ve dökmeyen (her dem yeşil) türleri bulunur.
Garig, Akdeniz ve Ege bölgesinin kıyı kesimlerinde makilerin tahrip edildiği alanlarda görülen çok kısa boylu dikenli çalılardan oluşan bitki toplulukları. Lavanta, kekik, funda, yasemin, süpürge çalısı gibi türleri vardır. Frigana diye de anılır. Genelde diz boyunu geçmeyen kısa boylu çalılıklardan oluşur.
İlgili 16 soru bulundu
Fiyatın beklenen kalıbı tamamlanmasından sonra nasıl bir davranacağına bağlı olarak sınıflandırılabilecek 3 çeşit formasyon vardır: fiyatın aksi yöne döndüğü dönüş formasyonları, fiyatın mevcut seyrini sürdürdüğü devam formasyonları ve fiyatın her iki yöne de gidebileceği çift yönlü formasyonlar.
Batı kesimdeki, Öksin formasyonu içinde; Uludağ göknarı, Kızılağaç, kayın, gürgen, akçaağaç, fındık, kestane, sarıçam ve bazı meşe türleri bulunmaktadır.
BİTKİ SINIFLANDIRMASI
benzeyen bitkilerin oluşturduğu topluluktur. Bu topluluklara bitki formasyonu denir.
Maki, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü, ortalama 1-2 metre boyundaki küçük ağaç ya da çalıların oluşturduğu bitki örtüsü. Bu bitki örtüsüyle kaplı alanlara makilik denir. Makilikler, eskiden ormanlık olan alanların yangın ya da insanlar tarafından yok edilmesi sonucu oluşmuştur.
Hacıalabaz formasyonu (Jh)
Formasyon kireçtaşı, dolomitik kireçtaşı ve dolomitten oluşmaktadır.
Maki Bitki Örtüsü
Başlıca maki türleri; defne, mersin. kocayemiş, zakkum, zeytin, keçiboynuzu ve kermes meşesidir.
Baklagiller (Fabaceae)familyasinin. Astragalus cinsinden olan geven Asya'nin kurak ve yari kurak bölgelerinde, Türkiye'nin zengin florasi içinde. Dogu Anadolu ve iç Anadolu Bölgesi'nde 1300-3500 metre yükseltilerde.
Step bitki topluluğunun başlıca türlerini kısa boylu çayırlıklar, ayrıkotu, keven, sorguç otu, üzerlik otu, katırtırnağı, yabani arpa, püsküllü çayır, hardal otu, yemlik otu, yılgın otu, yavşan otu, gelincik, papatya, hatmi, kekik, sütleğen, ballıbaba, yabani gül, böğürtlen ve daha birçok bitki oluşturur.
Tayga, dünyanın en uzun biyomunda, sert bir karasal iklimli kuşakta ve yaz ile kış arasında en çok sıcaklık farkı olan, Köppen iklim sınıflandırmasında D grubu iklim bölgeleri içinde sınıflandırılır.
Tayga ormanları dünya üzerinde yaygın olarak Rusya, ABD ve Kanada'da görülmektedir. İğne yapraklı olan ormanların bitki örtüsü olarak bilinen Tayga fazla yağış olan sert karasal iklimlerde bulunur.
Çalı Formasyonu
Çalılar çok yıllık odunsu bitkiler olup ağaçlardan boyunun kısalığı ve uzamayı temin eden bir orta sürgünün olmayışı ile ayrılır. Çalı formasyonunda makiler, garigler ve psodomakiler yer alır. Maki: Maki, Akdeniz iklim bölgesinin bitki örtüsüdür.
Savan ya da savana tropik yağmur ormanları ile kuru çöller arasındaki geçiş bölgesinde yer alan geniş çayırlara denir. Kurak mevsimin uzun sürdüğü tropikal bölgelerde, tek tük ağaçlar serpili büyük çayırlardan oluşan bir bitki topluluğudur.
Çayır genel olarak, düz ve taban suyu yakın alanlarda, gür gelişen, sık ve uzun boylu bitkilerden oluşan ve yem alanları olarak değerlendirilen bitki örtüleridir. Toprak yüzeyini tümü ile örten çok sayıda bitki türünün oluşturduğu kuvvetli bir çim kapağı bulunur.
Sert yapraklı ve kuraklığa dayanıklı olan, bodur ağaçlardan ve çalılardan oluşan maki Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde görülmektedir. Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgeler ise Ede Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz Bölgesidir. Bu bölgelerde maki bitki örtüsü görülmektedir.
Preri, ekologlar tarafından benzer ılıman iklimlere, ılıman yağışlara ve baskın bitki örtüsü tipi olarak ağaçlardan ziyade otların, bitkilerin ve çalıların bir bileşimine dayanan ılıman otlakların, ovaların ve çalılık biyomlarının bir parçası olarak kabul edilen ekosistemlerdir.
Türkiye'de 5 ana vejetasyon tipi hâkimdir. Bunlar Orman, Maki, Garig, Step ve Alpin vejetasyon tiple- ridir.
Yapılan araştırmalar, İç Anadolu Bölgesi'nde ve Ergene Havzası'nda önceleri ormanların çok daha yaygın olduğu göstermektedir. Ancak yüzyıllar boyunca bu ormanlar çeşitli nedenlerle tahrip edilmiş ve giderek azalmıştır. İşte bu tahrip edilen ormanların yerinde oluşan bozkırlara antropojen bozkır denir.
Kolşik flora sırasıyla Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin illeri ile devam eden kısmı kapsarken batıda, geride kalan kısım Öksin alt flora bölümüne dahil edilir.
Türkiye'nin bitki örtüsü
Orman bitki örtüsü: Ormanların geniş yapraklı ve iğne yapraklı olarak ikiye ayrıldığını söyleyebiliriz. Hatta bazı ormanlarda her iki yaprak çeşidinin bulunur. Türkiye'de ormanların çoğunluğu kıyı bölgelerinde bulunur ve İç Anadolu'ya doğru ormanlar seyrekleşir.
Mezofitler: Su isteği ve susuzluk direnci orta düzeyde olan bitkilerdir. Kserofitler: Susuzluk direnci yüksek, kuraklığa dayanıklı bitkilerdir. Halofitler: Tuzlu su ortamlarına uyum sağlamış bitkilerdir. Işık: Fotoperiyodizm; bitkilerin gün uzunluğuna bağlı olarak gösterdiği gelişimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri