Namazda Fatiha'dan sonra okunması gereken asgari miktar, kısa üç ayet veya buna denk bir uzun ayettir. "rabbenağfir li..." ayet-i kerimesi İbrahim (14/41) suresinin kırk birinci ayeti olduğu için, her ne kadar dua içerse de namazda zammı sure olarak okunmasında sakınca yoktur.
Fatiha'dan sonra Fil suresi veya diğer zammı surelerden biri seçilerek okunur. Namazda secdeden sonra oturup beklediğimiz bölümde ise okunacak yine dualar bulunmaktadır. Otururken ilk olarak sırasıyla tahiyyat duası ardından salli barik duaları ve son olarak rabbena duaları okunur.
Namaz kılınırken okunan bazı sure ve dualar bulunur. Rabbena Duası bunlardan birisidir. Rabbena Atina ve Rabbenağfirli dualarını namaz sonunda okumak ise sünnettir. Okunuşu ve ezberlemesi oldukça kolay olan Rabbena Duası namazlarda son oturuşta okunur.
Rabbena duaları olarak bilinen ve her namazlarda okunan duaların tam isimleri Rabbena Atina ve Rabbenağfirli olarak geçmektedir. Bu dua Müslümanlara farz olan beş vakit namazlarda okunmaktadır. Namazın son bölümünde yani son oturuşlarda selam vermeden önce okunmaktadır.
Okunması farz olmayan Rabbena duaları sünnettir. Okunmasa da namaz kabul olmuş olur.
İlgili 25 soru bulundu
Namaz kılmak, İslam'ın farz ibadetleri arasında yer alır. Ettehiyyatü duası da beş vakit namazın ilk ve son oturuşlarında okunmaktadır. Tahiyyat duası olarak da bilinen Ettehiyyatü duası okunuşu, "Et-tahıyyâtü lillâhi vessalevâtü vettayyibât" şeklinde başlar.
İslam alemi için en mühim ibadetlerin başında namaz kılmak gelir. Hanefi meshebine göre namazda rukudan kalkarken söylenen '' Rabbena ve Lekel Hamd'' sünnettir. Bunu söyleyen kişiler sünneti yerine getirmiş olurken, söylemeyenler ise bu sevaptan mahrum kalmış olur.
Mana bozulmadığı takdirde namaz bozulmaz. Zammı süreyi okurken hata edilse ve o hatayı düzeltmek için baştan alınırsa veya başka sureye geçilirse sehiv secdesi gerektirmez. Ancak sure okunmasa veya yanlış yapılıp baştan alınmazsa sehiv secdesi gerekir.
(Salli Barikten sonra ve Selam vermeden önce okunur)
Okunuşu : “Rabbenâ âtinâ fiddünyâ hasenetev ve fil-âhireti hasenetev ve kınâ azâben-nâr.” Meali:Ey Rabbimiz! Bu dünyada da bize iyilik ver ve ahrette de bize iyilik ihsan eyle ve bizi ateşin azabından koru.
Namaz abdesti olmadan Rabbena dualarını ezberden okumakta bir sakınca yoktur. Ancak Rabbena duaları Bakara ve İbrahim sureleri içerisinde geçmektedir. İslam alimleri, abdestsiz bir biçimde Kur'an-ı Kerim'e dokunmanın uygun olmadığını ifade etmişlerdir.
Farzın dördüncü rekatında ise besmele çekilir Fatihadan sonra rükuya varılır ve 2. Rekat gibi son oturuşta kadar kılınır. Son oturuşta ettahiyyatü, salli bârik, Rabbena ve rabbenağfirli duaları okunup selam verilir.
Sual: Allahümme salli ve Allahümme barik'ten sonra veya başka zaman dua olarak okunan âyetleri, Kur'andaki sırasına göre, önce Rabbena âtinâ, sonra Rabbic'alnî, sonra Rabbenağfirli şeklinde mi okumak gerekir? Gerekmezse de, Kur'an-ı kerimdeki sırasına göre okumak iyi olur.
Bunun için ikindi ile yatsı namazlarının farzlarının öncesinde kılınan nafile namazların ilk oturuşlarında “Salli” ve “Bârik” duaları okunur. Aynı gerekçe ile ilk oturuştan kalktıktan sonra başlanacak rekâtta da “Sübhâneke” okunur (Bilmen, İlmihal, s. 141-142).
Sual: Namazda harf değil de kelime değişik okunsa, namaz bozulur mu? Kelimeyi değiştirince, mana bozulursa, Kur'ân-ı kerimde benzeri bulunsa da bozar. Mana değişmezse, bozmaz.
Yalnız kılan, her rekatte aynı miktarda okuyabilir. Her namazda, ikinci rekatte, birinciden üç âyet uzun okumak mekruhtur. İmamın aynı namazların aynı rekatlerinde, aynı âyetleri okumayı adet edinmesi mekruhtur. Yalnız kılanlar için de her namaz için böyledir denildi.
"Namazda Fâtiha'dan sonra okunacak ayet veya sûreler için besmele çekilir mi?" sorusuna Diyanet, "Namazda her rekâtın başında ve Sübhâneke'den sonra kırâata başlamadan önce besmele çekilir. Fâtiha'dan sonraki zamm-ı sûre için ise ayrıca besmele çekilmez (Zeylaî, Tebyîn, I, 112)." yanıtını verdi.
- Kade-i ahire oturuşunda "Tahiyyat + Salli + Barik + Rabbena" duaları okunur. - Buna ek olarak vitir vacip namazında 3. rekatta tekbir aldıktan sonra "Kunut duaları" okunmaktadır.
Bunun bilerek terk edilmesi namazın tekrar kılınmasını gerektirir. Farkında olmadan terk edilmesi hâlinde ise bir şey gerekmez. Bu selâmda “es-selâmü aleyküm ve rahmetullah” cümlesinin “es-selâm” kısmını söylemek vacip, “aleyküm ve rahmetullah” kısmını eklemek ise sünnettir.
Namazlardan sonra şöyle dua edilebilir: "Elhamdülillahi Rabbilalemin, Essalatü Vesselamü Ala Resulina, Muhammedin Ve Ala Alihi Ve Sahbihi Ecmain" Türkçe manası şöyledir: "Ya Rabbi! Kıldığımız namazlarıkabul eyle. Ahır ve akıbetimizi hayreyle. Sonnefesimizde kelimei tevhid söylemmeizi nasip eyle.
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
İslâm âlimleri bu hadisi şeriften hareketle namazda, akla ve kalbe gelen düşüncelerden dolayı, namazın bozulmayacağını ifade etmişlerdir (Kâsânî, Bedâî', 1/215; Şevkânî, Neylü'l-evtâr, 2/397-398 [861]). Ancak akla gelen dünyevi düşüncelerle meşgul olmamak gerekir.
Namaz esnasında az veya çok miktarda ayet atlamakla namaz bozulmaz. Bir kimse, kıraati, namazı bozacak derecede hatalı yapar ancak geri dönüp hatasını düzeltirse namazı caiz olur.
Semiallahü limen hamideh yanlış okumak namazı bozar mı? Cevap. Namaz bozulmaz.
Rükûdan kalkarken "Semi'Allahü limen hamideh" demek, imama ve yalnız kılana sünnettir. Cemaat bunu söylemez. Bunun arkasından, yalnız kılan ve cemaat, hemen "Rabbenâ lekel-hamd" der ve dik durulur ve "Allahü ekber" diyerek secdeye varılır.
Rabbena Lekel Hamd Namazın Neresinde Okunur? Rannema lekel hamd, her rukudan kalkışta bir defa okunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri