Eli açık bir şeyleri saklamayan ve paylaşmayı seven demektir. Eli açık cömert insanlar için söylenmekte kullanılan bir deyimdir.
Maddi yardıma ihtiyacı olan kişilere yardım eli uzatan, para hesabı yapmayan, eli açık ve bonkör kişilere cömert denir. Cömert kelimesi, cimri, varyemez, kısmık ve hasis sözcükleriyle zıt anlamlıdır.
Bu kelimeler bonkör, semih, eli açık kelimeleridir. Yani cümle içerisinde cömert kelimesinin yerine bu kelimeler kullanıldığında cümlede herhangi bir düşüklük olmaz.
Cömert teriminin 6 harfli karşılığı Bonkör olarak bilinmektedir. Cömert teriminin 7 harfli karşılığı Eliaçık şeklindedir.
Cömert, çok para harcayan, sakınmadan para verebilen. “Eli açık olan insanları severim.”
İlgili 36 soru bulundu
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit eli uzun deyimi, 'Hırsız, fırsat buldukça bir şeyler aşırmaktan geri kalmayan,' şeklinde ifade edilmektedir. Aynı zamanda Türkçede her yere ulaşabilen ve birçok tanıdığı olan kişi olarak da öne çıkmaktadır.
Kavgacı, şirret, edepsiz.
Genel olarak bu tarz bir soruda bulmacaya yazılacak olan cevap “ayan”dır. Bulmacanın türüne ve verilecek olan diğer cevaplara bağlı olarak belli açık sorusunun yanıtları değişebilmektedir. Ayan kelimesinin yanı sıra sarih, peyda ve bahir kelimeleri de yine bu sorunun cevaplarıdır.
Kesin yargı sorusuyla alakalı olan cevaplar arasında karar ve nas bulunmaktadır. Verilen boşluğa göre bu iki cevaptan birisini rahatlıkla yazabilirsiniz.
Aleniyet kelimesi, açıklık, netlik anlamına gelir.
Gösteriş yapmadan, kimseyi incitmeden, yapılanı başa kakmadan, sahibine göre değerli olan maldan, karşılık, teşekkür ya da övülme beklemeden yapıldığında anlam kazanır. Cömert kimse veren değil, verdiğine sevinen kişidir. Cömert insanlar, kendileri yemekten çok başkasına ikram etmekten zevk alırlar.
Eldeki imkânları meşrû ölçüler içinde, gönüllü olarak ve karşılık beklemeden başkalarının yararına sunma eğilimi. Başkaları için özveride bulunma anlamında ahlâk terimi.
Cömert kelimesinin eş anlamlısı olan sözcükler birden fazladır. Bu kelimeler bonkör, semih, eli açık ve bazı durumlarda da verimli kelimeleri olabilmektedir.
cömert ~ comerd, kör ~ kor, köse ~ kosa, nankör ~ nankor.
“Adi, alçak, soysuz” anlamındaki Farsça cimrî kelimesinden Türkçeleştirilmiş olup genellikle “pintilik, hasislik” mânasında kullanılır.
Kelimeler: Cömert, cömertlik, cömertçe, bonkör, bonkörlük, bonkörce, iilicenap. Bu kelimeye isimden isim yapma ekieri ulanarak cömert-lik (isim) ve cömert-çe (zarf) kelimeleri türetilmiştir. cömertlik kelimesi TDK sözlükte şu şekilde açıklanmıştır. cömert-lik is.
Ağırşak, iği ağırlaştırmak için alt ucuna geçirilen yarım küre biçiminde ağırlık. Tahta, kemik ya da çeşitli madenlerden yapılır. Bir kere hareket verilen iğin bir süre kendiliğinden ve düzenli dönmesini sağlar.
Tehlikeli Durum Bulmaca Cevabı Nedir? Tehlikeli durum için verilen karşılıklar için beş harfli olarak bulunan "varta" cevabını bulmak mümkündür.
Bedava bulmaca cevabı Beleş, Parasız, Battava, Afanta, Abana, Anafor ya da Afafiye olarak kabul edilmektedir.
Nesafet sözcüğü günümüzde yaygın olarak kullanılabiliyor. Nesafet kelimesi TDK'ya göre, kıymetli olma durumu anlamına sahiptir.
Bulmacada sıkça sorulan sorulardan biriside iyi hoş sorusu olarak bilinir. Sorunun cevabıysa nik kelimesidir.
Meyyal kelimesinin sözlük anlamı bir yere ya da bir şeye meyli olandır. Meyil ise eğilim sözcüğüyle eş anlamlıdır.
Çok titizlik göstermek. 2. En küçük ayrıntısına değin titizlikle incelemek.” (Püsküllüoğlu 1998: 549), “Bir işi yaparken aşırı titizlik göstermek” (Demiray 1994: 481) anlamları verilmiştir.
Eli boş dönmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Umduğunu alamadan geri dönmek.
Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri