CONCERTA, ağız yolu ile uygulanan, 6-17 yaş arasındaki çocuk ve adolesanlarda ve 18-65 yaş arasındaki yetişkinlerde Dikkat Eksikliği - Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tedavisinde kullanılan kontrollü salım tabletidir.
Concerta'nın Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu tedavisindeki etkinliği 6-17 yaş aralığındaki çocuklar ve 18-65 yaş aralığındaki yetişkinlerde yapılan klinik bulgular sonucunda elde edilmiştir. Concerta diğer terapiler yetersiz kaldığında, detaylı bir terapi programının parçası olarak kullanılmaktadır.
Uzun dönemli tedavi CONCERTA'nın çok uzun süreli olarak alınmasına gerek yoktur. Eğer siz/çocuğunuz bir yıldan daha fazla süre CONCERTA alıyorsanız, doktorunuz kısa bir süre için tedavinizi durdurmalıdır. Bu, okulun tatil olduğu dönemde yapılabilir. Bu uygulama ilacın hala gerekip gerekmediğini gösterecektir.
RİTALİN, dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tedavisi için kullanılır. 6 ile 18 yaş arasındaki çocuklarda ve ergenlerde kullanılır. Ancak sadece; danışmanlık, davranış terapisi gibi, ilaç içermeyen tedaviler denendikten sonra kullanılır.
İlaç alındıktan yaklaşık yarım saat veya bir saat sonra etkisi başlar ve üç-beş saat kadar etkinliği devam eder. İlacın vücuttan tamamen atılması sekiz-on beş saatlik kısa bir süre içerisinde gerçekleşir.
İlgili 19 soru bulundu
CONCERTA, beynin aktif olmayan bölümlerinin aktivitesini artırır. İlaç, dikkati (dikkat süresini), konsantrasyonu (odaklanmayı) geliştirmeye yardımcı olur ve dürtüsel davranışları azaltır. İlaç, genellikle psikolojik eğitsel ve sosyal terapileri içeren tedavi programının parçası olarak verilir.
Uzun dönemli tedavi CONCERTA'nın çok uzun süreli olarak alınmasına gerek yoktur. Eğer siz/çocuğunuz bir yıldan daha fazla süre CONCERTA alıyorsanız, doktorunuz kısa bir süre için tedavinizi durdurmalıdır. Bu, okulun tatil olduğu dönemde yapılabilir. Bu uygulama ilacın hala gerekip gerekmediğini gösterecektir.
Ritalin ve Concerta birbirine benzeyen ilaçlardır. Ancak Ritalin kısa etki süresine sahipken, Concerta daha uzun süre etkilidir ve iştahsızlık yan etkisi daha azdır. Her iki ilaç da yasadışı bir uyarıcı madde olan amfetamin ile benzer farmakolojik aktivite sergiler.
RİTALİN tabletin düşük miktarda akşam dozu bu problemin çözümünde yardımcı olabilir. süresince ya da ergenlikten sonra kesilir. Metilfenidat tedavi süresi sınırsız değildir.
Değerli Meslektaşımız, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün 2010/26 no'lu genelgesinde Metilfenidat içeren Ritalin ile Concerta adlı ilaçların sadece çocuk ve ergen psikiyatristleri ve yetişkin psikiyatristleri tarafından reçete edilebileceği belirtilmektedir.
Sicile işlenen bir durum yoktur.
Concerta (kontrollü salınımlı Metilfenidat) uzun etkilidir, bu nedenle günde bir kez alınır.
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
CONCERTA ile sizin/çocuğunuzun tedavisinin ne kadar süreceğini de yine doktorunuz söyleyecektir. Çocuklarda (6-12 yaş) kullanılabilecek maksimum günlük doz 54 mg, adolesanlarda (ergen) (13-17 yaş) ve yetişkinlerde (18-65 yaş) 72 mg'dır.
Klinik pratikte en yaygın kullanılan ilaçlardan birisi olan Metilfenidat (Ritalin, Concerta) kalp hızı ve kan basıncında artış veya azalma, özellikle çarpıntı, göğüs ağrısı, ritim bozukluğu gibi potansiyel kardiyak yan etkileri olabilen bir ilaçtır.
Concerta 36mg için ise hastanın raporu var ve raporda ilacın ismi veya etken maddesi ve dozu belirtiliyorsa GERİ ÖDEME KURUMU olanlar için kurumun ödediği miktarda yazılabilir. GERİ ÖDEME KURUMU YOK İSE (elden alacaklar için) raporu varsa 2 kutu, yoksa 1 kutu yazılmalıdır yani maksimal doz cetveli geçerlidir.
Metilfenidat ( Ritalin ve Concerta isimleri altında satılmaktadır) bir santral sinir sistemi uyarıcısıdır ve bir amfetamin izomeri olan dekstroamfetamin yapısındadır.
Şiddetli ve Uzun Süreli Yan Etkiler
Bazı durumlarda, Ritalin kullanımı sırasında şiddetli veya uzun süreli yan etkiler yaşanabilir. Bunlar arasında kalp atışında hızlanma, tansiyon yükselmesi ve anksiyete gibi durumlar yer alır. Bu tür yan etkilerle karşılaşıldığında, hemen doktorunuzla iletişime geçmek önemlidir.
özellikle uyuşturucu kullanımı ya da bağımlılığı öyküsü olan kişilerde Ritalin (metilfenidat) kullanımı risk taşır. Doğuştan kalp sorunları olan çocuk ve ergenlerde, Ritalin (metilfenidat) kullanımı ani ölüme neden olabilir. Bir doğumsal kalp hastalığı varsa, mutlaka doktorunuza bildiriniz.
CONCERTA, beynin aktif olmayan bölümlerinin aktivitesini artırır. İlaç, dikkati (dikkat süresini), konsantrasyonu (odaklanmayı) geliştirmeye yardımcı olur ve dürtüsel davranışları azaltır. İlaç, genellikle psikolojik eğitsel ve sosyal terapileri içeren tedavi programının parçası olarak verilir.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından, 25.07.2006 tarih 037817 (2006/90) sayı ile, Kırmızı Reçete ile Verilmesi Gereken CONCERTA 18 mg – 36 mg – 54 mg isimli kontrole tabi ilaçlara ilişkin Genelge yayımlanmıştır.
Kullanılan dikkat dağınıklığı ilacı, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan çocuklarda ve yetişkinlerde hiperaktivite, dikkatsizlik ve dürtüsellik semptomlarının azaltılmasına yardımcı olabilir. Bununla birlikte, dikkat ilaçlarının yan etkileri ve riskleri vardır ve bunlar tek tedavi seçeneği değildir.
Concerta, beyindeki dopamin ve norepinefrin düzeylerini artırarak çalışan bir merkezi sinir sistemi uyarıcısıdır. Bunu yaparak Concerta, DEHB'si olan bireylerde beyin kimyasını düzenlemeye yardımcı olur, odaklarını ve dikkatlerini geliştirir ve dürtüselliği ve hiperaktiviteyi azaltır.
Maksimum dozu 300 mg veya 6 mg/kg'ı geçmemelidir, her bir doz 150 mg altında olmalıdır. Ağız kuruluğu, gastrointestinal yan etkiler, tremor, baş ağrısı, uykusuzluk gibi yan etkiler yapar. Uykusuzluğun engellenmesi için akşam dozu geç alınmamalıdır.
Dikkat Eksikliğine İyi Gelen Gıdalar
Omega 3 zengini gıdalara, ceviz, kanola yapı, keten tohumunu da ekleyebilir. Ayrıca çinko içerdiği beynin nörotransmitter üretimini artırır. Çinko bakımından zengin olan diğer gıdalar; susam, tahin, yer fıstığı ve kabak çekirdeğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri