Meslek mensuplarının Türk Ticaret Kanununa göre bir meslek şirketi kurmaları hâlinde, şirket, kayıtlı olduğu odanın bulunduğu ilin sınırları içinde şube ve irtibat bürosu açamaz.
1- SMMM ler kendi aralarında ortaklık bürosu veya şirket kurabilirler. 2-Meslek Mensubu olmayanlar bu şirketlere ortak olamaz. 3-Meslek mensubu olmayanlar ile şirket dışında ortaklıkta kurulmaz. 4- Kurulan şirketler başka illerde şube açabilir.
Bu açıklamadan çıkaracağımız üzere; serbest meslek erbapları da şirket kurabilir, mesleklerini kurdukları şirket ile sürdürebilirler.
Serbest Muhasebeci unvanına sahip meslek mensupları Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Limited Şirketine ortak olabilir, buna karşılık sorumlu olarak yalnız 3568 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin (A) bendinin (a) alt bendindeki işleri yapar ve bunlardan sorumlu olabilirler.
Mali Müşavirler 3568 sayılı yasaya bağlı olmakla beraber dilerlerse bağımlı dilerler ise bağımsız çalışırlar. Ofis olmadan şirket kurulur mu? Ofis olmadan bir şirket kurmak mümkündür.
İlgili 41 soru bulundu
Meslek mensupları kendi mesleki faaliyetleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunamazlar. Ticari mümessillik, ticari vekillik ve acentelik yapamazlar.
Eğer hali hazırda bir ticari kimliğiniz ve vergi mükellefiyetiniz varsa, e ticaret sitesi ile online satış yapmak için şirket kurma başvurusu yapmak zorunda değilsiniz. Bu noktada bir mali müşavir desteği ile hem site kurulum hem de ticaret hayatınız boyunca sağlıklı bir iş süreci yürütme şansı yakalayabilirsiniz.
Soru 4- Şirket kurmak için bir muhasebeci ile anlaşmak zorunda mıyım? Vergi beyannameleri, mali müşavir olmadan verilememektedir. Bu sebeple bir mali müşavirle anlaşmanız gerekmektedir.
Madde 30 - Birden çok meslek mensubu, ortaklık bürosu veya şirket kurarak mesleki faaliyette bulunabilirler. Bu takdirde; a) Meslek mensuplarının bu büro veya şirketlerde sürdürdükleri faaliyetler ticari faaliyet sayılmaz. b) Ortaklık bürosu veya şirket ancak aynı unvana sahip meslek mensupları arasında kurulabilir.
Bir şahıs şirketi kurmak istiyorsanız muhatabınız vergi dairesi olacak. İlk adım olarak elbette gerekli belgeleri toplayarak başlamanız gerekiyor. Bu belgeleri vergi dairesine şahsen teslim edebilir veya bir mali müşavir ile anlaşıp vekalet vererek şahıs şirketi başvurusu yapmasını sağlayabilirsiniz.
Madde 43 - Meslek mensupları, Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunmazlar. Meslek mensupları kendi mesleki faaliyetleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunamazlar. Ticari mümessillik, ticari vekillik ve acentelik yapamazlar.
Limited Şirket kurarken yerine getirilmesi zorunlu hususlar ve kuruluş adımları: Kuruluş aşaması işlemleri ve sonrası tutulacak olan muhasebe işlemleri için Mali Müşavir ile sözleşme. Türkçe olması zorunlu olan ticari unvanın ve faaliyet alanının belirlenmesi gerekir.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Şimdi birisi çıksa dese ki, Mali Müşavirlerin Home Ofis çalışması kanunen yasaktır.
“23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre anagayrimenkulün mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde kat maliklerinin izni ve benzeri şartlar aranmaksızın serbest muhasebeci mali müşavirlik veya yeminli mali müşavirlik faaliyetlerinde bulunulabilir.
Muhasebe Bölümü mezunları kendine ait bir büro açmak istiyorsa öncelikle 2 yıllık bitirdiği bölümünün üzerini tamamlayarak 4 yıllık lisans mezunu olması gerekmektedir.
Türkiye'de SMMM maaşlarına dair kesin bir istatistik bulunmamakla birlikte, sektördeki genel eğilimlere göre, yeni mezun bir SMMM'nin aylık ortalama maaşı ortalama 22.000 TL ile 46.000 TL arasında olabilir. Bu rakamlar, SMMM'nin tecrübe ve müşteri portföyü arttıkça artabilir.
Muhasebe Asistanı Ne Demek? Muhasebe asistanı, muhasebeci ya da mali müşavire yardımcı olur.
Buna ek olarak mali müşavir olmak için yaş sınırı da bulunmuyor. Sınavlarına girmeniz ve başarılı olmanız yeterlidir. Staj başladıktan 2 yıl sonra SMMM yeterlilik sınavlarına girersiniz.
Muhasebe defteri tutmak haricinde mali müşavirlerin sahip olduğu tüm yetki ve sorumlulukları taşırlar. Mali müşavirden farklı olarak kendilerine tasdik yetkisi verilmiştir. Firmaların vergi, beyanname ve finansal kayıtlarının doğruluğunu devlet adına denetleme ve tasdik etme yetkileri bulunmaktadır.
1. grup illerde 10 ve 49 arasında işçi çalıştıran şahıs şirketlerinin bilanço usulüne göre defterleri alım-satım için 1.550 TL.ye , inşaat imalat için ise 1.610 TL. ye tutulacak. Aynı grup iller ve işçi sayısı için limited şirket defterleri alım satım işlerinde 1.700 , imalat inşaat işlerinde 1.970 TLye tutulacak.
I- Giriş: Bilindiği gibi, 3568 sayılı Kanun'un 45. maddesine göre; Serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler, aynı zamanda bir başka işyerinde hizmet akdi ile sigortalı olarak çalışamazlar, ticari faaliyette bulunamazlar.
3568 sayılı Meslek Kanunları gereğince iki kısıt hariç tüm serbest muhasebeci mali müşavirler SSK'lı olarak, başka unvan-görev ve 3568/2. deki yazanlar haricinde her türlü işi yapabilirler…
Mali müşavirler, “vergi ödevlisi durumundaki sorumlu” oldukla- rından borçlu kavramının içinde yer alırlar. Müşterek ve müteselsil so- rumlulukta tüm borçlular alacaklılara karşı tüm malvarlıkları ile sorum- lu olduklarından, bu meslek mensupları da borçlu kavramı nedeniyle bu sorumluluğa tabidirler.
Uygulamada serbest meslek faaliyeti icra eden kişiler (avukatlar, mali müşavirler, muhasebeciler, doktorlar, danışmanlar, mühendisler…v.d.) hizmet verdikleri kişi ve şirketlerden, bazı işleri takip etmek amacıyla ulaşım, konaklama gibi masraflar karşılığı avans almaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri