Çörek Otu Nasıl Saklanır? Çörek otunu doğru şekilde saklamak, taze ve kaliteli bir ürün elde etmek için önemlidir. Kuru ve serin bir yerde saklanması gerekir. Hava geçirmez bir kapta saklanması tavsiye edilir.
Soğuk sıkım çörek otu yağımız 0 derecede kavrulmamış çörek otu tohumundan elde edilmektedir. Ortam sıcaklığı max 20 derece olması gerekmektedir. Hijyen koşullarına uygun olarak elde edilen yağımız dahili ve harici kullanıma uygundur. Ağzı kapalı olarak direkt ısı ve ışığa maruz kalmadan, 1 yıl boyunca muhafaza edilir.
Normal şartlarda çörek otu yağı ambalajı ve kapağı açılmadan 2 yıl boyunca raf ömrü korunarak saklanabilir. Kapağı açıldıktan sonra ise, minimum 2 ay içinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Maksimum olarak ise serin, kuru ve güneş almayan yerde saklamak koşuluyla 4-6 ay boyunca kapağı kapalı tutularak tüketilebilir.
Çörek otu yağı nasıl saklanır
Çörek otu yağının sabit sıcaklıkta saklanılması önerilmektedir. Buzdolabı, saklama alanı olarak zorunlu olmasa da kontrollü bir ısı sağlamak açısından kullanılabilir. Düzenli olarak serin kalan kiler gibi bir ortam söz konusuysa, orada da saklanabilir.
Sık kullanım formu yağ ve toz şeklinde olan çörek otu, poğaça, börek gibi hamur işlerinin yanı sıra çorba, salata ve mezelere lezzet vermesi için de kullanılır. Günlük tüketimi 1 çay kaşığı şeklinde önerilen çörek otunun sıklıkla kullanılan yağının da 1 tatlı kaşığı olarak tüketilmesi önerilir.
İlgili 38 soru bulundu
Aç karnına çörek otu tüketmek hazmı ve sindirimi kolaylaştırabilir; tokluk hissi sağlayabilir. İçeriğindeki antioksidan bileşenler nedeniyle vücuttaki zararlı toksinleri atabilir; bu özelliği ile kronik hastalıklara iyi gelebilir.
Aşırı tüketimi insan sağlığına zarar vereceği için kontrollü şekilde tüketmek gerekir. İlk defa çörek otu tüketecek olanlar günde 3 kez bir çay kaşığı kadar tüketim yapabilirler. 2 hafta boyunca bu şekilde tüketim yapılabilir.
Eğer öğütülmeden, tohum halinde tüketilirse sindirimi çok zor olabilmektedir. Bu nedenle öğütülerek veya çiğnenerek tüketilmelidir. Çörek otu tohumu, öğünlerden önce bir çay kaşığı kadar çiğnenebilir. Sindirimini kolaylaştırmak için su veya bal kullanılabilir.
Prof Saraçoğlu Çörek Otu Yağı kullanımı, yetişkinler tarafından günde 1 kez aç karnına 1 yemek kaşığı şeklinde olabileceği gibi salatalara eklenerek de tüketilebilir. 1 yaş altı çocuklara verilmemelidir. Saç derisine uygulama yapılacağı zaman ise saç diplerine hafif masaj yaparak kullanılması önerilir.
Çörek Otu Yağı İçilir mi? Çörek otu yağı dahili ve harici olarak kullanılabilir. Direkt değil; ancak su ile karıştırılarak içilebilir. Tüketim miktarı günde 1 tatlı kaşığını aşmamalıdır.
Yaraların iyileşmesini hızlandırması, adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olması, sindirim sistemini koruyucu etkisi çörek otunun faydaları arasında gösterilir. Çörek otu yağının tümör önleyici etkisinden dolayı; meme, cilt, karaciğer ve kolon kanserinde faydalı etkileri gözlemlenmiştir.
Çörek otu yağını 2 yemek kaşığı ölçüsünde saç, saç derisi ve cildimizin üzerine masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Bu uygulamayı haftada 2 defa tekrarlayabilirsiniz.
Çörek otunun, yağ oranı ortalam %28 aralığındır, yani 1 kg çörek otundan 280 gr yağ elde ediyoruz.
Baharatların bozulup bozulmadığını nasıl anlarsınız? Kurutulmuş ot ve baharatların genel olarak son kullanma tarihi yoktur. Baharatların bozulması basitçe lezzet ve gücünü kaybettiği anlamına gelir. Durum böyle olsa bile baharatların sizi hasta etmesi pek kolay değildir.
Kusma ve çeşitli mide sorunları yaratabilir. Yine çörek otu yağının veya çörek otu içeren bir jelin uzun süreli kullanımı alerjik tepkilere neden olabilir.
Çörek otu acı bir tada sahip olmasından ötürü kimi insanlar kolayca çiğneyemez. Bu sebeple de su ile içilmesi normaldir. Çörek otu yağından bir iki damla kadar bir bardak su içine katıp yemeklerden önce veya sonra tüketebilirsiniz. Hem sağlık açısından son derece faydalı hem de kullanım açısından son derece pratiktir.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) çörek otu için: "Çörek otunu kullanın, ölümden başka her şeye devadır." buyurmuşlardır. Ayrıca çörek otu yağının iyileştirici ve güzelleştirici olması nedeniyle Kleopatra tarafından da kullanıldığı bilinmektedir.
Çörekotu, zeytinyağı ve yoğurt ile yapılacak karışım kabızlığı hemen kesecek daha sağlıklı bir sindirim sistemi sağlayacaktır. Özellikle çörekotu sindirim sistemi üzerine inanılmaz etkileri olan bir besindir. Ayrıca kilo verme çabasında olan kişilerde çörekotunu sık sık tüketerek sindirim sistemini hızlandırabilir.
Çörek Otu İle Diş Ağrısını Dindirme
İki su bardağı sirkenin içerisine 1 tatlı kaşığı çörek otu atıldıktan sonra kaynatılması gerekir. Soğuması beklendikten sonra yapılan gargara ile ağrılar direkt olarak kesilecektir.
İşte merak edilenler: Çörek otu yağının iştah kapama görevi vardır. Tokluk sağladığı için iştah kapanır ve daha az yemek yemenizi sağlar. Bu şekilde kilo vermeniz çok daha kolay bir hal alır.
1 dilim ekmek üzerine 3 – 5 damla kadar çörek otu yağı damlatılıp tüketilebilir. Kahvaltı öncesinde aç karnına oral yol ile tüketilebilir. Her iki burun deliğine birer damla olarak damlatılabilir. -
Çörek otu ve bal karışımı ne ise yarar? Çörek otu ve bal karışımının vücuda kuvvet verici, iştah açıcı, idrar sökütücü ve süt arttırıcı etkileri vardır. Mide yanmalarını izale eder. Alerjik durumlarda faydalıdır.
Binbir derde deva olan çörek otu yağının faydaları saymakla bitmiyor. Sedef, akne, vitiligo gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan çörek otu yağı bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Peki çörek otu yağının faydaları neler, zararları var mı?
Evde direk tohum şeklinde veya öğüterek soslarda, salatalarda, yemeklerde ve çeşitli yiyeceklerde kullanılabilir. Diğer yandan çörek otu yağı çıkarılarak da kullanılabilir. Çörek otu yağı, çörek otundan elde edilen bitkisel bir yağdır.
Çörek otunun kökenleri Doğu Akdeniz, Güney Avrupa ve Batı Asya'ya dayanıyor. Hindistan, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Balkanlar'da da yabani ve kültür yetiştiriciliği bulunan çörek otu, ülkemizde ise en çok Burdur, Uşak, Konya, Antalya ve Çorum illerinde yetişiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri