Sigorta hukuku, sigortacının bir prim karşılığında, kişinin para ile ölçülebilir bir menfaatini zarara uğratan tehlikenin, rizikonun, meydana gelmesi hâlinde bunu tazmin etmeyi ya da bir veya birkaç kişinin hayat süreleri sebebiyle ya da hayatlarında gerçekleşen bazı olaylar dolayısıyla bir para ödemeyi veya diğer ...
Sigortacı ve sigortalı arasındaki hukuki ilişkiyi ve sigortacılıkla uğraşan şirketlerin çalışmalarını düzenleyen hukuk kurallarının bütününe sigorta hukuku adı verilmektedir. Sigortacı, sigortalının ödediği prim karşılığında rizikonun tazminini üstlenmektedir.
Sigorta avukatı, zararın sigorta kapsamına girip girmediğinin tespiti, sigorta sözleşmelerinin düzenlenmesi ve sigorta konusu şeyde meydana gelen zararın tazminini sağlamak benzer biçimde bu alandaki sigortacıların yada sigorta ettirenlerin vekilliğini yapmaktadır.
Sigorta hukuku, sigortacının zarar doğuran bir tehlike veya rizikonun meydana gelmesi halinde, bunun ekonomik sonuçlarına katlanmayı üstlendiği sözleşmeleri ve sigorta sözleşmelerinden doğan hak ve yükümlülüklerin yer aldığı bir hukuk dalıdır.
Özel sigorta hukukunun temel konuları, sigorta sözleşmesinin akdi, sigorta sözleşmesinin hükümleri, sigorta sözleşmesinin türleri, sigortacılık faaliyetleri, sigortacılıkla uğraşan kişi ve kurumların neler olduğu ve sigortacılık faaliyetlerinin denetlenmesi gibi hususlardır. menfaatlerinin korunması amaçlanır.
İlgili 32 soru bulundu
Sigorta Hukuku, sigorta akdi ile ilgili şahıslar arasındaki ilişkilerle, sigortacılıkla uğraşan müesseselerin çalışmalarını düzenleyen hukuk kurallarını bir sistem içinde inceleyen bir hukuk dalıdır.
Bireysel ve toplu iş hukuku ile sosyal güvenlik hukuku olarak üç temel dala ayrılır. gerçekleştirdikleri yargısal faaliyetlerin şekil, usul ve esaslarını düzenleyen özel hukuk dalıdır.
Sigorta Hukuku ticaret hukuku kapsamında bulunan özel bir hukuk koludur. Sigorta hukuku, sigortacılık faaliyetleriyle ilgili bulunan işletmelerin çalışma esaslarını düzenleyen hukuk kurallarının bütününü teşkil etmektedir.
Yangın sigortası, hırsızlık sigortası, ziraat sigortası, kasko, taşıma sigortası gibi sigortalar mal sigortasına; mecburi trafik sigortası, istemli trafik sigortası, doktor mesleki sorumluluk sigortası da sorumluluk sigortasına örnek verilebilir.
Sigorta hukuku, ya sosyal sigortalar bağlamında kamu hukuku kuralları ile oluşturulan ya da özel hukuk kurallarına tabi olarak yapılan bir sigorta sözleşmesi ile ortaya çıkan sigorta ilişkisini inceleyen ve düzenleyen hukuk dalıdır.
AVUKAT MAAŞI NE KADAR OLDU? Avukatlar (1/4) Ocak 2023'te 19 bin 365 TL maaş alırken, Temmuz 2023'ten itibaren 31 bin 562 TL maaş alacak.
Bağımsız avukatların prim oranı, kendilerince belirlenecek olan aylık kazancın % 34,5 olup, bunun % 2'si kısa vade sigorta kolları, % 20'si uzun vadeli sigorta kolları ve % 12,5'u da genel sağlık sigorta primi olarak belirlenmiştir.
Sigorta Hukukunun Kaynakları
Hukukun 3 tür kaynağı vardır. Bunlar yazılı, yazısız ve yardımcı kaynaklardır.
Kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip olan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun merkezi İstanbul'dur. Kurumun ilişkili olduğu Bakanlık Hazine ve Maliye Bakanlığıdır.
Ülkemizde sigortacılık sektörü üzerinde denetleme ve düzenleme yapmaya yetkili kurum yani Kamu Otoritesi, T.C. maliye ve Hazine Bakanlığıdır.
Zorunlu Deprem Sigortası, Konut Sigortası, Trafik Sigortası, Kasko Sigortası, Özel Sağlık Sigortaları, Ferdi Kaza Sigortaları, Eşya Sigortaları, Sorumluluk Sigortaları, Seyahat Sağlık Sigortaları gibi sigortalar Hayat Dışı Sigortalar kategorisi altında yer alır.
Teminat, kişilerin bir kaza, afet ya da diğer olumsuz olaylarla karşılaşmaları sonucunda oluşan kayıpların giderilmesini sağlayan bedel ve güvencelerdir.
Hukuk çeşitli ayrımlara tabi tutulur. Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
Sigorta sözleşmesi tam iki tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir. Bu sözleşmede sigorta ettirenin primi ödeme borcunun karşılığını sigortacının riski taşıma borcu oluşturur. Bu borcun sonucu sigorta tazminatını ya da bedelini ödeme borcudur. Sigorta sözleşmesi sürekli edim doğuran sözleşmelerdendir.
Sigorta davalarında aktif bir oluşum hizmeti sağlayan avukatlara uzman SGK avukatı denir. Bu avukatlar sizlere sigorta, zaman zaman iş davaları konusunda yardımcı olur. SGK avukatları günümüzde emeklilik, hayat ve sigorta anlaşmazlıkları alanlarında çalışmaktadır. SGK avukatları günümüzde uzman kişilerden oluşmaktadır.
Bunlar; yangın sigortası, kaza sigortası, araç sigortası (kasko ve trafik sigortası), tarımsal sigortalar ve makine sigortaları olarak karşınıza çıkmaktadır. Bu sigortalar sayesinde de kişi, herhangi bir risk gerçekleşmesi sonucunda gerekli tespitler elde edildikten sonra maddi hasara karşılık tazminat almaktadır.
“Poliçe ne demek?” sorusu sıklıkla merak edilir. Poliçe, sigorta şirketleri ile müşterilerinin karşılıklı haklarını ve sorumluluklarını detaylı şekilde düzenleyen yazılı bir sözleşmedir. Sigorta poliçesi olarak adlandırılan bu belge sayesinde sigortanın kapsamı net bir şekilde ortaya koyulmuş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri