Klasisizm: Moliere, La Bruyere, Racine, La Fontaine, Daniel Defoe, Boileau, Malherbe, Madam De La Fayette, Fenelon, Bousset, Corneille.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
Determinizm, belirlenircilik, gerekircilik veya belirlenimlilik evreninin işleyişinin, evrende gerçekleşen olayların çeşitli bilimsel yasalarla, örneğin fizik yasaları ile, belirlenmiş olduğunu ve bu belirlenmiş olayların gerçekleşmelerinin zorunlu olduğunu öne süren öğretidir.
Sembolizm; büyük oranda Realizm, Natüralizm ve Parnasizme tepki olarak doğmuştur. Sezgiye ve yaratıcı imgeleme büyük önem vermişlerdir. Felsefi planda beslendikleri adların başında Alman filozof Immanuel Kant gelmektedir.
Klasisizm akımının önde gelen temsilcileri şunlardır: François de Malherbe. Pierre Conhielle. Jean de La Fontaine.
İlgili 42 soru bulundu
Çünkü Dostoyevski, varoluşçu temaları edebiyat alanında ustaca işleyen ender düşünürden biridir. Bu sorunu edebiyat alanında çok etkili bir şekilde işleyen Dostoyevski, aynı zamanda 20. yüzyılda “İnsan Felsefesi” olarak adlandırılan Varoluşçu akımın temsilcileri üzerinde de ciddi izler bırakmıştır.
Bu akımın başlıca temsilcileri arasında Théophile Gautier, Theodore de Banville, Leconte de Lisle, Jese Maria de Heredia, S.Prudhomme ve François Coppée bulunmaktadır. Türk edebiyatında ise özellikle Servet-i Fünûn döneminde ilgi görmüştür, Tevfik Fikret, Yahya Kemal ve Cenap Şahabettin başlıca şâirlerdir.
Sembolizm genellikle Servet-i Fünun döneminde görülür. Ayrıca Ahmet Haşim bu akımın en büyük temsilcilerindendir.
Sembolizmin ilkelerini ve kuramını Stephen Mallarme hazırlamış, bildirgeyi ise Jean Moreas ortaya çıkarmıştır. Sembolizmin öncüsü ise bu akımın ortaya çıkmasından çok önce ürünler hazırlayan Charles Boudelaire'dir.
Aleksey Maksimoviç Peşkov (Rusça: Алексей Максимович Пешков), en çok bilinen adı ile Maksim Gorki (Rusça: Максим Горький, 28 Mart 1868 — 18 Haziran 1936), Sovyet Rus yazar, sosyalist gerçekçi yazımın öncüsü politik eylemci.
Mimesis, (Kadim Yunanca: μίμησις, mīmēsis) Klasik Yunan'da "öykünmek" anlamına gelen felsefî terimdir. Eflâtun ve Aristo düşüncesinde mimesis, doğaya öykünmek, doğa ve gerçeği yansıtmaktır.Maddeci estetikçilerden H. Koch'a göre ise, sanat, özel bir gerçekliği yansıtma biçimidir.
İndeterminizm ise determinizmin tam karşıtıdır. Hiçbir neden sonuç ilişkisinin sürekli bir zincir oluşturamayacağını söyler. Buna göre insanın eylemi dış etkilerden bağımsızdır, onu belirleyen, etkileyen veya kısıtlayan hiçbir dış unsur yoktur.
Klasisizm: Moliere, La Bruyere, Racine, La Fontaine, Daniel Defoe, Boileau, Malherbe, Madam De La Fayette, Fenelon, Bousset, Corneille.
Ahmet Vefik Paşa, Tanzimat dönemi, birinci kuşak sanatçılarındandır ve klasisizm akımından etkilenmiştir.
Servet-i Fünun edebiyatının önemli isimlerinden olan ve şiiri "sözcüklerle yapılmış bir resim" olarak tanımlayan Cenap Şehabettin, vefatının 85. yılında anılıyor. Türk Edebiyatında sembolizm akımının öncüsü olarak kabul edilen şair ve yazar Cenap Şahabettin, vefatının 85. yılında anılıyor.
Bu yankılardan dolayı etkilenen şairler sembolizmin özelliklerini eserlerine yansıtmaya başlamışlardır. Akımın ilk uygulayıcısı ise Cenap Şehabettin olmuştur. Akımdan etkilenen diğer şairler ise; Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Haşim ve Ahmet Hamdi Tanpınar gibi isimlerdir.
Gerçeklerden kaçma, hayale sığınma, çirkinlikleri hayal yardımıyla güzelleştirme, bunlara bağlı olarak ortaya çıkan karamsarlık, sembolizmin en belirgin özelliklerindendir. Daha çok şiir dalında eserler verilmiştir.
Şiirde natüralizm ile realizmin bir sentezi olarak Fransa'da ortaya çıkmış olan Parnasizm akımı; şiirde ölçü ve uyağa önem veren bir edebi akımdır.
Şiirde gerçekçilik olarak ortaya çıkan, realizmin şiire yansıması olan bu akımın kurucusu Gautier'dir. “Sanat sanat içindir.” anlayışı benimsenmiştir. Şiirde ritim, ahenk, müzikalite, kuyumcu titizliği öne çıkmıştır. Şairler nazım şekli, nazım birimi, ölçü, uyak gibi yapı unsurlarına ve biçime önem vermişlerdir.
Shakespeare hangi akımın temsilcisi olduğuna baktığımızda romantizm akımı olduğunu görürüz.
Victor Marie Hugo (Fransızca telaffuz: [viktɔʁ maʁi yɡo]; 26 Şubat 1802, Besançon - 22 Mayıs 1885, Paris) Romantik akıma bağlı Fransız şair, romancı ve oyun yazarı.
Karamazov Kardeşler kitabının konusu; farklı annelerden ve aynı babadan olan dört erkek kardeşin babalarına duydukları nefreti ve bu uğurda işlenen cinayeti anlatır. En küçük kardeş, babası Fyodor Karamazov'u öldürür ve suç, babasıyla aynı kadını seven Dimitri'nin üzerine kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri