Emici ped çıtalar üzerine yayılır ve bir şırınga ile 30 ml %65'lik Formik asit pede enjekte edilir. Eğer sıcaklık 25°C'nin üzerinde veya salkım dip tahtasına yakınsa, ped dip tahtasına yerleştirilebilir. Tedavi toplam 3-5 uygulama olacak şekilde 1-4 gün (buharlaşma durumuna göre) aralıklarla tekrarlanmalıdır.
Uygulama, koloni başına birer hafta arayla 4–6 defa yapıldığında, % 95 varroa ölümü olmaktadır.
İlkbaharda formik asit uygulaması, nektar akımı sürecinden takribi 15 gün önce ve sonbaharda bal hasatından sonra doğru şekilde uygulandığında balda ve bal mumunda kalıntı bırakmadığı araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir. Karınca asidi, trake akarına karşı da önemli bir savunma yöntemidir.
Formik Asit Ahşap şeritleri çerçevelerin üzerine yerleştiriniz. 1-5 çıta arılar için 1 ahşap şerit 5 ve üzeri çıta sayısına sahip arılar için 2 ahşap şerit uygulayınız. Uygulamalarınızı koruyucu eldiven, gözlük ve maske ile yapınız. Uygulamadan sonraki 15 dk arılarınızı herhangi bir olumsuzluk için gözlemleyiniz.
Formik asit yüksek sıcaklıklarda fazla, düşük sıcaklıklarda ise daha az buharlaşıyor. Bilimsel makalelerde formik asit kullanımı ile ilgili genel bilgi şöyledir; hava sıcaklığı 15-25°C arasında olmalı, günde 8-12 ml formik asit buharlaşmalı ve %65'lik formik asit kullanılmalı.
İlgili 30 soru bulundu
Balın içerisinde de doğal olarak bulunan, Varroa mücadelesinde etkin şekilde kullanılan formik ve oksalik asitin bala kalıntı bakımından hiçbir olumsuz etkisi yoktur.
Daha güçlü kolonilerin gidip zayıf kolonileri yağmalamalarını önmelek için aynı sahada bulunan tüm kolonilerin eş zamanlı olarak Thymovar® ile tedavi edilmesi iyi olur.
Kovanlara uygulamada; 3 kısım (%85'lik konsantre) formik asit ile 1 kısım su karışımından oluşan %65'lik solüsyon tavsiye edilmektedir. Fazla işgücü gerektirmeyen (koloni başına 1 dakika), gıda güvenliği ve insan sağlığı bakımından güvenilir bir uygulamadır. Bu tatbik, 7-30°C'ler arasında iyi sonuçlar vermektedir.
BAL ARISI KOLONİLERİNDE VARROA MÜCADELESİNDE FORMİK ASİT (FORMIC ACID) KULLANIMI. Varroa ile en etkili şekilde mücadele etme yöntemlerinden biriside kolonilere formik asit uygulamasıdır. Formik asit organik asittir. Özellikle arıcılığı gelişmiş ülkelerde Organik bal üreticileri tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır ...
800081 Formik Asit - Fiyatı 364,00 TL.
Yoğunluğu 1.22 g / mL, erime noktası 8.4 ° C ve kaynama noktası 101 ° C'dir. Su ile tamamen karışabilir. Formik asit tipik bir karboksilik asit gibi davranan zayıf bir asittir ve bazı aldehit benzeri özelliklere sahiptir.
Formik asidin önemli bir kullanımı, hayvancılık yemlerinde bir koruyucu ve anti bakteriyel madde olarak kullanılır. Kireç çözücü ve tuvalet klozet temizleyicisi gibi çeşitli temizlik ürünleri için mineral asitlerin yerine formik asit de kullanılır . Tekstil sektöründe boyama ve finişing işlemleri sırasında.
Formik asit uygulama sıcaklığı gün içi uygulamalarda 12-20ºC gece ve sabah uygulamaları 20-25ºC sıcaklıklarda yapılmalıdır. Üstten uygulamalarda %60 alttan uygulamalarda %60-85 yoğunluklarda formik asit kullanılır.
Bal arılarının doğal besin maddeleri; nektar, bal ve polendir. Nektar arılar tarafından toplandıktan sonra vücut içinde ve kovandaki petek gözlerinde fiziksel-kimyasal değişikliklere uğratılarak bala dönüştürülüp petek gözlerinde depo edilir.
Oksalik asit damlatma ve buharlaştırma yöntemi ile kovana verilir. Bunun için oksalik asit kovana özel bir aparatla buharlaştırılarak kullanılır.
Etkiler. LSD'nin etkileri, alınmasını izleyen 20-60 dakika içinde başlar ve 6-12 saat sürebilir.
Formik asitin diğer bir adı da karınca asididir. Doğada ilk olarak karıncaların salgılarında rastlanmış ve buradan çekilerek elde edilmiştir. Endüstriyel olarak formik asit metanol ve karbonmonoksitin tepkimesinden oluşan metil formatın sodyum metoksit eşliğinde su ile tepkimeye girmesiyle elde edilir.
- Ekim ayı sonlarında, etkili bir varroa mücadelesi yapılmalı ve arılar kışa varroadan temizlenmiş olarak girmelidir. - Kışa hazırlanan kovanlarda, arıların kaplayabileceği kadar çerçeve kuluçkalıkta bırakılmalı, balı alınmalıdır.
Formik asit uygulamasında yeterli buharlaşmanın olması için hava sıcaklığının15° ile 25° arasında olması gerektiği bildirilmektedir.
Formik asidin saatte en fazla 0.5 ml buhar oluşturması gerekiyor, Almanya'daki uygulama bu. 24 Saatte en az 8 en çok 12 ml(cc) formik buhar olmalı. Yani en etkili olduğu buharlaşma bu.
Oksalik Asit:
Oksalik asit, balda düşük miktarda doğal olarak bulunmaktadır. Balın tadını etkileyecek şekilde kalıntı bırakabildiğinden, sonbaharda yapılması önerilmektedir. Sonbaharda yapılan oksalik asidin bir sonraki ilkbaharda bala bir etkisi olmamaktadır.
Körük uzun süre ve serin duman vermelidir. Bu şekilde uzun süre duman veren ve serin duman verebilen bir körük yakma malzemesi oluklu mukavvadır.
Erken ilkbahar ve genç sonbaharda açık yavru gözlerinin en çok balın en az olduğu dönemlerde 3 gün ara ile 3 defa ilaçlanır.
Dişi akarın ömrü normalde 2-3 ay, kışın ise 5-8 ay sürer.Parazitler kışı dişi arılar üzerinde geçirir- ler.
İlaçlamalar, erken ilkbahar ve geç sonbahar aylarında, akşamüstü yapılmalıdır. Kışın kovanda yavru gözü olmadığı için tüm ergin varroa parazitleri arılar üzerindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri