İlçemiz Bayat, Oğuzların 24 boyundan birisi olan Oğuz-Han'ın büyük oğlu Gün Han'ın Kayı'dan sonra ikinci oğlu olan Bayat'tan almaktadır.
MÖ 3. yüzyılda Avrupa'da Anadolu'ya geçerek şimdiki Çorum, Sivas, Yozgat arasına yerleşen Galat topluluklarının adı olan Trokmu sözcüğünden gelmiştir.
Anadolu'da Türkiye Selçuklu devleti, birçok Anadolu Beyliği, Osmanlı Devleti'nin kurucu gücü olmuşlardır. Günümüzde de Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin birçok bölgesinde yaşayan Türk halkının çoğunluğu bu Türk boyuna mensuptur. Oğuzlar kendi içerisinde Bozok ve Üçok olmak üzere iki ana kola ayrılmışlardır.
A Haber'in haberine göre, Anadolu'yu Türk yurdu yapan Oğuz Boylarını iyi anlamak gerekir. Çorum-Osmancık Aşağı Dodurga(Dodurgalar).
A)ETİMOLOJİK TANIM. ALACA: Hunlara bağlı bir Türk kavmi.
İlgili 25 soru bulundu
Selçuklularla birlikte Çorum toprakları Bizans'tan Türklere geçmiştir. Melik Ahmet Gazi o zamanki Nikonya (Çorum) kentini Bizans'tan alarak, Alayuntlu Oğuz boyundan, Çorumlu oymağının başı İlyas Bey'i bu yeni kente vali olarak atar (1075).
Çorum İli Sınırları İçerisinde Bulunan Bazı Kürt-Kızılbaş-Alevi (yerleşkeleri) Köyleri: Alaca (Hüseyin Abad) İlçesine bağlı, Kavili-Gavili-Kâvli aşiretine mensup Büyük Keşlik (Nesimi Keşlik) Köyü, Şıx (Şıh) Çoban Ocağı'nın bir kolu bu köydedir.
Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Çorum'un ismiyle ilgili sosyal medyada dolaşan Çoğu Rum bilgisinin yanlış olduğunu ifade ederek, “Çorum, Çorumlu Türkmen Oymağı'ndan İlyas Bey'den gelen bir isimdir. Çoğu Rum yakıştırması külliyen yanlıştır.” dedi.
Yerleşim. Anadolu'ya gelen boylardan biri olmakla beraber önce Ahlat bölgesine yerleşmişlerdir. Anadolu Selçuklu sultanı I. Alâeddin Keykubad bu sırada göçebe hayatını yaşayan Kayıları; Viranşehir, Halep ve Karacadağ yöresine yerleştirmiştir. Ertuğrul ile Dündar beyler Söğüt ve Domaniç yörelerine yerleşmişlerdir.
Sivas, Tarsus, Urfa (Kozan Nah.). Aksaray, Ankara (Bacı), Aydın, Bozok (Yozgat), Karaman, Kayseri, Kastamonu, Kırşehir, Malatya, Mardin, Saruhan, Manisa, Sivas (Sorkun, Budaközü).
E-Devlet içerisinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Hizmetlerinde yer alan Soyağacı Sorgulama hizmetinden veya www.nvi.gov.tr adresindeki Hizmetler/E-Sorgulamalar menü başlıkları altından erişim sağlanabilir.
Karakeçili (Mahalle). Hilâllı(Sungurlu-Köy), Hırka( Alaca-Köy). değiştirmişlerdir. sağlamışlardır.
İskitler, ya da daha çok bilinen diğer adıyla sakalar ilk Türk Topluluğu kabul edilmektedir. Tarihçilere göre İskitler, Türkleri oluşturan "Turanaid" yani ön Türkler kavminin mensubudur. İskitlerle en fazla münasebeti olanlar Grekler olmuştur.
İlçe, İskilip İlçesine bağlı Karaviran adı ile bir köy iken 1950'lerde adı Karaören olarak değiştirildi ve 1964 yılında Belediye teşkilatı kuruldu. 1990 yılında Oğuzlar adıyla ilçe kurulmuştur. Çorum'a 57 km. mesafede, yüzölçümü 121 km²., rakımı 650 metredir.
Çorum toprakları üzerinde sırasıyla Hattiler, Asurlular, Hititler, Frigler, Medler, Persler, Galatlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar hâkimiyet sürmüşlerdir.
Konya, Kırşehir, Aksaray, Ankara, Çankırı, Çorum gibi illerde yıllardır yerleşik Kürt toplulukları bulunuyor. Fakat Orta Anadolu dışındaki bölgelerdeki Türkler ve özellikle Kürdistan coğrafyasındaki Kürtler, bu bölgelerdeki Kürtlerden bihaber durumda.
Oğuzların Bozoklardan Günhan koluna bağlı “Kayı” boyuna mensup Karakeçili aşireti kaynaklarda genellikle Türkmen adı ile geçmesine rağmen “Yörük” adı ile anılmışlardır.
Kayı boyu, Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan, Kaşgarlı Mahmud'un Divân-ı Lügati't-Türk adlı eserine göre ise yirmi iki Oğuz boyundan ikincisi olup, oğuzların Bozok kolundan bir boydur.
Osmanoğullarının Menşe'i: Tarihi kaynaklara göre Osmanlı devletini kuranlar, Oğuzların 24 boyundan biri olan Kayı boyuna mensuptur. Oğuz an'anesine göre Kayılar, sağ kolda yer alan Boz-okların Günhan kolunun en büyük boyudur.
Vergi memurları, tıpkı Çorum'da olduğu gibi Kayseri'de de koca eşeği yatakta bulur. Kayserili de aynı cevabı verir: “Babam”. Bunun üzerine memurlardan biri, Kayseriliye dönüp “Senin bu yaptığını Çorumlu yapmadı. O koyuna 'Babam' demişti; sen eşeğe 'Babam' diyorsun” der.
İş yerlerinin yağmalanmasına, tahrip edilmesine ve yakılmasına devam edilmiştir. Çorum'la komşu il, ilçe ve köylerle bağlantılı tüm yollar belirsiz gruplarca işgal edilmiştir.
Alevî nüfusu, Türkiye'de üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevîler'in daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal şehirleriyle, Orta ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Malatya, Tunceli illeri gelmektedir.
Amasya'da Alevi yoktur, Müslüman Şii- Bektaşi insanlarimiz vardır.
Alevilik, Ali ve On İki İmam'ın öğretilerini öğretmiş olduğu varsayılan Hacı Bektaş-ı Veli'nin mistik Alevi İslami öğretilerini takip eden yerel bir İslami gelenektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri