Ihlamur ağacı çeşitleri kokulu ve kokusuz olarak iki farklı türde büyür. Fidanın türüne göre bu durum değişiklik gösterir. Kışın ev çaylarının vazgeçilmezi olan ıhlamur çayı her yaştan insan tarafından tüketilebilir.
Haziran ve temmuz aylarında çiçekleri açan ıhlamur sokaklarda mis gibi kokusuyla hemen fark edilir. Bu süreçte hızlı bir şekilde toplama dönemi geçmeden ıhlamurun toplanması gerekir.
Ihlamur çiçeği olgunlaştıktan sonra ağaca metrelerce uzaktan bile hoş bir koku alırsınız.
son 1 haftadır bu kokuyu hergün hissediyorum. izmitte yaşayanlar bilir fethiye caddesinde çeşmenin orada bir ıhlamur ağacı var oradan her geçtiğimde bu kokuyu hissedip ıhlamur ağacına bakıyorum.koku çok hoşuma gidiyor.
Ihlamur notası; Misk ve Yasemin notaları ile desteklenmiştir, ancak genel karakteri ile ilkbaharda ağaçlar üzerinde açan ıhlamur çiçekleri gibi kokar. Bazı âlimler kokunun insan üzerindeki olumsuzluğu giderdiğini belirtmişlerdir.
İlgili 18 soru bulundu
Yazla birlikte gelen aşkların simgesi ıhlamur ağacıdır, o aşklardan geriye kalan anı ise ıhlamur çiçeğinin akılları uçuran kokusudur. Ihlamur soğuk algınlığına devadır. Hep boğazı ve göğsü yumuşatıcı özelliği ile bilinir. Oysa aynı zamanda güçlü bir sakinleştiricidir.
Bu özelliklere bağlı olarak ıhlamurun, toksin ve iltihap azaltıcı etkiye sahip olduğu söylenebilir. Ihlamurun doğal yapısında bulunan uçucu yağlar, ıhlamurun kendine has kokusunun açığa çıkmasını sağlar. Aynı zamanda insan metabolizması üzerinde de yatıştırıcı ve sakinleştirici etkiye sahiptir.
Ihlamur çayı hazırlarken pek çok kişinin aklına ıhlamur kurutulmadan da içilir mi sorusu gelir. Bu sorunun cevabı hayırdır. Ihlamur ağacındaki çiçeklerin kurutulması sonucunda ıhlamur çayı oluşur. Bu nedenle kurutulmuş olmayan bir ıhlamur kişilere faydalı olmaz.
Ağacın hızlıca çiçek açması için ağacın cinsiyetini bilmek gerekir. Ihlamur ağaçlarının cinsiyeti gövdelerinden anlaşılır. Gövdesinde kırmızı benekler varsa dişi, yeşil benekler varsa erkektir. Ağaç dişi ve çiçek vermiyorsa yanına erkek dikilerek tozlaşma işlemi başlatılabilir.
IHLAMURU KAYNAR SUDA UZUN SÜRE BEKLETMEYİN
Sezgin, ıhlamurun kaynar suda uzun bir süre bekletilmesi halinde yapısındaki maddelerin değişmesine paralel sarı olan rengin kırmızıya dönüp kendine has kokusunun da kaybolmaya başladığına dikkat çekti.
Bunu ağacınızın gövdesine bakarak kolaylıkla anlayabilirsiniz. Ihlamur ağacının gövdesinde kırmızı lekeler varsa dişi, yeşil lekeler varsa erkek ıhlamur ağacıdır. Ihlamur Fidanı Nasıl Dikilir? Ihlamur fidanı dikilmeden önce toprağın işlemden geçmesi gerekir.
Bu kısım hassas, hoş kokulu ve sarımsı beyazdır. Yapraklar belirgin kalp biçimindedir. Yumuşak, krem renkli, tatlı ve yuvarlak meyveleri bulunur. Ihlamur herkes tarafından bilinen ve tüketilen, insan sağlığı konusunda da oldukça yararlı olan bitkilerden birisidir.
Her ne kadar çalı cinsi nadir görülse de boyutları 30 metreye kadar çıkabilmektedir. Işıklı ve sıcak iklimleri seven bir ağaç olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda geçirgenliği yüksek, serin ve derin toprakları sevmektedir. Zengin mineral ve besin depolamak ile beraber, ılımlı, kireçli ve humuslu bu toprakları sevmektedir.
Ihlamur kurutulmuş bir halde aldıysa, temiz bez poşetin içerisine veya cam kavanoza konulabilir. Bezin veya kavanozun ağzı hava almayacak şekilde kapatılır. Ihlamur, serin, güneş almayan, kuru bir yerde 1 seneye kadar muhafaza edilebilir.
Yağmur sonrası ıhlamur toplarsanız çiçekler ıslak olacağından kaliteleri ve aromaları düşecektir, aman dikkat. Ağaçtan ıhlamurları ellerinizle doğrudan toplamanız en doğrusu olacaktır. Bıçak ya da makas gibi ekstra malzemelere ihtiyaç duymadan ıhlamur yapraklarını ve çiçeklerini toplayabilirsiniz.
Ihlamur, çoğu insan için tüketilmesi zararsız bir bitkidir. Bunun yanında ıhlamur, nadiren de olsa alerji yapabilmektedir. Fazla ıhlamur çayı içmek, çok nadiren kalp hasarına da yol açabilmektedir.
Dünya üzerinde yaklaşık 40 çeşitli türü olan ıhlamur ağacı, ılıman ve yarı tropik kısımlarda yetişmektedir.
Prof. Dr. Ekrem Sezik şu bilgileri veriyor: “Ihlamur, ıhlamur ağaçlarından toplanıp kurutulmuş çiçeklerdir. Çay olarak kullanılacak ürünün, çiçek sapına yapışık çiçek yaprağını taşımaması istenirdi.
Ihlamur çayı, kaynatılmaz demlenerek tüketilir. Kurutulmuş ıhlamur çiçeği ve yaprakları kaynar suya atılarak, 10 dakika demlenir. Sağlığa fayda sağlaması için demlendikten hemen sonra tüketilmesi gerekir.
Günde 3 fincandan fazla içmekten kaçınılmalıdır. Hamile veya emziren kadınlar için uygun değildir. Kalp rahatsızlığı olanlarda, kullanılan ilaçlarla etkileşime girebileceğinden içimi sakıncalıdır. Yine kalp hastalığı öyküsü olanlar ıhlamur kullanmamalıdır.
40′a yakın türü vardır. Bunlardan sadece üçü ülkemizde yetişir; büyük yapraklı ıhlamur Tilia platyphyllos, Kafkas ıhlamuru Tilia rubra, gümüşi ıhlamur Tilia tomentosa. Uzun ömürlü bir ağaçtır. 1000 yıl yaşayan türleri bile vardır.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elanur Yılmaz da vatandaşları uyararak, "Kesinlikle ıhlamurun ömrüne dikkat edilmesi gerekiyor. Bekleme ile beraber ciddi sorunlar doğabilir. Özellikle bekleme koşulları iyi değilse ıhlamur bakteri oluşumuna açıktır. Bu oluşum da kişinin bağışıklık sistemine olumsuz etki eder.
Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir? Ihlamur çayı nasıl demlenir İbrahim Saraçoğlu tarafından: “Bir bardak kaynar suya bir tutam ıhlamur çiçeği koyulur ve 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendikten sonra süzülüp içilir” şeklinde cevaplanıyor.
Ihlamurdan tam anlamıyla lezzet almak istiyorsanız ıhlamurlarınızı bir demliğin içerisine alıp güzelce yıkayın. O suyunu boşalttıktan sonra demliğinizi ocağın üzerine alın ve su ilave ederek kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocaktan alın ve oda sıcaklığında 15-20 dakika kadar dinlendirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri