Çorum, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesinin Orta Karadeniz bölümünde yer alan bir ildir. 04 Şubat 2021 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 14 İlçe, 16 belediye, bu belediyelerde 126 mahalle, ayrıca 759 köy bulunmaktadır. Çorum ili, leblebisi ile tanınır. İlde toprak ve makine endüstrisi oldukça gelişmiştir.
Çorum 2023 nüfusu, tahmini verilere göre 524.130. Bu nüfus verisi, eski yıllarıdaki nüfus artış hızlarına göre tahmini hesaplanmıştır.
TÜİK; 'İstatistiklerle Çocuk, 2021' verilerinde, Türkiye nüfusunun yüzde 26,9'unu çocuk nüfusun oluşturduğunu açıkladı. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre; 2021 yılsonu itibarıyla Çorum'un nüfusu 526 bin 282 iken bunun 119 bin 237'sini çocuklar oluşturdu.
OSMANCIK, ÇORUM'UN EN BÜYÜK İLÇESİ OLDU. Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre Osmancık.
Bu nüfus, 148.201 erkek ve 150.860 kadından oluşmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Gordiana, önce Gordum'a, zamanla da Çorum'a dönüşmüştür. Eski Yunan kaynaklarında Çorum'un adı Niconia (Nikonya) olarak geçmektedir. Bizans döneminde de Evkaite diye geçmektedir. 1072 Malazgirt Savaşı ile Çorumlu olan vilayetin ismi 16. yüzyılın sonralarına doğru "lu" ekinin kaldırılması ile Çorum olarak kalmıştır.
Merkezde tamamına yakını Alevi nüfusun yaşadığı birçok mahalle mevcuttur. Aynı Türk boyuna mensup olup hem Sünni hem de Alevi olan çok sayıda yerleşim de mevcuttur Çorum'da. Bu bakımdan da enteresan bir ildir. Türk nüfusu haricinde Çorum'da toplam nüfusta %5 gibi bir nüfusa tekabül edecek Kürt nüfusu da mevcuttur.
Ankara Meydan Savaşı'ndan sonra Osmanlı birliğini sağlayan Çelebi Mehmet, oğlu (1413) II. Murat'ı Amasya'ya vali yapmıştır. Bu dönemde Çorum sancağı Amasya'ya bağlıdır. Çorum, Cumhuriyet dönemi ile birlikte, 20 Nisan 1924 tarihinde ilk kez kent statüsüne kavuşmuştur.
Çorum'un meşhur yemekleri şunlardır; kuzu tandır, pastırmalı madımak, Çorum mantısı, keşkek, İskilip dolması, çatal aşı çorbası, Çorum baklavası.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre Çorum'un en büyük köyü Osmancık ilçesine bağlı Öbektaş köyü oldu. Nüfusu 2007 yılında 2 bine dayanan köyde şimdilerde 1400 kişi yaşıyor.
Çorum'un çevresinin dağlarla çevrili oldukça geniş bir ova olmasından dolayı (Çevrim) denildiği, halk ağzında Çorum'a dönüştüğü söylenmektedir. Çorum (önceleri bazen Çorumlu) Türklerin bölgeye gelmesiyle bu adı almıştır.
Doğusunda Amasya, güneyinde Yozgat, batısında Çankırı, kuzeyde Sinop, kuzey batısında Kastamonu, kuzey doğusunda Samsun, güney batısında Kırıkkale illeri ile çevrilidir.
* Tokat: Kütüğe kayıtlı nüfus 1 milyon 363 bin, 488 bini İstanbul'da. 597 bin nüfusun 520 bini Tokatlı. * Çorum: Kütüğe kayıtlı nüfus 1 milyon 308 bin, 428 bini Ankara'da. 530 bin nüfusun 469 bini Çorumlu.
1836'da tekrar sancak statüsüne getirildi. 1856'da bu defa Bozok sancağına bağlı bir kaza olduysa da 1893'te yeniden sancaklık statüsünü kazandı ve Cumhuriyet'in ilânından sonra il oldu. Çorum şehrinin merkez olduğu il Çankırı, Kastamonu, Sinop, Samsun, Amasya, Yozgat ve Kırıkkale illeriyle çevrilmiştir.
Çorum'un ilçeleri şunlardır; Merkez, Alaca, Bayat, Boğazkale, Dodurga, Kargı, İskilip, Laçin, Oğuzlar, Mecitözü, Osmancık, Ortaköy, Sungurlu ve Uğurludağ.
Çorlu nüfusu 2022 yılına göre 290.155. Bu nüfus, 147.038 erkek ve 143.117 kadından oluşmaktadır.
Özkubat, "Türkiye'nin sarı altını leblebi, Çorum'un özelidir, güzelidir.
Köklü tarihi ve zengin kültürü ile uygarlık tarihinde önemli yeri olan Çorum, Kültür Turizmi açısından Ülkemizin en önemli merkezlerinden biridir. Günümüzden 7 bin yıl öncesine ait kültürel verilere rastlanan ve Anadolu'da ilk organize devleti kuran Hititlerin Başkenti Hattuşa Çorum sınırları içerisindedir.
Duble, iri taneli, çifte kavrulmuş, Meşhur Çorum Leblebisi (Sarı Leblebi) 50 yıllık tecrübe ve ustalık ile ocağımızda özenle kavruluyor. Leblebiler kendi üretimimiz olup günlük olarak kavrulmaktadır.
1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu'da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur.
Umut Yıldırım, Ali Haydar Hakverdi, Mehmet Sarı, Kadri Samsunlu, Naci Bostancı, İhsan Özkes, Erol Taşcı, İsmail Beşikçi, Hadise Avcı, Canan Başkaya gibi pek çok ünlü ismin memleketi Çorum. Aslında Hititler'den beri çok ünlü insanlara ev sahipliği ediyor.
Beş bin yıl boyunca birçok uygarlığın merkezi olan ve değişik kültürleri bünyesinde barındıran, geçmişten geleceğe uzanan bir köprü konumundaki Çorum, Anadolu'nun 1071'de Malazgirt Savaşı'yla Selçuklu hâkimiyetine girmesinin ardından Danişment Ahmet Gazi tarafından 1075 yılında Türk hâkimiyetine alınmıştır.
Ankara (Rûdaw) – Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla 77 milyon 695 bin 904 kişi olan nüfus, 1 milyon 45 bin 149 kişilik artışla 2015 sonunda 78 milyon 741 bin 53 kişiye ulaştı. Kürt illeri içinde en çok nüfusa ise Antep sahip.
Yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde olmakla birlikte ülkenin diğer tüm bölgelerinde yaşamaktadırlar.
Etnik gruplarla ilgili bir proje olan Joshua Project ise, yapmış olduğu araştırmalar ile Türkiye'deki Türkçe konuşanlar da dahil toplam Kürt nüfusunun 15 milyon civarında olduğunu belirtmektedir. Türkiye'deki Kürtler, çoğunlukla Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'ne yayılmış halde bulunurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri