Zamanında tedavi edilmezse tırnak ve çevresindeki dokuda enfeksiyon başlayabilir. Tırnak batmasında iltihap başladığında ağrı çok daha şiddetli bir hal alır ve parmakta zamanla ayağa doğru ilerleyen şişlik, kızarıklık akıntı gibi belirtiler eklenir.
Tedavi edilmeyen enfeksiyon tırnağa zarar verebilir. Sık olmamakla birlikte, tedavi edilmeyen paronişi, parmakta veya ayak parmağında daha derine inebilir ve ciddi bir enfeksiyona yol açabilir.
Tırnağın tabanındaki deri olan kütikül, tırnak kıvrımı, deri ve tırnağın birleştiği yer olarak bilinir. Enfeksiyonu yok etmek için antibiyotiklerle tedavi edilerek irin (bir yara etrafında oluşan kalın, enfeksiyöz sıvı) boşaltılır.
Tırnak mantarının teşhisi dermatoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır. Tırnaklarda kalınlaşma, şekil bozukluğu, renk değişimi veya koku gibi belirtiler varsa mantar teşhis edilebilmektedir.
Batık ayak tırnağının en önemli yan etkisi ise enfeksiyon riskidir. Tırnak batması tedavi edilmezse altta yatan kemiği enfekte ederek ciddi bir kemik enfeksiyonuna yol açabilir. Özellikle diyabetli ve zayıf kan dolaşımına sahip kişilerde bu yan etkiler daha şiddetli hale gelerek ayaklardaki sinirlere zarar verebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Nadir olsa da tırnak batması kaynaklı olarak ortaya çıkan enfeksiyonlar kangrene yol açıp cerrahi müdahale gerektirebiliyor.
Tırnak batması, tırnağın tırnak yatağına doğru uzandığı acı verici bir sağlık sorunudur. Genellikle ayak baş parmağında görülür ve ayak tırnağı köşesi veya kenarının kıvrılıp çevredeki cilde gömülmesi sonucu oluşur. Ayak tırnak batması ağrılı olabilir ve zamanında tedavi edilmezse enfeksiyonla sonuçlanabilir.
Tırnak batması için hangi bölüme gidilir? Tırnak batması için öncelikle ortopedi bölümüne gidilir fakat ortopedi bölümü yoksa genel cerrahi servisine de başvurulabilir.
Tırnak çevresi ve lateral tırnak yatağının enfekte olması ile ortaya çıkan bu durum, bazen üst tırnak yatağına ya da eponychium olarak tanımlanan tırnak diplerine de yayılabilir. Çoğunlukla tırnak çekilmesi, tırnakların yenmesi ya da manikür gibi küçük travmalar sonrasında görülür.
Sıcak su kullanarak iltihabı kurutmak, son derece etkili bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca sıcak suyun içerisine elma sirkesi ekleyebilirsiniz. İltihaplı bölgeyi koruyan elma sirkesi sayesinde iltihaplanmadan kurtulmanız da böylece mümkündür.
Özellikle de zeytinyağı içeren sabunları kullanırsanız, tırnak altında oluşan iltihabın da temizlenmesine yardım edebilirsiniz. Gün içinde ayaklarınızı sabunlu suyun içinde 15 dakika kadar bekletin ve ardından tırnaklarınızı temizleyin.
Tırnak enfeksiyonlarında, tırnak mümkün olduğu kadar dipten kesilir. Günde bir defa DERMİFİN uygulanır ve tırnak içine doğru ovuşturulur. Hasta tırnağın bantla kapatılması uygun olur. Tedavinin başarısı için, DERMİFİN yeterince uzun bir süre uygulanmalıdır.
Bazı özel durumlarda hekim, antifungal ilacı doğrudan tırnak altındaki enfeksiyona uygulayabilmek için tırnağın geçici olarak çıkarılmasını önerebilir. Bazı ciddi tırnak mantarı enfeksiyonları ilaçlara cevap vermez. Enfeksiyon şiddetli veya aşırı derecede ağrılıysa, kalıcı olarak tırnağın alınması önerilebilir.
Tedavi edilmeyen mantar enfeksiyonu ileri dönemde vücuda yayılarak komplikasyonlara neden olabilir.
Genellikle ayak başparmağında oluşur ve tırnak kenarı cilde gömülür. Ağrı, kızarıklık, şişlik ve enfeksiyon gibi semptomlara sebebiyet vermektedir. Tırnak batması için öncelikle ortopedi bölümüne gidilir fakat ortopedi bölümü yoksa genel cerrahi servisine de başvurulabilir.
Tırnak batması iltihaplı ve kişide şeker hastalığı gibi bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar mevcutsa antibiyotik kullanılır. İşlem sonrası parmağı sıkıştırmayan ayakkabı giymek ağrı oluşmasını engeller. Eğer pansumanı geçip dışarı akan bir kanama veya şiddetli ağrı olursa tekrar hekime görünmekte fayda vardır.
Hafif olgular için mupirosin [Bactroban], gentamisin, basitrasin/neomisin/polimiksin B [Neosporin] gibi topikal antibiyotiklerle basit bir tedavi yeterli olabilir. Klindamisin veya sefaleksin gibi antibiyotikler de sıklıkla kullanılır; klindamisin, MRSA'nın yaygın olduğu bölgelerde daha etkilidir.
Nispeten daha hafif tırnak batması durumlarında, evde uygulanabilecek küçük tedaviler de yeterli olabilir. Ciddi vakalarda ise acil cerrahi müdahale gerekebilir.
Parmakta takılma ve ağrı şikayeti olan hastalar bu durumun tedavisi için Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanına veya Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanına başvurabilirler.
Öncelikle tırnak batmasının ve diğer tırnak sorunlarının tıbbi bir durum olduğu bilinmelidir. Ortopedi, dermatoloji (cildiye) uzmanları ve ayak sağlığı merkezleri tırnak sorunlarını tedavi eder.
Bitkilerin mucizevi şifalarını anlatan Saraçoğlu, 'tırnak batması' şikayeti olanlara özel bir tarif verdi. Bir miktar 'ısırgan otu''nun kaynatılarak ortaya çıkan lapanın tırnak batması olan yere sürülmesi gerektiğini söyledi.
Ayak başparmağında tırnağın önündeki dokunun, tırnağın büyümesine engel olacak şekilde fazla olması da tırnak batmasına neden olmaktadır. Özellikle kilo artışlarında bu daha sık görülmektedir. Vitamin eksikliği: Özellikle A vitamin eksikliği.
Eğer tırnak batması yapılan ev tedavisine yanıt vermezse, ağrı kötüleşirse, yürümekte veya diğer aktivitelerde zorluk çekiliyorsa doktora başvurulması gereklidir. Aynı şekilde tırnak batması evde yapılan tedavilere yanıt vermezse veya bir enfeksiyon meydana gelirse, bir cerrahi müdahale yapılması gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri