Palamut (
Başta Karadeniz ve Marmara olmak üzere tüm tuzlu sularımızda avlanabilir. Palamut sürü halinde yaşayan göçebe bir balık türüdür. Sığ sularda yaşamayı sever. Maxsimum 200 m derinlikte görülebilen palamut balığının yaşadığı ideal su sıcaklığı 12-27 °C'dir.
Palamut balıkları, özellikle Atlantik, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yaşarlar. Göçmen balıklar oldukları için, mevsimlere bağlı olarak farklı bölgelerde bulunabilirler. Açık denizlerde yaşamayı tercih eden palamutlar, üreme dönemlerinde kıyı bölgelerine yaklaşır ve sürüler halinde hareket ederler.
Vatanı ve İklimi: Palamut balığı, Scombridae familyasına aittir. Karadeniz, Atlantik ve Akdeniz kıyılarında dağılım göstermekle birlikte, ülkemiz açısından oldukça önemli bir balık türüdür. Beslenme ve üreme amaçlı Karadeniz ve Ege Denizi civarlarında belirli zamanlarda göçler yapmaktadır.
Şile Palamudu: Karadeniz ve Marmara'nın en ünlü balığıdır. Bahar aylarında beslenmek için Karadeniz'e çıkıp, sonbaharda Marmara'ya oradan da Çanakkale'ye kadar iner. Sürü halindeki uskumru, kolyoz, istavrit, hamsi, sardalya gibi balıklarla beslenir. Marmara'dan Boğaza geçmeden önce Şile bölgesinde yemlenirler.
İlgili 30 soru bulundu
Atlantik palamut aynı zamanda Akdeniz, Marmara Denizi, Ege Denizi ve Karadeniz'de de bulunur burada popüler bir balıktır, salamurası (lakerda) yapılır; ızgarası, kızartılarak veya fırınlanarak yenir.
Yarım kiloya kadar olanlarına gaco veya çingene palamudu denirken, kestane palamudu, zindandelen, torik, altıparmak sırasıyla büyür ve yedi kilogramın üzerine çıktığında peçuta adını alır. Palamutlar pek hızlı ve çevik balıklardır, avcılığı da pek zevkli olur bu yüzden.
Örneğin: palamutlar Karadeniz'de yaşarlar. Fakat kışın Karadeniz soğuduğu için sonbaharda İstanbul Boğazından geçerek Marmara'ya geçer. Kışı Marmara'nın ılık sularında geçirerek ilkbaharda, Karadeniz ısınmaya başlayınca, nisan ve mayıs aylarında tekrar Karadenize döner.
Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal en çok tüketilen dip balıklarıdır. Yüzey balıkları ise denizin yüzeyden itibaren 100 metreye kadar olan kısmında yaşar. Büyük olanları somon, orkinos ve palamut; küçük olanları uskumru, sardalya ve istavrit ve hamsidir.
Palamut: Hamsi, gümüş, istavrit, uskumru gibi kendinden ufak balıklarla beslenirken, kalamar, sübye ve karides de kullanılabilir. Başlıca gıdasını küçük balıklar oluşturur ama kalamar ya da iri karidesler de kullanılabilir. Önemli olan yemlerin canlı olmasıdır.
Vonoz (0-10 cm), Gaco (10-20 cm),Çingene palamudu (20-30 cm),Palamut (30-40 cm),Kestane palamudu (40-45 cm),Zindandelen (45-50),Torik (50-60 cm), Sivri (60-65 cm), Altıparmak (65-70 cm),Peçuta (75 ve daha fazla).
Efendim ana balığın ismi palamut. En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir.
Denizin yüz metrelik üst kısmında yaşayan hamsi, istavrit, uskumru, palamut gibi göçmen balıklara yüzey balığı, daha aşağıda bulunan mezgit, kefal, levrek, lüfer, barbunya, kalkan gibi balıklara dip balığı deniyor.
Genelde sabah erken saatlerde ve güneş batımına yakın daha aktif olarak yemlenirlerse de gün boyu yem peşinde koşarlar ve av verirler.
Ekim: Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır. Kasım: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir.
Azami uzunluğu 90 cm'ye kadar ulaşır. Ortalama 25-65 cm arasında bulunur. Genel olarak küçüğüne palamut, büyüğüne torik adı verilen bu türün, muhtelif boylarına verilen isimler şöyledir.
EN ÇOK USKUMRU VAR
Palamut daha hacimlidir. Uskumru bükülür ama palamut esnek değildir. Taze palamutun ağzı açık, solungaçları kırmızı olur.
Palamut, omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir besin olduğu için kalp ve damar sağlığına iyi gelir. Yüksek protein içeriği sayesinde palamut kas gelişimini destekler. Yine protein içeriği sayesinde palamut, vücut dokularının yenilenmesine yardımcı olur.
Palumut balığı düzenli tüketildiği zaman diş ve kemik yapısını güçlendirir. Sindirim sisteminde mutasyona uğrayabilecek hücreleri iyileştirir. Böylece kanser hastalıklarının önüne geçebilir. Palamut balığının içerdiği yüksek A vitamini göz sağlığı için oldukça faydalıdır.
Pelidin tatlıları olmakla birlikte genellikle acıdır ve hayvan yemi olarak kullanılır. Alakabak kuşu ve sincap, tavşan gibi kemirgen yabanıl hayvanların en önemli besin kaynağıdır.
'PALAMUT BEYAZ OLUR'
Balık kesildikten sonra eti beyazsa o balığı gönül rahatlığıyla palamut olarak alabilirler. Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur. Bunun yanı sıra güvenilir balıkçılardan alışveriş yapsınlar" dedi.
Plinius'un ifadesine göre palamut balığı ancak belli büyüklüğe ulaştıktan sonra ton balığı adını almaktadır. Yani ona göre, ton balığı ile palamut aynı balıktır. Gerçekte, her iki balık ayrı familyadandır!
Diğer mevsimlerde tavası yapılabilir. Palamut siyah etli bir balık olduğundan buğulaması ve çorbası tavsiye edilmez.
Balık, dikkatli tüketilmediği takdirde önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Özellikle taze tüketilmeyen palamut ve hamsi gibi koyu renk etli balıklar histamin ya da scombroid zehirlenmesine yol açabiliyor.
Palamut balığı da ağırlığına göre çeşitli adlar alır. 300 grama kadar olanına kestane palamudu, 500-700 gram arasında çingene palamudu, 750 gram-1,5 kilo arasına palamut, 3-5 kilo olanlara torik, 5-8 kilo arasındakilere sivri, 8-10 kilo olanlara altıparmak ve üstüne pişota denilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri