“Could Have V3” kip belirteci, geçmişte gerçekleşmesi mümkün olup da gerçekleşmemiş olan işleri ifade eder. Gerçekleşme ihtimali düşük olan eylemleri aktarmakla birlikte, geçmişte yaşanan durumlara bakarak, olaylarla ilgili tahmin yürütmek için de kullanılır.
Could have V3, geçmişle ilgili ihtimal belirtir. “Where's John?” “I don't know, but he could have gone to the garden.”
Would have V3, geçmişte gerçekleşmemiş bir olay hakkında konuşurken kullanılan bir kip belirtecidir. Bu belirteç Türkçe'ye “olurdu veya olabilirdi” ifadeleriyle çevrilebilir.
Should ifadesinin edilgen yapısı should + have + been + verb 3 şeklinde oluşturulur. Bu ifadeler Türkçe'ye yapılmalıydı veya yapılması gerekirdi şeklinde çevrilir. Should have been V3 kalıbı, olması gerektiğini düşündüğünüz, ama gerçekleşmemiş durumlar için kullanılır.
“Would Have V3” kip belirteci, Tip 3 (Type 3) koşul iç tümceciklerinde, ana tümcede sıklıkla yer alan bir yapıdır. Bu yapı, geçmişte olmamış ancak “if clause” yan tümceciğinde verilen şart yerine getirilmiş olsaydı olabilecek eylemlerden bahsetmek için kullanılır.
İlgili 18 soru bulundu
“Cannot Have V3” ve “Couldn't Have V3” cümle içerisinde aynı anlam ve kullanıma sahiptir. Bu yapılar geçmiş ifadelere ilişkin tahmin yürütmek için kullanılırlar. Tahmini yapan konuşmacı, söz konusu olayın gerçekleşmesinin imkansız oluşundan %99 emindir. “Can Have V3” yapısı soru cümleleriyle de kullanılabilir.
“May Have V3” kip belirteci, geçmişe yönelik olasılıklardan bahsetmek için kullanılan yapılardan biridir. Bu kip belirteci, anlamsal olarak geçmişte gerçekleşip gerçekleşmediği bilinmeyen bir olasılığı ifade etmek için kullanılır.
Hangi Zamanın edilgen çatısı yapılacaksa, "be" fiili, o zamana çekimlenir, sonra da eylemin üçüncü hali (past participle) hali kullanılır. O halde, edilgen çatıyı oluşturmak için, "be" fiilinin hallerini ve fiillerin üçüncü hallerinin bilinmesi gerekmektedir.
Have/Has been + v3'de geçmişte başlayan olay günümüzde de devam ediyordur. Ex: I have been reading this book for 2 hours. ( Kitap okuma işlemi hala devam ediyor. ) Have/Has + v3'de ise, bir olay/durum geçmişte yapılmış ama hangi zaman dilimi içerisinde yapıldığı belirsiz.
–Cümle dizilişi: Had + S + been + being + V3
–“Had” yardımcı fiilinin ardından özne ve “been” yardımcı fiili daha sonra da “being” ardından da kullanılacak fiilin üçüncü hali eklenerek Past Perfect Continuous Tense ile olumlu edilgen soru cümlesi oluşturulur.
“Must Have V3” kip belirteci, konuşmacının, geçmiş zamanda gerçekleşmiş bazı olaylardan yola çıkarak tahmin yürütmesi için kullanılan bir yapıdır. Bu cümle çıkarıma bağlı olup, gerçekleşmiş olması konuşmacıya göre oldukça mümkündür. Bu kip belirteci olumsuz olarak da kullanılabilir.
Şimdi could kullanımı konu anlatımıyla bu kavramı öğrenelim. “Can” teriminin geçmiş zaman çekimi (past tense) olan “Could”, rica, anlık ihtimal, geçmişte sahip olunan yetenekler ve gelecekte olması muhtemel durumlarda kullanılıyor. Could kullanımı ayrıca olumsuz ya da soru cümlesi şeklinde olabiliyor.
Olumlu, olumsuz ve soru halde kullanılabilen bu yapıdan sonra eylemin yalın hali (bare infinitive) getirilmektedir. Etken (Active) cümlede özneden sonra, eylemden önce yer alır. Edilgen cümlede ise “be+past participle” yapısıyla kullanılır. Örnek Cümle: If I were beautiful, I would be a model.
Bir talep veya rica için kullanılır:
Could you tell me where the post office is, please? (Postanenin nerede olduğunu söyleyebilir misiniz lütfen?) Could you hand me that hammer? (Şu çekici bana uzatabilir misin?) Could you send me the documents? (Belgeleri bana gönderebilir misin?)
Geçmişteki beceri ve yeteneklerimizden bahsederken "can V1 " yapısının geçmiş zamandaki halini yani "Could V1" yapısını kullanırız. Tüm özneler ile birlikte kullanılır ve bu yardımcı fiilden sonra ana fiil yalın şekilde kullanılır. Herhangi bir takı almaz. I could swim when I was a child.
İngilizcede “Could” kip belirteci, geçmiş zamanda “can” kip belirtecinin yerine kullanılır. “Can” şimdiki zamandaki yeteneği anlatırken, “Could” geçmiş zamandaki bir yeteneği ifade eder.
İngilizcede have fiili sahip olmak anlamına gelir. Bu fiilin “have” hali “I, you, we, they” özneleriyle; “has” hali “he, she, it” özneleriyle kullanılır. Bunun yanında have fiilinin geçmiş zamana göre çekimlenmiş hali “had” fiilidir.
Bir cümlede I, You, We ve They öznelerinin bulunması durumunda have kullanılır. Ancak cümlede He, She, It özneleri bulunuyorsa has fiilinin kullanılması gerekmektedir.
Kıskanmak, çekememek. Allahü teâlânın bir kimseye ihsân ettiği nîmetin, onun elinden çıkmasını istemek. Zararlı bir şeyin ondan ayrılmasını istemek, hased olmaz, gayret olur.
Be yani (olmak) fiili, geçmiş zaman ya da İngilizce past tense olarak adlandırılır. Kullanım sırasında geçmiş anlamında kullanıldığında 2. halinin kullanılmasını sağlamaktadır. Be fiilinin 2. hali özne yani kim sorusuna yanıt arar ve was ya da were şeklinde kullanılır.
Gelecekte yapılacak uzun bir işin alacağı sürenin de vurgulanarak kurulduğu cümlelerde Future Continuous Tense doğru anlamı verir. Bu zaman ile kurulan cümlelerde be V+ing yapısı öne çıkar ve fiilin yanına Türkçede “-yor” anlamına gelen “-ing” eki eklenir.
► Could have done genellikle geçmişte gerçekleşmesi muhtemel olan ama gerçekleşmeyen eylemler için kullanılır. - Why did you stay at a hotel when you went to New York? You could have stayed with John. (New York'a gittiğinde niye otelde kaldın.
Could have been kipinin Türkçe karşılığı, 'olabilirdi' ifadesidir.
5) Needn't have+V3 (gerekmezdi)
Bu yapıyı geçmişte yapılan bir şeyin gerekli olmadığı ama gerçekleştiği durumlarda kullanırız. Örnek: You needn't have done the washing up! Bulaşığı yıkaman gerekmezdi. (Bulaşık makinemiz var, dolayısıyla gerekmezdi, ama yaptın.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri