Köpük helva üretiminde, çöven ve şeker su içinde kaynatılıp, ağda haline getirildikten sonra eklenir. Çöven suyu, hafif sert kıvamda, yarı akışkan özelliğine sahip köpük helva üretilmesinde görev yapar.
Az miktarda ve düzenli şekilde, çöven otu suyu çay olarak içildiğinde bağırsakları temizler. Regl döneminde bir fincan çöven otu suyu içildiğinde ağrınızı en aza indirip daha rahat regl dönemi geçirmenize yardım edecektir. İshal yapıcı özelliği olan çöven otu kökü kabızlık sorunlarına da çare olacaktır.
Çöven otunun helvacı otu olarak anılmasının sebebi ise tahin helvası yapımında kullanılmasıdır. Çöven otu doğal köpürme özelliğine de sahiptir. Çöven otunun kullanılan bölümü odunsu kökleridir. Çövenin etken maddesi saponin olup, bulunma oranı türlere göre %15 -25 arasında değişmektedir.
- Çöven otu, idrar söktürür ve bağırsakları temizler. İshal yapıcı etkiye sahip olduğu için kabızlığa iyi gelir. - Çöven otunun kanı temizleyici özelliği vardır. - Kekik, yenibahar ve roka otu gibi öksürüğü geçirmeye yardımcı olur ve göğsü yumuşatır.
Ateş kısılarak çöven suyu köpüğü yavaş yavaş şerbete eklenir. Kısık ateşte yaklaşık bir saat süreyle karıştırılırak kaynatılır, uygun kıvama gelince ocaktan indirilir ve soğumaya bırakılır. Mayıs helvası soğuk servis yapılır. Sade veya fındık unu ile karıştırılarak yenir.
İlgili 31 soru bulundu
Köpük helvası yapımında da, yaklaşık %60-65 glikoz şurubu, %30-35 su ve %0.01 kadar da çöven suyu kullanılabilmektedir. Gıda dışında, altın ağartma işleminde, sabun, şampuan malzemesi olarak ya da yumuşatıcı ve temizlik sanayisinde çövenden yararlanılmaktadır.
Köpük helva'nın ana maddelerinden olan çöven otu, mide dostu olmasının yanı sıra başka özelliklere de sahiptir bu özellikleri şöyle sıralayalım; romatizma ağrılarını azaltır, balgam söktürücü özelliği vardır, bağırsakları temizler, cilt kaşıntılarını azaltır ve akne tedavisinde kullanılır.
2 tatlı kaşığı çakşır otu üzerine 500 mililitre kaynamış sıcak su eklenerek demlenmesini ve sonra demlenen çayın süzülerek aç karnına günde 2-3 kez içilmesini önermektedir. Bu kürün 30 gün boyunca uygulanması gerektiğini belirten Saraçoğlu kürün sperm kalitesi ve sayısı üzerinde oldukça etkili olduğunu savunmaktadır.
İçine bal veya şeker eklenebilir. 3 hafta düzenli olarak uyguladığınızda ve e iyi geldiği; erkeklerde ve isteği arttırdığı gibi sperm sayısında artış ve canlılık olduğu tespit edilmiştir.
Çöven kökünün bir gün ıslatılıp bekletilmesinden ve devamlı kaynatılmasından elde edilen beyaz köpük, başka bir kaba alınır. Şekerle karıştırılarak çırpılır ve böylece kerebicin beyaz köpüğü elde edilmiş olur.
Çöven suyu, çöven bitkisi (Radix saponariae) köklerinden su ile ekstrakte edilerek elde edilmek- te ve ekstraktın suda çözünür kuru madde kon- santrasyonu lokum üretimi için 5° Briks'e ve helva üretimi için ise 12° Briks'e ayarlanmaktadır.
Isparta ilinde yayılış gösteren çöven türü Gypsophila arrostil Guss, var.Nebulosa ( Boiss. Et Heldr. )'dir. Bu çövene dişi çöven adı da verilmektedir.İlimizde yetişen çöven oldukça kalitelidir.
- Kalsiyum yönünden zengin olması sebebiyle, kırıkları önler. - Mideyi rahatlatarak, ağrıların hafiflemesini sağlar. - Balgam söktürücü özelliğe sahiptir. - Sedef ve egzama hastalarına fayda sağlar.
Belediye Başkanı Evren Dinçer, yeni marka değeri taşıyan ve sadece Aksaray yöresine has lezzetlerin arasında yer alan Aksaray Köpük Helvası'nın coğrafi işaretlerle tescillendiğini duyurdu.
Kan temizleme ve idrar söktürücü özelliğiyle bilinen çöven otu, kök ve dalları köpürdüğü için sabun otu, sabun çiçeği ve köpürgen gibi isimlerle de anılmaktadır. Helva yapımında kullanıldığı için helvacı kökü olarak da bilinen çöven otu, Orta Anadolu ve Doğu Anadolu'da yetişmektedir.
Elde edilen macun, yemeklerden sonra bir ay boyunca düzenli olarak kullanıldığında cinsel gücü artırmaktadır. Çakşır otu, çay şeklinde de tüketilebilir. Bunun için, bir tatlı kaşığı bitki, köküyle birlikte, bir bardak kaynar su içine atılır. Beş-on dakika süresince demlendikten sonra içilir.
Çakşır otu ve kökü, uzun süreli ve aşırı dozda kullanımlarında ruh hali üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor. Bu nedenle mutlaka ölçülü bir şekilde kullanmak gerekiyor. Aynı şekilde ciddi ve kronik bir rahatsızlığı olanların, hamilelik dönemindeki kadınların kullanmaları tavsiye edilmiyor.
Östrojen, testosteron ve progesteron gibi fitoöstrojenik maddeler içeren çakşır suyu üreme hormonlarını etkiler. Bu bileşenler hipofiz bezini uyarır ve testosteron hormonu salgılanmasını artırır. Bu özellikleri nedeniyle afrodizyak etki yaratan bitki, cinsel gücün artmasına yardımcı olur.
Çakşır otunun en bilindik faydası, afrodizyak etkisi yaratmasıdır. Cinsel gücü arttırır. Eklem ve kas ağrılarının giderilmesine yardımcı olur. Sinir sisteminin hem sağlıklı, hem de düzenli çalışmasına destek olur.
Afrodizyak özelliği nedeniyle erkeklerde iktidarsızlık tedavisinde kullanılır. Kısırlık tedavilerinde de kullanılan çakşır otu, sperm sayısını ve kalitesini artırır. Kas ve eklem ağrılarını hafifletir. Vücuttan toksin atımını hızlandırır.
Akzer %100 doğal 1 l çakşır kökü suyunu farklı şekillerde kullanmak mümkündür. 1 kahve fincanının dörtte biri kadar çakşır kökü suyunun seyreltilerek tüketilmesi önerilir. Bitki özü, su veya meyve suyu eklenerek tüketilebilir. %100 doğal 1 l çakşır kökü suyunu tok veya aç karnına da içebilirsiniz.
Sabahları aç karnına tahin tüketmek gün içinde kişinin daha enerjik olmasını sağlar. Tek başına tahin tüketemeyen kişiler ise tahin pekmez karışımını tercih edebilir.
Köpük Helvası Nefis bir damak tadı sofraların vazgeçilmez misafiri Köpük helvanın geleneksel üretim yönteminde ana maddelerini, şeker, su, çöven otu (Saponaia officinalis) oluşturmakta olup, endüstriyel ölçekte üretiminde formülasyona çöven suyu, sitrik asit ve vanilin de ilave edilmektedir.
Tahin, kan akışının düzenli olmasına sağladığı katkıyla kalp krizi ve inme riskini de azaltmaktadır. Çok önemli olan bu iki rahatsızlıktan korunabilmek için damar tıkanıklığının oluşmasını önlemede tahinin tüketilmesi büyük rol oynar. Kolesterole karşı dayanıklılığımızı artırır.
Yaprakları soluk yeşil renkli ve sapsız olan çöven otunun köklerinin dövülmesinden çöven elde edilir. Çöven, Türkiye'nin ihraç ettiği ürünlerden biridir. Yurdumuzda yetişen yaklaşık 50 çöven türünden, 5 tanesi ekonomik öneme sahiptir. Genellikle Orta ve Doğu Anadolu'da yetişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri