Türkiye'de kaz yetiştiriciliğinde Kars ve çevre illeri önemli yere sahip. Kış aylarında kesime hazır hale gelen kaz eti, damakta eşsiz lezzetler bırakıyor. Yurt dışından da yoğun ilgi gören kaz etine her geçen gün talep artıyor.
Kaz Evi işletmecisi Nuran Teyze, Kars kazını, Orta ve Doğu Avrupa'nın yanı sıra Rusya ile Macaristan'da üretilen kazlarla karşılaştırarak, Kars kazının ayırıcı en büyük özelliğinin rakım, iklim ve tabiattaki çiçekler ile organik oluşu olduğunu, bunun da lezzetle ortaya konduğunu söyledi.
Özellikle Kars bölgesinde yetiştirilir. Lezzeti ve onunla yapılan yemekler bölgede meşhurdur.Başlıca besinleri otlardır.
Kars'ta yetiştirilip, karın yağması ile kesilen ve daha sonra da evlerin çatı saçaklarında kurutulan kazlar lezzeti ile tüm Türkiye'de biliniyor.
Kazın tanesini 180-250 liradan satışa sunduk.
İlgili 30 soru bulundu
Dünyada birçok ülkenin mutfağında çeşitli şekillerde yer alan Kaz eti ülkemizde genellikle Kars ve Ardahan yörelerinde bulgur pilavı ile pişirilerek servis edilir. İlkbahar aylarından sonbahar aylarına kadar bakımı gerçekleştirilen, kuluçkaya yatırılan kazlar kış mevsiminin ilk aylarında etleri yenmek üzere hazırlanır.
Peki, kaz eti nasıl yenir? Tenceredeki kaz çıkartılarak parçalara ayrılır. Kalan kaz suyu ile çorba ya da pilav yapılarak parçalanan kaz etleri ile birlikte servis edilebilir. Fırında kaz için de kesilen kazın tuzlanarak buzdolabında ya da havadar bir yerde 2 gün dinlendirilmesi gerekir.
Kazların özellikle kış aylarında tüketmeyi çok sevdiği besinler arasında tarla artığı, yoncalar, mısır silajları ve yeşil otlar sayılabilir. Kazlar oldukça çeşitli beslenmeyi sevmektedir. Tüketebildikleri birçok besin vardır. Kazların en çok tüketmeyi tercih ettiği besinler ise yeşil otlar olarak ifade edilebilir.
Satışı yapılan kazların kilosu 2 ile 5 kilogram arasında değişim göstermektedir. Kaz fiyatları, ürünün ağırlığına ve cinsine göre belirlenmektedir. Kars kaz eti satışlarının temini, anlaşmalı firmalar ve Kars merkezli online siteler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.
Kaz eti 2.5 saat süre ile tencerede haşlanacak ve süre bitiminde ocaktan alınacak. Haşlama suyuna tuz ilave edilmeyecek. Etin bünyesinde bulunan tuz, eti tatlandırmak için yeterli.
Kazdağları'nın altında dünyanın en verimli altın madenlerinden bir kısmı yatıyor, ormanları ise biyoçeşitlilik açısından çok kıymetli bir rezerv ve dünyanın en zengin 2. oksijen kaynağınına ev sahipliği yapıyor.
Türkiye'de kaz yetiştiriciliği Kars, Ardahan ve Muş illerinde yoğun olarak yapılmaktadır. Dünya'da ise kaz yetiştiriciliği yapılan başlıca ülkeler; Çin, Mısır, Ukrayna, Romanya, Polonya, Madagaskar, Macaristan ve Rusya'dır. Bu ülkelerin çoğunda kazlar eti, karaciğeri ve tüyleri için yetiştirilmektedirler.
Kars'ın nesi meşhur dendiğinde çoğunun aklına peynir çeşitleri gelir. Hayvancılığın ön planda olduğu şehirde Kars nesiyle meşhur sorusunun öncelikli cevabı süt ürünleridir.
Tarihe tanıklık eden yapıları ve çeşitli yemekleri ile Kars adından söz ettiren bir il olmaktadır. Buranın en meşhur tarihi eseri Ani harabeleri olarak belirtilirken yiyecek ve içeceklerden en meşhuru ise Kars peyniri ve kaz eti ile hazırlanan yemekler olarak belirtilmektedir.
Kars'ın Meşhur Lezzetleri
Katmer, Gagala, Kete, Feselli, Nezik, Kuymak, Hasuda (haside), Pişi, Mafiş, Lokum (lokma), Kesme çorbası, Erişte aşı, Hangel (mantı), Yaprak mantı, Kaz etli pilav, Piti kebabı, Kurze başlıca yemekleri.
Büyük oranda Kars'ta üretilen, karlı havada kesilip işlendikten sonra dondurularak tüm Türkiye'ye gönderilen kazların her biri, kilosu 70 liradan ağırlığına göre 140 ila 180 liraya kadar alıcı buluyor.
Magnezyum, fosfor, kalsiyum ve çinko mineralleri sayesinde kaslara ve kemiklere oldukça faydalıdır. Kemik erimesini önler ve dişlerdeki bakteri oluşumunu azaltır. Kaz etinin içerisindeki yağlar enerji vericidir ve bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruyucudur.
Kaz eti yemek için sonbahar ve kış mevsimi çok uygun bir zamandır. kaz etinin gerçek tadında olabilmesi için kazın kar yağdıktan sonra kesilmesi ve pişirilmesi gerekir.
İnsanların kullandığı “kaz kafalı” deyimiyle “pek akıllı değil” anlamının aksine kazlar zeki hayvanlardır. İçgüdüleri güçlüdür. Öfkeleri ünlüdür. Sürü halinde gezerler.
Türkiye'nin birçok yöresinde kazların yavruları için podu kelimesi kullanılır. Bu kelimenin, Arapça kökenli ''botu'' sözcüğünden türetilmiş olma ihtimali yüksektir. Botu, Arapçada deve yavrusu anlamına gelse de Türkçede kaz yavrusu manasında kullanılır.
Kazların çiftleşip çiftleşmediğini görmek için dişilerin bazılarını ağıldan çıkartın , çıkarttığınız dişinin eşi olan erkek size bağıracaktır . Eğer bağıran olmaz ise eşi olmayan bir kaz demektir .
Beyaz et, tavuk eti, ördek eti, kaz eti, horoz eti ve hindi eti gibi kümes hayvanlarıyla birlikte birçok deniz ürününü (örn. balık eti, yengeç eti, ahtapot eti ve kalamar eti) de içerisine alan bir sınıflandırmadır. Kırmızı etten farklı, miyoglobin yoktur.
Kaz eti çok lezzetlidir ve tatlı ve sulu bir tada sahiptir. Bu et, tavuktan daha koyu bir renge sahiptir. Sıcak ve kuru bir doğaya sahip olan kaz etinin sindirimi kolaydır.
Dünyanın her yerinde olduğu gibi, Kars 'ta da kazın yağıda çok değerli. Yukarıda özellikleri belirtilen Kars kazının temizlenmiş baş-ayağıdır. Pişirilme sonrası çok lezzetli olur. Ürünlerimiz tuzludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri