Yeterli bir komplians için genel görüş; uyku süresi boyunca yeterli oksihemoglobin saturasyonu ve uyku bütünlüğünü sağlayabilmek, gündüz görülen semptomları ortadan kaldırabilmek için CPAP'ın en az 6 saat / gece ve 6 gece / haftada kullanılması gerektiği yönündedir.
CPAP uyumu, cihazın kullanılan günlerin ≥ %70'inde günde ≥ 4 saat kullanılmasıdır1. Fakat CPAP önerilen hastaların yaklaşık %50'si cihazı uyumlu kullanmaktadır2. Sübjektif uyum, hasta beyanına göre belirlenen, objektif uyum ise cihaz sayacına bakılarak belirlenen uyumdur.
Göz bozukluğu olan kişinin ömür boyu gözlük takması gibi siz de ömür boyu cihazınızla uyumalısınız. PAP cihazınızı her gece ve uyuduğunuz sürece kullanmalısınız.
CPAP-BiPAP cihazları hekimin belirttiği koşullara uygun şekilde kullanılmalıdır. Aksi halde sağlık sorunları yaşanabilir. Hastanın sağlığı ve tedavinin sürekliliği için doktor önerilerine mutlaka uyulması gerekir.
Yaş gurubu ve nedene bağlı olarak değişir. Çocuklarda günübirlik bir ameliyat ile bademcik geniz eti alınması veya küçültülmesi yüzde seksenin üzerinde tedavi sağlarken erişkinlerde ömür boyu uyku maskesi kullanımı gerekebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Uyku apnesi kesin ve etkili bir şekilde tedavi olur. Dünyada en yaygın kullanılan uyku apne tedavisi “Kesintisiz Pozitif Nazal Basınç (CPAP)” tedavisidir.
Uyku apnesi ilaç tedavisi ile iyileştirilebilmektedir. Ancak kesin tedavi yönteminin ilaç tedavisi olmadığı unutulmamalıdır. Öncelikle uyku apnesine neden olan faktörlerin belirlenmesi ve tedavi planlamasının söz konusu faktörlere göre uygulanması gerekmektedir.
ULTRA sessiz teknolojisi ile çevreye ve size rahatsızlık vermez. Ekstra bir nemlendirici aparatı olmadan, susuz nemlendirme filtresi ile rahat kullanım.
CPAP cihazları hem horlamayı hem de nefes durmalarını ortadan kaldırırken, burun bantlarının uykuda nefes durmalarına hiçbir etkisi yoktur. Sonuç olarak, burun bantları horlama yakınması olan kişilerde kullanılabilir, horlamayla birlikte uyku apnesi düşündüren yakınmalar varsa kesinlikle önerilmez.
Şişmanlık, vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen miktarının artmasına neden olur. Dolayısıyla zaten apne nedeniyle nefes borusundan oksijen girişi sorunu olan hastada sorun artar. Bu nedenle kilo vermek en iyi tedavi yöntemlerinden biri.
CPAP Cihazının Teknik Özellikleri
Bu cihaz düşük dirençli bir hortum ve hortumun ucunda- ki maske aracılığı ile hastanın ÜSY'sine sürekli pozitif basınçlı hava verir. Bu basınç 2-20 cmH2O arasında olacak şekilde ayarlanabilir.
CPAP bir tedavi değildir ve hayatı boyunca her gece kullanılmalıdır. Uygun olmayan hastalar obstrüktif uyku apnesi ve buna bağlı semptomların tam bir geri dönüşünü yaşar. Bir CPAP cihazı, boğazındaki hava basıncını arttırır, böylece nefes alırken solunum yolunuz çökmez.
Ortalama minimum 6 ay tedavi süresi vardır. Bu süre boyunca her gece cihaz kullanılmalıdır. Daha sonrasında tedavide belirli bir iyileşme meydana geldiğinde ise hasta cihazı gün aşırı veya haftada 1-2 gün kullanmaya başlıyor. Tedavi olumlu ilerlediğinde ise hasta artık cihaz olmadan uyumaya başlıyor.
Uyku apnesinin oluşumunu önlemede ve tedavide yastık kullanmak oldukça önemlidir. Uyku apnesinde, tamamen kendi rahatınıza ve uyku pozisyonunuza göre bir yastık seçmelisiniz. Yapılan araştırmalara göre ne alçak ne de yüksek tam ortada kişiyi en rahat şekilde sabit tutacak yastıklar önerilmektedir.
Sürekli Pozitif Havayolu Basıncı (CPAP) cihazları gece boyunca sabit ve hafif bir hava akışı verirken uyku apnesi için son derece etkili bir tedavi sağlar. Doktorunuz havayolunuzu açmak için bir tedavi basıncı reçete eder, cihazınız gece boyunca bu basınç değerinde hava sağlayacak şekilde ayarlanır.
Ağır horlama probleminiz yoksa yatış pozisyonunuzu değiştirmeyi deneyin. Dil geri düştüğü ve hava yollarının üzerine baskı yaptığı için bu yatış pozisyonu horlamaya yol açabilir. Yüzüstü veya yan yatarak uyumak tercih edilebilir.
Uyku apnesinin başlıca belirtileri arasında uykuda solunum durması gelmektedir. Bu hastalığa sahip kişilerin çoğu gece uykularında solunumların durduğunu fark etmezler. Vücut solunum yapmayı durdurunca beyin uyandırma komutu verir. Uyku apnesine sahip kişiler gece defalarca uyanabilir fakat bunu fark etmeyebilirler.
Müşterilere ve hastalara BiLevel PAP ve CPAP cihazlarının kaç yıldır kullanımda olduğunu göz önünde bulundurmalarını hatırlatmak isteriz. Bu cihazların beş yıl kullanıldıktan sonra değiştirilmesi önerilir.
yeni veya ikinci el cihaz verme yoluna gidecektir. cihazlarını ise beş yılda bir yenisiyle değiştirmektedir.
CPAP cihazlarının temizlenmeleri gerekmez ancak tozdan arındırmak için hafif nemli bir bezle silinmeleri tavsiye edilir. Cihaza hava girisinin oldugu yerleri toz birikmesine karsı kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Cihazı kesinlikle suya daldırmayınız. Cihazınızı direkt günes ısıgından koruyun.
Üstelik tedavi edilmezse yaşam kalitesini oldukça düşürmesinin yanı sıra yol açtığı sorunlar nedeniyle özellikle gece veya sabaha karşı ani ölümle bile sonuçlanabiliyor!
Horlama veya uyku apnesi için en iyi pozisyonlardan biri yan yatmak. Smarr, "Birçok insan sırt üstü yatarken daha rahattır ama yan yatanlar daha az horlar, bu nedenle genellikle tavsiye edilir" diyor.
Horlayan ve uyku apne rahatsızlığı olan erkeklerde ve kadınlarda bu durumun cinsel ilgi azlığı ve isteksizlik (libido kaybı ) olabilmektedir. Bu durumun uykusuzluk ve artan gerginlik sonucu tükenmişlik ve uykusuzluğun verdiği kronik yorgunluğa bağlı gelişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri