18 yaşın altında bulunan çocuklar tasarruf ehliyetine sahip olmadıklarından, tapu işlemleri anne ve babaları tarafından birlikte karşılanır, bunlardan biri yok ise (ölü veya boşanmış) anne veya babası tarafından tapu işlemi gerçekleştirilir.
Tapu işlemleri için öncelikle yasalarla belirlenen bazı koşulları sağlamalısınız. Yaş sınırı kapsamında olmak, tapu alım ve satım işlemlerinde istenen şartlar arasındadır. Bu doğrultuda sadece 18 ile 65 yaş aralığında olanlar tapu devri işlemlerini yapabilir.
Her ne kadar kanunda tapu işlemleri için 18 yaşın üstünde olunması gerektiği belirtilse de, bazı kurallara uyularak 18 yaşından küçük çocukların üstüne tapu yapılabiliyor.
Aile içi tapu devri genellikle eş ya da çocuklar üzerinden yapılan devir işlemleridir. Aile içi tapu devrinde kişinin vâris olduğuna dair belgeler ile Tapu Müdürlüğü'ne başvuruda bulunması gerekir. Tapu Müdürlüğü ilgili gayrimenkulün yer aldığı Tapu Müdürlüğü olmalıdır.
Öncelikle belirtmek gerekir ki; her türlü gayrimenkulün hak sahipliği tapu belgeleri aracılığı ile belirlenir. Buna göre herhangi bir bir taşınmazın sahibi tapu sicilinde ismi yazan kişidir. Bu duruma ek olarak bir ev, arsa, dükkan vb. gibi gayrimenkule birden fazla kişi aynı anda malik olabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Tapu harcı gayrimenkulün satış değerinin 1000'de 20'si olarak hesaplanır. Bu tapu harcı eğer aile içi satış adı altında olacaksa 1000'de 68,31 olarak tapu hibe harcı ödenir.
Kredi ile İpotekli Ev Satmak
Gayrimenkulü satan kişinin kredi borcu kapanmış olur. Ev üzerindeki ipotek ise devam eder. Evin yeni sahibi, kredi taksitlerinin tamamını ödediği zaman bankaya başvurarak fek yazısı alır ve tapu devir işlemini gerçekleştirebilir.
18 yaşını doldurmamış olan yaşı küçük çocuklara ait gayrimenkul tasarruflarında anne ve baba birlikte hareket ederek işlemi yapabilirler. Eğer bunlardan birinin olmaması durumunda ölüm halinde kalan anne veya baba, boşanma halinde hâkim, velayeti hangi tarafa vermiş ise onun tarafından işlem yerine getirilir.
18 yaş altında olan kişiler tapuda bir işlem yapacakları zaman tek başlarına bu işlemleri tamamlayamazlar. Bu kişiler anne ve babaları ile tapu işlemi yapabilmektedirler. Ancak sadece anne veya sadece baba ile işlem yapılamıyor. Her ikisinin de tapuda bulunup işleme onay vermeleri gerekiyor.
Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir.
Tapu alım satım işlemlerinde herhangi bir yaş sınırı olup olmadığı en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Tapu işlemlerinde alım ve satım yapacak olan kişilerin 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük olmaması gerekmektedir.
18 yaşının altında olan kişiler tek başına ev kiralama hakkına sahip olamıyor. Ancak anne ya da baba vekaletinde ev kiralama işlemleri yapılabiliyor. Bunun için noterden belge almak ya da 18 yaşının altındaki çocuk yerine anne ya da babasının evi kiralaması gerekiyor.
18 yaşın altındaki bir çocuk kendi başına gayrimenkul alamaz fakat, çocuğun anne veya babası onun adına gayrimenkul satın alabilmektedir. Bu uygulama bir hukuk terimi olarak vesayet olarak adlandırılmaktadır.
Tapuda yapılacak alım satımlarda tarafların 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük olmaması gerekiyor.
YANIT: İntifa (yararlanma) hakkını üzerinizde bulundurmak suretiyle, evin çıplak mülkiyetini çocuğunuza ya da çocuklarınıza satabilirsiniz.
avukatlar a güven olunmaz her biri başka ağızdan konuşuyorlar çünkü... 18 yaşını doldurmadan senet imzalayamazsınız, attığınız imza geçersizdir.
Yasaya göre, 18 yaşından küçükleri polis alır ama, çocuk hakkında işlem yapamaz . Polis tarafından Baro ve savcılığa haber verilmesi, kimlik tespiti yapıldıktan sonra, çocuğun ifadesi alınmadan ve nezarete sokulmadan savcıya götürülmesi gerekir. "Çocuk gözaltında tutulamaz .
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Tapuda yapılan akitli veya akitsiz işlemler esnasında istekte bulunanı tanıyan iki şahit bulundurulması gerekir. Tapu müdürü tarafından taraflardan birinin imza atmasını bilmediğinin tespiti durumunda şahit bulundurma zorunluluğu vardır.
ÖTV ve diğer vergiler dahil olarak alınacak aracın bedeli 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle 1.004.299 TL yi aşmaması durumunda ÖTV vergisi ödenmez. Engel oranı %90 üzeri olan ve adına araç alınacak kişi; 18 yaş altındaysa anne ve babasının muvakatna vermesi sonucu araç alabilir.
EVİMİ EVLADIMA BAĞIŞLARSAM. Siz hayatta iken, evladınıza evinizi karşılıksız bağışlayabilirsiniz. Bu durumda önce harçlar kanuna göre ödenmesi gereken harç miktarından bahsedelim. Tapuda kayıtlı değer üzerinden %6, 831 oranında ki tapu harcının ödenmesi gerekecektir.
Burada ayrıca vurgulamak gerekir ki tapu satış işleminin yapılabilmesi için söz konusu taşınmazın sahibinin tapu belgesinin aslı ya da fotokopisini hazır bulundurması gerekir. Tapu satış işlemlerinde gerekli olan bir diğer evrak DASK Zorunlu Deprem Sigortasıdır.
Eğer inşaat halinde bir daireyi konut kredisi kullanarak almak istiyorsanız, konut kredisi kullanırken kat irtifakı tapusunu almak zorundasınız çünkü bankalar kat irtifakı olmayan eve kredi vermezler. Kat irtifakı tapusu, tapu dairesinden alınıyor.
Kredi borçlarında yasal takip sürecinin başlayabilmesi için üst üste iki kredi vadesinin ödenmemiş olması gerekir. Bu durumun ardından borçlu tarafa 30 günlük ek bir süre tanınır. Bu süre sonunda da herhangi bir ödeme yapılmazsa kredi borcu yasal takip süreci başlar.
Finansal kuruluşlar, çeşitli mal veya taşınmazlara ipotek koymak şartıyla kredi verebilmektedir. Karşılaştırın, en cazip finans ürününü bulun! Bankalar, çeşitli mal veya taşınmazlara ipotek koymak şartıyla kredi verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri