Kompresyon sayısı dakikada 100 ve kompresyon derinliği 1.5-2 inches(yaklaşık 4-5 cm) olmalıdır. Her kompresyondan sonra göğüsün yeniden geri çekilmesine izin verilmeli, kompresyon ve relaksasyon süresi yaklaşık olarak eşit olmalıdır.
Hasta kendiliğinden nefes alıp verene veya sağlık ekipleri gelene kadar 2 nefes ve 30 kalp mesajı şeklinde CPR uygulamaya devam edilir. 2 nefes ve 30 kalp mesajı turuna “1 siklus” adı verilir. Her 5 siklus tamamlandığında hastadaki yaşamsal bulgular kontrol edilmelidir.
Sadece dakikada 100-120 defa göğüs kafesini 5 cm den fazla 6 cm den az olacak şekilde göğüs basıları (Kalp masajı – CPR) uygulayarak da bu işlemi uygulayabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki; her zaman göğüs basıları (Kalp masajı) sunni solunumdan daha önemlidir. Sağlık personeli değilseniz nabız kontrolü yapmayınız.
CPR hastanın sırasıyla ABC'sini (hava yolu, solunum, dolaşım (eş zamanlı göğüs masajı)) içerir. Öncelikle hastanın hava yolu (A), ikinci sırada solunumu (B) ve üçüncü sırada dolaşımı (C) sağlanmalıdır. Şimdi bu basamakları biraz daha ayrıntılı öğrenelim.
CPR, kalbin ve solunumun aniden durması gibi acil vakalarda uygulanan yöntemlerin bütünüdür. Kalp durması ya da nefes alamama gibi durumlarda en geç 4 dakika içinde CPR'a başlanırsa, hastaların %7'si sorunsuz bir şekilde hayata geri dönebilmektedir. İlk 4 dakika içinde genellikle beyin hasarı oluşmamaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Kardiyak arrest durumlarında adrenalin uygulamasına 1 kere başlandığında resüsitasyon sonlandırılana kadar 3-5 dakika aralıklarla sürekli uygulanmalıdır.
KPR sırasında ileri hava yolu sağlanırsa, kompresyon ve ventilasyon asenkronize yapılır.Bir kurtarıcı dakikada 100 kardiyak kompresyon uygularken, diğeri dakikada 8-10 kez hastayı solutur.Böylece kardiyak kompresyonlar kesintiye uğramaz.
Vücut ağırlığı ile kaburga kemikleri 4-5 cm içe çökecek şekilde (yandan bakıldığında göğüs yüksekliğinin 1/3'ü kadar ) ritmik olarak sıkıştırma-gevşetme şeklinde bası uygulanır. Erişkinlerde dakikada 100 bası uygulanmalıdır.
Hekimler de karar verirken bilimsel verilere ve hastanın tercihlerine uymalıdır. CPR'da Başarısızlık: CPR 30 dakikadan fazla sürer ve hiç cevap alınamamışsa yaşama olasılığı hiç yoktur. 70 yaşın üstündeki hastaların CPR'dan sonra hayatta kalma olasılıkları düşüktür.
Kompresyon dakikada 100-120 defa olacak şekilde yapılmalıdır ve her kompresyonda göğüs minimum 5 cm inmeli, 6 cm'i geçmemelidir. Bu şekilde hasta kendine gelinceye kadar veya ambulans gelene kadar devam edilir.
Yetişkin kardiyak arrest vakalarında kompresyon-ventilasyon oranı 30:2 dir. Hava yolu açıklığı sağlanırken baş ve boyun travması olmayan yaralılarda sağlık çalışanları başı geriye doğru itip çeneyi öne doğru kaldırarak hava yolunu açık tutmaya çalışmalıdır.
Bir erişkinde dakikada 75 kalp masajı 15 suni solunum yapılmalıdır. UYARI: KALP MASAJI; KALBİ DURMUŞ KİŞİLERE BU KONUDA EĞİTİM ALMIŞ VE EHLİYETİ OLAN KİŞİLERCE YAPILIR, ÇALIŞAN KALBE KALP MASAJI YAPILMAZ, KALBİ DURDURABİLİR.
Kişinin 1 dakika içinde nefes alma ve verme sayısı solunum sıklığını gösterir. Sağlıklı yetişkin bir kişide dakikada solunum sayısı 12–20, çocuklarda 16–22, bebeklerde 18-24'dür.
İki ilkyardımcı varsa biri 30 kalp masajı yapar, diğeri 2 defa suni solunum yapar. Bir erişkinde dakikada 75 kalp masajı 15 suni solunum yapılmalıdır.
TYD basamakları sıralamasında yetişkinler ve pediyatrik hastalar için “A-B -C” uygulaması “ C-A-B” (Dolaşım, Havayolu, Solunum) olarak değiştirilmiştir. “C-A-B” sıralamasıyla, kalp masajı daha kısa sürede başlamış olacak ve ventilasyon çok az gecikmiş olacaktır.
Hastalarda saptanan KPR'a bağlı komplikasyonlar ise; 22 hastada (%9) göğüste rahatsızlık hissi olmuş 4 hastada (%2) ise yaralanma; 1 hastanın klavikula kırığı; 1 hastada kot kırığı, başka bir hastada şüpheli kot kırığı; 1 hastada ise KPR'yi başlatmak için hastayı yere çeken kişinin neden olduğu kalça kırığı.
• Şoklanamaz ritimler (Asistoli/NEA)
Ventriküler Fibrilasyon (VF)/ nabızsız Ventriküler Taşikardi (nVT) ritmindeki hastaların tedavisinde defibrilasyon gerektiği için bu ritmler “şoklanabilir ritimler” olarak sınıflandırılmışlardır.
Dakikada 100 bası olacak hızda 30 kez basıdan sonra 2 kez nefes verilir. (Yetişkin ve çocuklarda nefes verme hızı dakikada 15– 20 kez olacak şekilde ayarlanır) 30 bası 2 nefese 1 tur denir. İlk yardımcı tek başına ise 5 turdan sonra 112 aranır.
10- Hasta/yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: · Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, · Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
Ani Kalp Durmasının Tedavisi
Ani kalp durması yaşarsanız, kalbe elektrik vererek kaotik ritmi sonlandıran bir makine olan defibrilatör ile hemen tedaviye ihtiyacınız vardır. Bu şok bazen kalbinizin tekrar normal şekilde atmasını sağlayabilir.
Ventriküler Fibrilasyon/Nabızsız Ventriküler Taşikardi
VF ve nabızsız VT ilk dakikalarında en önemli girişim çevredekilerin erken kardiyopulmoner resüsitasyon ve erken defibrilasyon yapmasıdır. Şahitli arrest olgularında 2 kurtarıcı soluk verildikten sonra nabız kontrolu yapılır.
YC Aspirasyonu! Hafif tıkanma etkili öksürük: -Öksürmeye devam ettir. Ciddi tıkanma, etkisiz öksürük: -Hasta bilinçli → 5 sırt vurusu / 5 abdominal vuru -Hasta bilinçsiz → CPR başla <1 yaş Heimlich önerilmez. Ağız- stoma solunumu -Trakeostomili hastalar • Ağız bariyer aracılı solunum • Bag-Maske...
(Göğüs kemiğinin 1/3 alt kısmına) Önemli! Kalp masajı ilk yardım eğitimi alan kişiler tarafınca yapılmalıdır. Her iki kaburganın birleştiği noktaya (sternum ucu) iki parmak konur ve üstüne diğer el topuğu yerleştirilerek bası noktası tespit edilir. Bu elin üzerine diğer el yerleştirilir.
Hakkında ölüm karinesine karar verilecek kişinin eşi, altsoyu, üstsoyu, kardeşi ya da bu kişilerin mirasçıları tarafından herhangi bir nüfus müdürlüğüne başvurulmalıdır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri