Harem sınırları içerisinde bulunan Müzdelife, Arafat ile Mina arasındaki bölgenin adıdır (bk. MÜZDELİFE). a) Vakfe Yeri. Muhassir vadisi hariç Müzdelife'nin tamamını vakfe yeri olarak belirten hadis gereği (el-Muvaṭṭaʾ, "Ḥac", 166, 167), bu vadi dışında Müzdelife'nin herhangi bir yerinde vakfe yapılabilir.
Vakfenin yapıldığı Arafat ve Müzdelife bölgelerine mevkıf denilir (Müslim, “Ḥac”, 149). Hacda gerçekleştirildiği mekâna nisbetle anılan iki vakfe vardır: Arafat ve Müzdelife vakfeleri.
Hac mevsiminde Mina'da, bayram günlerinde erken ayrılma hakkını kullananlar iki gece, erken ayrılmayacaklar ise üç gece kalmaktadırlar. Mina'da kalmayı vacip olarak gören mezhep mensupları günümüzde burada gecelemektedirler.
İslam hukukçuları terviye günü (zilhicce 8) Mina'da gecelemenin sünnet olduğu konusunda görüş birliği içindedir.
Umre, belirli bir zamana bağlı olmaksızın (Arefe günü ile Kurban Bayramının ilk dört günü hariç) ihrama girip tavaf ve say yaptıktan sonra, tıraş olup ihramdan çıkarak yapılan ibadettir. “ Umrenin hacdan farkı, Arafat ve Müzdelife vakfesi, kurban kesme, şeytan taşlama görevlerinin umrede bulunmamasıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Gecelemenin ve vakfenin Müzdelife sınırları içinde yapılması gerekmektedir. Hanefî mezhebine göre Muhassir vadisinde vakfe yapmak tahrîmen mekruh görülmüş ve burada yapılan vakfenin geçersiz olduğu ifade edilmiştir.13 Hz. Peygamber'in “Arafat'ın tamamı vakfe mahallidir, Urene ovasında vakfe yapmaktan sakınınız.
Günümüzde Harem bölgesinin bittiği ve Hil bölgesinin başladığı sınırlar uyarıcı levhalarla belirgin hale getirilmiştir. Vakfenin yerine gelmesi için Arafat'ın herhangi bir yerinde bir süre beklemek yeterlidir. Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîler'e göre Urene vadisi üzerinde yapılacak vakfe geçerli değildir.
Mekke ile Müzdelife arasında Mescid-i Harâm'ın yaklaşık 7 km. kuzeydoğusunda ve Harem sınırları içinde bulunan Mina şeytan taşlama, kurban kesme, bayram günlerinde konaklama gibi hac ibadetlerinin (menâsik) yapıldığı yerdir.
Yukarıda açıklandığı gibi umre ibadeti, Kâbe'yi tavaf ve Safa-Merve arasında sa'y ile gerçekleşir. Umrede ibadet olarak Arafat, Müzdelife ve Mina'da yapılacak herhangi bir iş ve davranış yoktur.
Umre'de şeytan taşlama yapılmaz ve kurban kesilmez. Hac ibadeti yaparken, şeytan taşlanır ve kurban kesilir. Umre'de namazları cem etme yoktur.
Kurban Bayramının ilk günü olan ertesi gün güneş doğmadan Mina'ya hareket edilir. Burada şeytan taşlanır, kurban kesilir. Üç gün Mina'da kalınır veya ilk gün sonunda Mekke'ye dönülerek ziyaret tavafı (Kabe'yi 7 kere dönmek) ve say yapılarak hac tamamlanmış olur.
Hacıların birinci ve orta cemreye yedişer taş attıktan sonra her birinin yanında Kâbe'ye dönerek dua etmeleri, Akabe cemresine taş attıktan sonra ise beklemeden ayrılmaları sünnettir.
Kaynaklarda, bu uygulamanın Hazreti İbrahim'in sünnetine dayandığı ve sembolik olarak şeytanın taşlandığına vurgu yapılıyor. "Şeytan Taşlama” olarak adlandırılan bu atışlar, İbrahim Peygamber'in şeytanı taşlamasının hatırasını yaşatmayı ve şeytana karşı bir tür tepki ve direnmeyi temsil ediyor.
Güneş battıktan sonar Arafat'tan ayrılacak olan hacılar önce Müzdelife'ye gidecek gece yarısı da Mina'ya geçecekler.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş "Vakfe duası" yaptı
Hacı adayları Arafat'ta vakitlerini Kur'an-ı Kerim okuyarak, namaz kılarak ve dua ederek geçiriyor.
Hz. Peygamber, " Hac Arafat'tır" (Tirmizî, Tefsîru Sûre 2/22; Ebû Dâvud, Menâsik, 68; İbn Mâce, Menâsik, 57) buyurmuştur. Bu yüzden vakfe yapamayan kimse haccı kaçırmış olur ve ertesi yıl yeniden hac yapar. Bugün belirli sınırlarla çevrelenen Arafat'ın her yeri vakfe yeridir.
İhramlı kimsenin bir gündüz veya bir gece süresince dikilmiş elbise veya iç çamaşırı giymesi durumunda dem yani küçükbaş hayvan kurban etmesi gerekir. Giyim süresi bir gündüz veya bir geceden az olursa sadaka-i fıtır verir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/488).
Umre, hac harici dönemde kutsal toprakların ziyaret edilmesi faaliyetidir. Umre için de hac gibi belli görevlerin yerine getirilmesi gerekir. Umre yapan kişiler ise mu'temir olarak adlandırılır.
Mina; Mekke'ye 4,5 km mesafede, Arafat'a giden yol.
Müzdelife vakfesi İslamiyete ve Diyanete göre vacip olarak kabul edilmiştir. Geçerli olma şartları arasında hac için ihramlı olmak, Arafat vakfesini yapmış olmak, Müzdelife sınırları içerisinde yapmak, belirli zaman içinde yapmak yer almaktadır.
Müzdelife - Mina arası 16 km yerine 3.5 km ile arşı inlettik - YouTube.
Müzdelife ile Mekke arasinda Harem bölgesi içinde bulunan bölgenin adidir. Mekke'nin 8 km. doğusundadır. Büyük, küçük ve orta cemre olmak üzere üç tane şeytan vardır. Bunlara toplam 70 taş atılır.
Zikredilen zamanın tamamında vakfe yapmak; vacip olmakla birlikte ve bilerek terk etmenin günah sayılmasıyla birlikte rükun değildir. Yani vakfeyi belirtilen vaktin bir miktarında yerine getirmezse haccı batıl değildir. İhtiyari olarak vakfeyi tamamen terk ederse haccı batıl olur.
Yukarıda açıklandığı gibi umre ibadeti, Kâbe'yi tavaf ve Safa-Merve arasında sa'y ile gerçekleşir. Umrede ibadet olarak Arafat, Müzdelife ve Mina'da yapılacak herhangi bir iş ve davranış yoktur.
Ali Erbaş'ın, 2023 Hac Organizasyonu kapsamında Mekke'den yapacağı “Arafat Vakfe Duası” canlı olarak 27 Haziran 2023 Salı günü saat: 13.30'da Diyanet TV ekranlarından yayınlanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri