Mühimme Defteri 44 (nşr.
Bazen bir eyalete ve bazen muhtelif eyaletlere ait olarak tutulmuşlardır. Bu defterlerde valilere, kadılara ve saireye hitaben yazılan hükümler bulunmaktadır. Aynı zamanda mühimme defterini tutan kişi de bu defteri tutan kişi aynıdır. İkisini de nişancı tutar ve defterdar belli aralıklarla kontrol eder.
Mühimme defterleri, Osmanlı Devleti'nde divan kayıtlarının tutulduğu defterlerdir. Mühimme defterlerinin birkaç türü bulunmaktadır. Bunlardan biri divanda açık görüşülen konuların kaydedildiği alelade tutulan defterler iken, diğeri mektum-i mühimme denilen gizli hüküm ve fermanların yer aldığı defterdir.
İslâm ve Türk devlet bürokrasisinde çeşitli kayıtların tutulması için kullanılan evrakın bir araya getirilmiş şekli. Osmanlılar'da maliye teşkilâtının başı. Dîvân-ı Hümâyun'da tutulan zabıt sûretlerinin toplandığı defterlere verilen ad.
Divân-ı Hümâyûn Sicilleri 103 Numaralı Mühimme Defteri (1103-1107/1692-1695) Özet: ÖZET Mühimme defterleri, Osmanlı'nın en üst karar mercii olan Dîvân-ı Hümâyûn'dan çıkan kararların tutulduğu defterlerdir. Bu defterler, o dönemin siyasi, askeri, iktisadi ve sosyal olaylarına ışık tutan belgelerdir.
İlgili 39 soru bulundu
Osmanlı Devleti ilmiye kurumu ve bu kurumun işleyişi için ana kaynakların başında Kazasker Rûznâmçe defterleri gelmektedir. Rûz, Farsça gün, nâmçe ise defter anlamında olup rûznamçe bir çeşit günlük olarak adlandırılabilir.
Mevacib defterleri yer alan kayıtlar cebeciyanlar gibi birçok askeri sınıfın ve ocağın maaş ödemelerinin kayıtlarını barındırmaktadır. defterleridir. Bu defterlerin tamamında askerlerin ücretleri yani mevacibleri veya vacibleri gösterilmektedir (Kılıç, 2012: 90).
Merkezi idarece görevlendirilmiş olan il yazıcısı veya muharrir denilen tahrir emini ve kâtipten oluşan heyet, timar sahipleri veya bunların adamları ve kadılarla beraber gereken araştırmayı ve tespitleri, daha önceki tahrir verilerini de göz önüne alarak gerçekleştirirdi.
Padişah II. Mehmed döneminden itibaren toprak sahiplerinin, vergi yükümlülüklerinin sayısı tahrir defterine kaydedilirdi. Tahrir 1929 Türkçe Müfredatında kompozisyon dersi yazı yazma çalışmalarının yerini tutar. Ayrıca bu defteri nişancı ve bunun dışında veziriazam ve kaptan paşanın da düzenlediği görülmüştür.
Kat Mülkiyeti Kanunu Açısından Apartman Yöneticisinin Tutması Gereken Defterler. Karar defterinin her takvim yılının bitmesinden başlayarak bir ay içinde yönetici tarafından notere kapattırılması mecburidir.
En basit tarifiyle ruznamçe Osmanlı Devleti'nde malî bürolarda günlük gelir-gi- der hesabının tutulduğu defterlere verilen addır. Farsça kökenli olan bu kelime, rûz gün, nâmçe ise defter anlamına gelen kelimelerin birleşmesinden oluş- muştur.
Ahkâm Defteri, Divan-ı Hümâyûn'dan (bugünkü Bakanlar Kurulu denebilir) çıkan hükümlerin kaydına mahsus olan defterlere genel olarak verilen addır. Bu hükümler, padişah adına hazırlandığından dolayı “ferman” adını da alırlardı. Hükümler konularına göre değişik defterlere yazılırdı.
Ayniyat defterleri, XIX. yüzyılda Sadaret'ten taşra idarecilerine, nezaretlere ve diğer makamlara gönderilen yazıların aynen kaydedildiği defterlerdir. Defterlerde idari, mali, askeri, hukuki, sosyal ve farklı konular hakkında kayıtlar bulunmaktadır.
kazaskerlerin tuttuğu deftere "ruznamçe" denir .. kadıların tuttuğu defter ise "şeriye sicili" 'dir... sadece kazaskerlerin kullanmadığı defterlerdir. "kelime farsça'da “günlük” anlamına gelen rûznâmeye küçültme eki ilâvesiyle oluşturulmuştur.
Divân-ı Hümâyûn toplantılarında müzâkere edilen dahilî ve haricî meselelere ait siyasî, askerî, içtimaî ve iktisadî önemli kararların kaydedildiği defterlere "Mühimme Defterleri" adı verilmiştir.
Gerçek veya tüzel kişi olup olmadığına bakılmaksızın her tacir yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebiri tutmakla yükümlüdür.
Öz: Avarız defterleri, XVII. yüzyılın iskan ve demografi tarihini aydınlatmakta kullanılan kaynaklardan biridir. Avarız defterleri esas alınarak Bolu merkez kazası araştırmanın ana noktasını teşkil etmektedir. Bolu kazasını ilgilendiren ve 1611-1689 yılları arasına tekabül eden 9 defter olduğu tespit edilmiştir.
Osmanlı bürokrasisinde bir bölgenin tahriri sonucu genellikle timarların durumunu belirlemek için hazırlanan defter. Osmanlı malî teşkilâtında vergi tesbiti amacıyla yapılan sayım.
Evkaf defterleri ise vakıf eserlerin ve bun lara tahsis edilen arazilerin tahriri defter leridir. Yani vakfedilen arazilerin tahriri ay rıca yapılır ve deftere kaydedilir, böylece evkaf defterleri meydana gelir. İşte sadece Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nde 51 adet evkaf defteri vardır.
Yeni fethedilen bölgelerin arazisini tescil, toprağın mülkiyet ve tasarruf sistemi ile vergi nispetlerini tayin ve tespit maksadıyla muntazaman yazarak kaydını tesis edilmesine Tahrir denirdi.
Kuyud-ı Kadime Arşivi'nde birçok örneği bulunan ve Osmanlı Devleti'nin idari kayıtlarının en önemli- lerinden birisi olan Tapu Tahrir Defterleri, fethedilen ülkelerin arazisini tescil, toprağın mülkiyet ve tasarruf sistemini ve vergi nispetlerini gösteren kayıtlardır.
Osmanlı Devleti'nde bir bölge fethedildiğinde, yeni bir padişahın tahta çıkması, göçler, salgın hastalık ve kuraklık gibi durumlarda tahrir yapılırdı. Yapılan tahrir sonucu mufassal, icmal, vakıf ve mülk defterleri olarak ayrı ayrı hazırlanan bu defterlere "Defter-i Hakani" veya "Tahrir Defterleri" denirdi.
Ulufe, Kapıkulu Ocağı askerlerine, Acemi Ocağı mensuplarına ve bazı saray ve devlet görevlilerine üç ayda bir verilen maaş. Günlük olarak hesaplanırdı. Ulufe, yeniçerilere verilen maaştı.
Yeniçeri esâmeleri zaman zaman incelenir, defterde adı olmayanlardan dirlik iddiasında bulunanlar reâyâ defterine kaydedilirdi (BA, MD, nr. 111, s. 616). Esâme suretleri yeniçeri efendisinin dairesinde tutulurdu.
Tezin esas konusunu teşkil eden manasıyla mülâzemet, yüksek dereceli medrese tahsilini tamamladıktan sonra mezun olan bir talebenin, ilmiye teşkilatında herhangi bir vazife alabilmesi için bir deftere medresedeki hocalarından biri tarafından kaydedilmesini ve böylece atama beklemesini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri