O anki işlemci etkinliğini görüntülemek için Pencere > CPU Kullanımı öğesini seçin. Son işlemci etkinliğini görüntülemek için Pencere > CPU Geçmişi öğesini seçin. Birden fazla sütun görüntülemek için, Görüntü > Sütunlar'ı seçin, sonra da göstermek istediğiniz sütunları seçin.
Ayarlar ile PC özelliklerine bakma ⚙️
Ayarlar'ı açın. Sistem'e tıklayın. Hakkında'ya tıklayın. Cihaz özellikleri bölümünde işlemci, sistem belleği (RAM), mimari (32 bit/64 bit), kalem desteği hakkında bilgi alabilirsiniz.
Birçok Windows bilgisayarda, CPU sıcaklığını BIOS (temel giriş/çıkış sistemi) menüsünde veya UEFI (birleşik genişletilebilir bellenim arabirimi) menüsünde görüntülemek mümkündür.
İlgili 31 soru bulundu
Bilgisayarda CPU değeri çok yükseldiği zaman ısınma sorununa neden olabilir. Bu durumda, fanlar çok şiddetli bir şekilde çalışarak bilgisayar parçalarınızı soğutmaya çalışır. Soğutma süreci yeterli olmadığında ise bilgisayarınız bazı işlemleri gerçekleştiremez ve genel performansını kısıtlar.
O işlemcinin 240MM lik bir AIO ile birlikte boştaki sıcaklığın 45-55 dereceler arasında olması, 100% yük altında ise 75-85 dereceleri görmesi normal.
CPU'nuzun aşırı ısınmasından endişe ediyorsanız, satın alacağınız özel bir fan kullanmanız iyi bir fikir olabilir. CPU'nuzun normal çalışma sıcaklığı, ideal olarak, 75 dereceden daha sıcak veya 20°C'den önemli ölçüde daha soğuk olmamalıdır.
Bilgisayarınızın havalandırma kanallarının tıkanması veya yetersiz olması, ısının içeride hapsolmasına neden olur. İkinci etken ise toz ve kir birikintileri. İşlemcinin etrafında biriken toz, ısıyı dağıtmayı zorlaştırır. Üçüncüsü ise, işlemci üzerindeki termal macunun eskimiş veya yetersiz olması.
CPU çekirdeği, bir işlemcinin işlem birimidir. Eskiden, her işlemcinin aynı anda tek bir göreve odaklanabilen tek bir çekirdeği vardı. Bugün işlemciler, her biri farklı bir görev üzerinde çalışabilen 2 - 18 çekirdeğe sahip ve bunun performans üzerinde etkisi büyük.
GPU görsel ve grafik çalışmalarını yürüten işlemci türüdür. Ekranlarımızda görmüş olduğumuz kaliteli grafiklerin yaratıcısı GPU diyebiliriz. Oldukça kaliteli grafiklere sahip olmak ve oyunlar oynamak için ekran kartı tek başına yeterli değildir.
Merkezî işlem birimi (Türkçe kısaltması MİB, İngilizce: Central Process Unit ya da kısaca CPU), dijital bilgisayarların veri işleyen ve yazılım komutlarını gerçekleştiren bölümüdür. Çalıştırılmakta olan yazılımın içinde bulunan komutları işler.
Ardından Windows tuşu + R tuşlarına basalım. Açılan çalıştır penceresine taskschd.msc yazalım ve entera basalım.
Bir işlemci ya da genel adıyla CPU, bilgisayarlardaki uygulama ve programlarla etkileşime giren bir donanımdır. Programlardan gelen bilgileri yorumlayarak ekranda somut hale getiren işlemciler, bu işi ne kadar hızlı bir şekilde yaparlarsa, o derece performans elde edilebilmektedirler.
CPU'ların hızını ve işlem gücünü ölçmek için GHz (gigahertz) olarak bilinen saat frekansı birimini kullanırız.Bir işlemcinin bir saniyede tamamlayabileceği maksimum işlem sayısı GHz cinsinden ifade edilir. Bir işlemci, gerçekleştirdiği her hesaplama için 1 Hertz'de çalışır.
RTX 3060 Ti'lar içerisinde uygun fiyatlı bir konumda olmasına rağmen 65 derece civarlarında çalışması yenilenen soğutma tasarımı için gerçekten güzel. Üstelik üst seviye dayanıklı ve hava akışı yüksek fanların kullanılması gerçekten güzel bir artı olmuş.
70 derece sıcaklığı tutuyor olması sıvı soğutma işini yapıyor demektir bence. UV yaparsanız daha düşük sıcaklık görebilirsiniz ancak kararsız bir ayar haline de gelebiliyor yeteri kadar voltaj olmayınca. Manuel OC ile voltaj düşürme çok iyi ayarlanmalı yapacak olursanız.
80 derece kötü bir değer değil. Limitlerde diyebiliriz problem yok.
Oyunlarda ise CPU sıcaklığı 80'i sağlam render istediğinde ancak geçer. 90 dereceye vurduğu da oluyor çok zorlandığında. GPU ise oyunlarda 90'lara vurduğu olur ama oyunlarda genelde 70-80 derece civarında oynar.
Rutin kullanımda sisteminiz ağır ve aksak işlemeye başlar. Tepki verme süresi yükselir, uygulama yanıtları gecikir ve hatta donmalar baş gösterebilir. Bu durum, esasen işlemciye binen yükün artması ve artan yükün işlemciyi fazla ısındırması kaynaklıdır.
90°C derece ve üstü sıcaklıklara ulaşan işlemcinin ise ömrünün gün geçtikçe bittiği anlamına gelir.
Sıcaklık, nem, elektrik gücü, toz ve kir gibi faktörler, işlemcinin performansını doğrudan etkiler. Bu nedenle, işlemciyi kullanırken, işlemcinin çevresel faktörlere karşı korunması gereklidir. Sonuç olarak, işlemci gücü, teknolojik cihazların performansını etkileyen en önemli faktörlerden biridir.
İşlemci hızı tercih edeceğiniz cihazın çekirdek sayısı ile de doğru orantılıdır. Yani, dört çekirdekli işlemciye sahip bilgisayarların işlemci hızı çekirdek sayısı ile çarpılarak saniyede gerçekleştirilen işlem kapasitesi elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri