Çıraklık eğitimi süresi mesleklerin özelliği dikkate alınarak 2-4 yıl arasında belirlenmektedir. Çıraklar, eğitim süresince haftada bir gün (8-10 saat) teorik eğitim görmek üzere mesleki eğitim merkezlerine devam ederler. Bu eğitim kalfalık sınavının verilmesiyle son bulmaktadır.
ÇIRAKLIK EĞİTİMİ;
Çıraklık Eğitimi süresi tüm meslek dalları için 4 yıldır. Çırak öğrenciler; 11. Sınıfın sonunda Kalfalık sınavlarına girerler,başarılı oldukları takdirde Kalfalık Belgesi, 12. Sınıfın sonunda Ustalık sınavlarına girerler,başarılı oldukları takdirde Ustalık Belgesi almaya hak kazanırlar.
Mesleki eğitim merkezlerine başvuru süreci ve aşamalar
181 farklı dalda istenilen eğitime başvuru yapılabilmektedir. Haftada 1 gün okulda, 4 gün ise işletmelerde eğitim alınmaktadır. 9,10 ve 11. sınıflar asgari ücretin en az %30'unu, 12. sınıflar en az yarısı kadar maaş alırlar. Çıraklık eğitimi 3 yıl sürmektedir.
Çocuk ve genç işçilerin günlük çalışma süreleri, yirmi dört saatlik zaman diliminde, kesintisiz on dört saat dinlenme süresi dikkate alınarak uygulanır. Okula devam eden çocukların eğitim dönemindeki çalışma süreleri, eğitim saatleri dışında olmak üzere, en fazla günde iki saat ve haftada on saat olabilir (5,10).
Çıraklık eğitim sisteminde sınıfta kalma olmadığından çıraklık süresini dolduran her çırak, kalfalık imtihanına girmek zorundadır.
İlgili 18 soru bulundu
2023 Yılı için işverenlerin çırak (9.Sınıf, 10. Sınıf ve 11. Sınıf) öğrencilerine ödeyecekleri en az tutar 2.552,04 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. İş verenlerimizin 2023 Ocak ayından itibaren Çırak öğrencilerimize en az 2.552,04 TL yatırması gerekmektedir. (9-10-11. Sınıfların alacakları ücrettir.)
Çırak Ne Kadar Maaş Alır? Çırak olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Çırak maaşı 2023 verilerine göre ortalama 12.700 TL civarındadır.
Ortaokul mezunları, herhangi bir liseden ayrılanlar, lise mezunları (şu an herhangi bir lisede okuyanlar nakil olabilir), üniversite mezunları 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 181 meslek dalında bir işyerinde çalışanlar kayıt olabilir. Yaş sınırı yoktur.
Çırak okulunda genel eğitim almaktalar ve işyerlerindeki tam zamanlı çalışmaları da mesleki eğitime sayılmaktadır. Çıraklar gece saat 21:00'e kadar çalıştırılabilirler.
Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere işletmelerce her yıl tatil aylarında bir ay ücretli izin verilir. Ayrıca mazeretleri kabul edilenlere okul müdürlüğünün görüşü alınarak bir aya kadar ücretsiz izin de verilebilir.
Düzenlemede, çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınıyor. Çıraklık eğitimi alan öğrencilerin istemeleri halinde üniversiteye gitme yolları da açılmış oldu. Bu öğrencilere 4 yılın sonunda, ustalık ve iş yeri açma belgesi de verilecek.
Öğrenciler, haftanın 4 günü işletmede çırak olarak çalışıyor, 1 gün ise okula gelerek akademik dersleri alıyorlar.
İşletmeler, öğrenci adına gönderilecek Devlet katkısı tutarını ve işletme payına düşen tutarı, her ayın 10.gününe kadar banka hesabına ödeyeceklerdir. İşletmelerce öğrencilere ödenen devlet katkısı tutarları ise aynı ayın en geç 25. gününe kadar okullar ve yüksek öğretim kurumları tarafından işletmelere ödenecektir.
Meslekler itibariyle çıraklık eğitimine girişte aranan eğitim düzeyi ve çıraklık süresi ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri de alınarak Bakanlıkça en az iki, en çok dört yıl olarak belirlenir. Bu süre kesintisiz olarak devam eder. Yıllık izin dışındaki iki aydan fazla devamsızlıklar çıraklık süresine eklenir.
09.12.2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6764 sayılı kanun ile çıraklık eğitimi zorunlu örgün eğitim kapsamına alındı. Mesleki Eğitim Merkezleri bu yıl ilk kez TEOG puanlarıyla öğrenci alacak ve öğrenciler nakil süresince tercihte bulunabilecek.
Ortaokul mezunları, herhangi bir liseden ayrılanlar, lise mezunları (şu an herhangi bir lisede okuyanlar nakil olabilir), üniversite mezunları 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 142 meslek dalında bir işyerinde çalışanlar kayıt olabilir. Yaş sınırı yoktur.
Çırak ve aday çırak statüsünde mesleki eğitim görenlere asgari ücretin net tutarının en az %30'u, Kalfalık yeterliliğini kazanan mesleki eğitim merkezi 12. Sınıf öğrencilerine asgari ücretin net tutarının en az %50'si, ücret olarak ödenmelidir.
ÇIRAK: Çıraklık sözleşmesi esaslarına göre bir meslek alanında mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını iş içerisinde geliştirilen kişilerdir. Çırak olabilmek için şartlar nelerdir? a) 14 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almamış olmak. b) En az ilköğretim okulu mezunu olmak.
Aday çırak ve çıraklar, mesleğin özelliğine göre haftada 8 saatten az olmamak üzere teorik eğitim görürler. Teorik eğitim, pazar günleri dışında haftada bir gün ve çalışma saatleri içinde yapılır.
2023-2024 Yılı Eğitim Öğretim Dönemi 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Staj Başvuruları Kurumumuza Mesleki Eğitim Staj (haftada 3 gün) müracaatları 1 Temmuz-15 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacaktır. Mesleki Eğitim başvuru sonuçları Eylül ayının ilk haftası www.mta.gov.tr internet adresinde yayınlanacaktır.
Ortaokul mezunları, herhangi bir liseden ayrılanlar, lise mezunları (şu an herhangi bir lisede okuyanlar nakil olabilir), üniversite mezunları 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 142 meslek dalında bir işyerinde çalışanlar kayıt olabilir. Yaş sınırı yoktur.
Öğrenciler hem mahalli yerleştirme ve hem de dışarıdan lise mezunu, üniversite mezunu olanlar da kayıt yaptırabilecekler. (Çıraklık Eğitim Merkezi) Okulumuz zorunlu eğitime tabi bir kurum olarak yapılandırılmış, çırakların istemeleri halinde ayrıca Açık Öğretim Lisesine de kayıt yaptırabilirler.
Temmuz 2023 ayı itibariyle 9., 10., 11. sınıflar ile 12. sınıf öğrencilerimize işverenleri tarafından yatırılacak maaşları şu şekildedir: 9., 10., 11. sınıf öğrencilerimiz için 3420 TL, 12. sınıf öğrencilerimiz için 5710 TL her ay işverenleri tarafından yatırılacak olan tutarlardır.
Staj ücretleri de arttı
İşletmelere staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle yükselecek. Bu rakam, 2023 yılının ikinci altı ayı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'u olan 3 bin 420 lira olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri