Aşırı düşünme; stres, kaygı veya depresyon belirtisi olabilir. Ayrıca başlı başına bir zihinsel bozukluk olmasa da yaygın anksiyete bozukluğu ile de ilişkili olabilmektedir. Yaygın anksiyete bozukluğu olanlar aşırı derecede endişelenme eğilimindedir.
Bir konu üzerinde devamlı düşünen bir kişinin o konu üzerinde fazla hassas olmaması pek mümkün değildir. Aşırı düşünerek aslında negatif duygular canlı tutulur. Negatif duygular, psikolojik rahatsızlıkları, depresyonu, anksiyeteyi ve kaygı bozukluklarını beraberinde getirir.
Aşırı düşünmenin ruh sağlığı sorunlarıyla çift yönlü bir ilişkisi olabilir. Stresli olaylar, depresyon ve kaygı insanları fazla düşünmeye daha yatkın hale getirebilir ve bu aşırı düşünme daha kötü stres, endişe ve depresyona katkıda bulunur.
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), insanların obsesyon adı verilen sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olması ve bu düşüncenin kendisini rahatsız etmesinden ötürü, genellikle rahatlamak amacıyla ritüel veya kompulsiyon adı verilen sürekli tekrar eden davranışlarda bulunmasıyla karakterize bir durumdur.
İlgili 19 soru bulundu
Ruminasyon; istemsiz şekilde ortaya çıkan ve kontrol edilmesi zor, bastırmak için çaba gerektiren çeşitli tekrarlayıcı düşüncelere sahip olmaktır. Bu tür düşünceler kişinin zihnini sıklıkla meşgul eder fakat problemin çözümüne dönük bir sonuç oluşturmaz.
Stresin Sağlığımız Üzerine Etkileri. Düşünceler bir insanda gerçekten hastalığa neden olur mu? Bunun cevabı evet, gerçekten düşünceler, özellikle de olumsuz düşünceler bir insanda bir hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir.
Fazla düşünmek hem psikolojik hem de fiziksel sorunlara yol açabilir. Örnek olarak, bu bölgenin yerlileri fazla düşünmenin sadece depresyon ve endişeye yol açmayıp, aynı zamanda yorgunluk ve baş ağrısı gibi fiziksel sorunlara da yol açtığına inanıyor.
Dilimize İngilizce'den geçen overthinking kavramı “fazla düşünmek” anlamına gelmektedir. Geçmişe dair yaşadıklarınız ya da geleceğe yönelik bir konu hakkında gereğinden fazla ve uzun süre düşünmektir. Düşünme, sürekli tekrar ettiği için “düşünce gevişi” olarak da tanımlanır.
Önemsiz ayrıntıları aşarak düşünmek ve önemli olana konsantre olmak.
Düşünce durdurma tekniğinde istenmeyen düşüncelere odaklanıyor ve daha sonra onları bir teknik kullanarak durduruyorsunuz. Düşünce durdurmayı denediğiniz zaman istenmeyen düşünceler daha az ortaya çıkar.
İnsan beyni durmadan çalışır, üretir, düşünür. Kimi zaman o kadar hızlı ve çok düşünürüz ki kendimizi de beynimizi de fazlasıyla yormaya başlarız. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi çok düşünmenin de kendimize mental olarak fazlasıyla zararı dokunmaktadır.
Karamsar kişiler, gelecekte onları bekleyen olumsuz deneyimlerin varlığını sıklıkla düşündükleri için çaresizlik, umutsuzluk, endişe duygularını yoğun olarak yaşar, üstesinden gelmek için yetersiz olduğunu düşünür.
Anksiyete türkçedeki karşılığıyla kaygı, kişide her an kötü bir şey olacakmış hissi, örneğin her an kötü bir haber alacağı yada kendisinin yahut yakınlarının başına kötü birşey geleceği endişesi ile giden bir bunaltı duygusudur. Kişi sıklıkla günlük olaylar karşısında beklenenin üstünde yüksek bir kaygı düzeyi yaşar.
Beyninize ciddi zararlar verebilecek günlük alışkanlıkları anlatıyoruz." Michigan Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, günde 10 dakikalık iletişimin bile zihinsel yeteneği artırdığını gösterdi. Ailenizle arkadaşlarınızla sohbet etmek, iletişim kurmak beyni uyarır.
Endişe, korku, gelecekteki olaylar ve olası tehditlerle ilgili olarak zihinsel bir çözüm sağlama girişiminde bulunan bir olumsuz düşünceler zincirini ifade eder. Öte yandan kişi, saplantılı düşüncelere gerçekliğin doğasını verdiğinde müdahaleci bir şekilde ortaya çıkar ve rahatsızlık yaratır.
Üzüntü vereme neden olur mu? Üzüntü ve keder gibi olumsuz duygular akciğerin işlevlerini olumsuz etkileyebilmektedir. Yaşanan üzüntünün sürekliliği akciğeri etkileyerek göğüste baskı, ağırlık hissedilmesine yol açabilir, hatta depresyona kadar sürükleyebilmektedir.
Aşırı düşünmeye neden olan faktörler kişiden kişiye değişiklik gösterse de, aşırı düşünme durdurulamadığında travma sonrası stres bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu, panik bozukluk, yaygın anksiyete bozukluğu, fobiler ve madde bağımlılığı gibi pek çok problemi beraberinde getirebiliyor.
Neden Fazla Düşünmeye Meyillisiniz? Aşırı düşünme; stres, kaygı veya depresyon belirtisi olabilir. Ayrıca başlı başına bir zihinsel bozukluk olmasa da yaygın anksiyete bozukluğu ile de ilişkili olabilmektedir. Yaygın anksiyete bozukluğu olanlar aşırı derecede endişelenme eğilimindedir.
Hayır! Değiliz! Dünyadaki her şeyi kontrol edemeyiz ancak kendi zihnimizden sorumluyuz ve düşüncelerimizi kontrol edebilir, değiştirebiliriz. Düşüncelerimizi değiştirmemiz ise duygularımızda ve davranışlarımızda değişimi beraberinde getirerek yaşantılarımızı değiştirmemizi sağlar.
Düşünce takıntısı sadece Psikanalitik Psikoterapi süreci ile geçer. Çünkü siz takıntını yenmek istesenizde onunla uğraştıkça zihninize yapışır. Düşünce takıntısının olmasının nedeni kişinin altta yatan bilinçdışı kaygılarının takıntılı düşünceler üstünden huzursuzluk vererek çıkmasıdır.
Düşünce bozukluğu veya formal düşünce bozukluğu, psikiyatride, hatalı düşünmenin bir yansıması olduğu düşünülen dil kullanımındaki dizisel bir bozukluğu, düzensizliği tanımlayan terimdir. Her ne kadar zaman zaman diğer durumlarda ortaya çıksa da genelde psikotik zihinsel hastalıkların bir semptomu olarak ele alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri