9 uncu sınıf öğrencileri ile ara sınıflarda olup aynı alan/daldan mesleki eğitim merkezi programına nakil ve geçiş yapmak isteyen öğrenciler, bulundukları sınıf seviyesinden zamana bağlı olmaksızın ve dönem kaybetmeden nakil ve geçiş yapabileceklerdir.
Ortaokul mezunları, herhangi bir liseden ayrılanlar, lise mezunları (şu an herhangi bir lisede okuyanlar nakil olabilir), üniversite mezunları 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 142 meslek dalında bir işyerinde çalışanlar kayıt olabilir. Yaş sınırı yoktur.
Eğer bir ortaöğretim kurumu mezunu iseniz ve mesleki eğitim merkezlerine kayıt olmak istediğiniz takdirde 10 uncu sınıfa kaydınız yapılır. En az ortaokulu veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş ve ilgili meslek dalından kalfalık belgeniz var ise 12 inci sınıfa kaydınız yapılır.
Ortaokuldan Mezun Olan ve 9. Sınıftan İtibaren Çıraklık Eğitimine Başlayan Öğrenciler İçin Çıraklık Eğitiminin Süresi 4 Yıldır.
Yapılan değişiklikler ile artık kayıtlar herhangi bir döneme bağlı olmaksızın yıl boyu ve sürekli olarak yapılabilecek. Bu sayede İşveren, ihtiyacı olan çırak öğrenciye her an kolaylıkla ulaşabilecek.
İlgili 45 soru bulundu
Sonraki Konu. Çırak maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 173 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Çırak maaşları 12270 TL'dir. En düşük Çırak maaşı 11400 TL iken, en yüksek Çırak maaşı 27420 TL'dir.
Meslek eğitim merkezleri artık lise diploması veriyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilen yönerge ile artık mesleki eğitim merkezlerinden lise diploması alma koşulları daha da genişletildi. Dersleri başarılı geçenler ve devamsızlık konusunda sıkıntı yaşamayanlar lise diploması alabilecek" diye konuştu.
Konuyu uzatmadan yönetmelik şunu demek istiyor: Meslek Liseleri arasında aynı alan ve dal bulunduğu sürece 9. sınıftan 12. sınıfın sonuna kadar nakil isteğinde bulunabilirsiniz. Anadolu lisesinden meslek lisesine 9. sınıfta geçiş yapabilirsiniz. 10. sınıfta ise 1. dönemin sonuna kadar geçebilirsiniz.
Bu okul türünde eğitim süresi 4 yıldır. Haftada 4 gün bir iş yerinde, Usta'nın yanında pratik eğitim, 1 gün ise okulda teorik eğitim ve fark dersleri gösterilir. En az 3 yıl aynı alan üzerine eğitime devam ederek diploma almaya hak kazanılır.
Temmuz 2023 ayı itibariyle 9., 10., 11. sınıflar ile 12. sınıf öğrencilerimize işverenleri tarafından yatırılacak maaşları şu şekildedir: 9., 10., 11. sınıf öğrencilerimiz için 3420 TL, 12. sınıf öğrencilerimiz için 5710 TL her ay işverenleri tarafından yatırılacak olan tutarlardır.
10.sınıf sonuna kadar farklı lise türleri arasında geçişler yapılabilir. Örneğin Sosyal Bilimler Lisesi'ne devam eden bir öğrenci 10.sınıf sonuna kadar Anadolu Lisesi için nakil başvurusunda bulunabilir. Aynı lise türleri arasında geçiş ise 11.sınıf sonuna kadar mümkündür.
Merkezî sınav puanıyla öğrenci alan ortaöğretim kurumları arasında taban puan ve boş kontenjan şartına bağlı olarak yerel yerleştirmeyle öğrenci alan ortaöğretim kurumları arasında ise boş kontenjan ve başarı puanı üstünlüğüne göre 12. sınıfa kadar nakil veya geçiş olabilecek.
Liseler için stajlar genellik 11. sınıf ya da 12. sınıf esnasında yaz ya da kış aylarında yapılır.
9. 10. ve 11. Sınıf Anadolu Lisesi'ne Kasım Ayı sonuna kadar tüm lise seviyelerinden nakil alınabilmektedir.
Çıraklık eğitimi süresi mesleklerin özelliği dikkate alınarak 2-4 yıl arasında belirlenmektedir. Çıraklar, eğitim süresince haftada bir gün (8-10 saat) teorik eğitim görmek üzere mesleki eğitim merkezlerine devam ederler. Bu eğitim kalfalık sınavının verilmesiyle son bulmaktadır.
Mesleki eğitim merkezlerine başvuru süreci ve aşamalar
181 farklı dalda istenilen eğitime başvuru yapılabilmektedir. Haftada 1 gün okulda, 4 gün ise işletmelerde eğitim alınmaktadır. 9,10 ve 11. sınıflar asgari ücretin en az %30'unu, 12. sınıflar en az yarısı kadar maaş alırlar. Çıraklık eğitimi 3 yıl sürmektedir.
Anadolu Meslek Programında(AMP)
Bir mesleğe yönelik bilgi ve becerilerin yanında genel bilgi dersleri yer almaktadır, Anadolu meslek programına devam eden öğrenciler 12. sınıfta seçmeli meslek dersleri ile birlikte işletmelerde meslek eğitimine devam edecektir.
Anadolu meslek programı (AMP); bir mesleğe yönelik bilgi ve becerilerin yanında genel dersleri gördüğü 12. sınıfta meslek dersleri ile birlikte haftada 2 gün okulda 3 gün ise işletmede beceri eğitimi aldığı programa verilen addır.
Lisesi) 10-11 sınıf öğrencilerin iş yeri planlanması 13 Şubat 2023 Pazartesi günü başlar-31Mart 2023 Cuma günü sona erer. Çırak öğrencilerin ikinci yarıyıla başlaması (E-Mesem) 06 Şubat 2023 Pazartesi günü.
Öğrenci nakillerinin yapılabilmesi için naklin yapılmak istendiği kurumda devam edilen meslek alan/dalının bulunması esastır. Zorunlu nakillerde 10 uncu sınıfta alan, 11 inci sınıfta ise aynı alanda olmak kaydıyla dal değişikliği yapılabilir. 12 nci sınıfta alan/dal değişikliği yapılmaz.
Endüstri meslek lisesi 9 sınıfını başarıyla bitiren öğrencilerin 10.sınıfa geçişte kendi okul türünde farklı bir Endüstri Meslek Lisesine, Ticaret Meslek Liselerine, Kız Meslek Liselerine, İmam Hatip Liselerine, Çok Programlı Liselere geçiş yapması mümkündür.
Meslek Liselerine nakil nasıl yapılır? Meslek Liselerine Nakil;10. Sınıflarda Anadolu lisesinden, Meslek lisesine nakiller devam etmektedir. 11. 12. Sınıfa geçen öğrencilerin Meslek Lisesine nakil hakkı yoktur.
Çıraklık eğitim süresi sonunda, kalfa adayları, ilk yapılacak kalfalık sınavına girip başarılı olmaları halinde Mesleki Eğitim Merkezlerinden Kalfalık Belgelerini alırlar.
Çıraklık eğitim sisteminde sınıfta kalma olmadığından çıraklık süresini dolduran her çırak, kalfalık imtihanına girmek zorundadır.
MESLEKİ EĞİTİM (ÇIRAKLIK EĞİTİMİ) İSTEĞE BAĞLI DEĞİL, ZORUNLU BİR EĞİTİMDİR. verilmesine ilişkin iş ve işlemler, >İşyerlerinin denetimine ilişkin işlemler, >Pratik eğitimin verileceği işyerleri ve bunların eğitime elverişliliği ile ilgili işlemler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri