Bir ağustos böceğinin puptan çıkması (Tibicen sp.) Sıcak yerlerde kendilerine özgü koro şeklindeki ötüşleri ile hemen tanınırlar. Ankara yöresinde dişbudak ağustos böceği (Cicada orni) bulunur. Bazı yörelerde (Cırcır Böceği) ismi ile anılır.
Cırcır böceği, Gryllidae (cırcır böceğigiller) familyasını oluşturan parlak siyah renkli, yuvarlak iri başlı, kısa kanatlı, uzun antenli, böcek türlerinin ortak adı.
Her ikisi de Orthoptera türlerine aittir ('düz kanatlar' anlamına gelir) ve birbirlerine biraz benziyorlar. Cırcır böcekleri Ensifera alt sınırına aittir ve 900'den fazla cırcır böceği çeşidi vardır. Çekirgeler, Caeliferans alt sınırının üyeleridir ve 11.000'den fazla çeşit çekirge vardır.
Cırcır böcekleri genellikle insanlar için doğrudan bir tehdit oluşturmaz, ancak toprağa kazarak yuva yaparlar. Bu durum çimlere ve bahçelere zarar verebilir.
Cırcır böceği sessiz durursa kısa sürede yağmur yağacağına inanılırdı. Örümcekler ağlarını normal ağlardan daha büyük örerse kışın soğuk geçeceğinin habercisi olarak yorumlanırdı. Yünlü solucanlar, özellikle kış havasını tahmin etmekte oldukça iyi olduğu bilinir.
İlgili 25 soru bulundu
Böcek sokmalarında sokulan bölgede ağrı, şişme ve renk değişikliği oluşur. Böcek sokması olan bölgeden uzakta şişme, kızartı, ürtiker, kaşıntı, karın ağrısı, kusma, ishal, göğüste sıkışma hissi, nefes almada zorluk, hırıltılı solunum, dilde şişme olabilir.
Toprak altında yaşayan Ağustos böcekleri ağaç kökleri ve öz suyu emerek beslenirler.17 sene toprak altında kalan Ağustos Böceği yeryüzüne çıktıktan sonra 4 haftalık ömre sahiptir. Bu dört haftayı eş arayarak geçiren Ağustos Böceği eşleştikten sonra ölür, kışın yaşamayacağı için yiyecek biriktirme endişesi olmaz.
En etkili kısa vadeli çözüm, böcekleri saklandıkları yerden cezbederek çıkarmak. Derin olmayan bir kaba birkaç kaşık pekmez koy, sonra kabı yarısına kadar suyla karıştır. Kabı, cırcır böceği problemi yaşadığın odaya bırak. Cırcır böceği pekmeze bayılır ve kokusunu alınca dayanamayıp kendini kabın içine atar.
Ağustos böceği ortalama olarak toprak üstüne çıktıktan sonra 4 haftalık bir ömürleri bulunmaktadır. 17 sene toprak altında yaşadıktan sonra toprak üstüne çıkarlar. Toprak üstüne çıktıktan sonra diğer canlılara yem olurlar. Ağustos böcekleri 1 ay kadar süre ile yaşamaktadırlar.
Gryllidae familyasına ait olan cırcır böcekleri, başta Çin olmak üzere Asya'nın çeşitli ülkelerinde iyi şans temennisi olarak kabul edilir ve bu nedenle evcil hayvan olarak tutulur.
Havanın kararması ile birlikte ortaya çıkarak yüksek bir sesle öterler. Cırcır böceklerinin sadece erkek olanları kanatlarını birbirine sürtüp ses çıkarır. Bu şekilde dişi cırcır böceklerini kendilerine çekmektedirler.
Cırcır böceklerine yapışkan tuzaklar kullanmak,
Yapışkan tuzaklar kullanmak da cırcır böceklerini yakalamak için etkili bir yöntemdir. Bu tuzaklar zehir içermez ve duvarlara, pencerelere veya kapılara yerleştirilebilir. Tuzaklar ısıya ve neme yakın oldukça daha fazla cırcır böceği çekecektir.
Böcekler, çevreye fazla zarar vermemeleri ve yüksek besin değerleri nedeniyle sürdürülebilir bir protein kaynağı olarak görülüyor ve pek çok kültürde cırcır böceği, çekirge, un kurdu gibi böcekler zaten sıklıkla tüketiliyor.
Ankara yöresinde dişbudak ağustos böceği (Cicada orni) bulunur. Bazı yörelerde (Cırcır Böceği) ismi ile anılır. Çin, Malezya, Burma, Kongo ve Latin Amerika'da yiyecek olarak kullanılır.
Kısa ön kanatları ve uzunlamasına yuvarlanan ve böcek hareketsizken görece göze çarpmayan büyük, uzun arka kanatları vardır. Danaburunları, toprağı kazarak, yüzeyin birkaç cm altında tüneller oluşturur. Geceleri, özellikle de sıcak yaz akşamları, yetişkinler yüzeye çıkıp sürüler halinde uçabilir.
Cırcır böcekleri hava ısındıkça daha hızlı öter. Cırcır böceklerinin 1 dakika içinde kaç kez cırladığı sayılır ve aşağıdaki formül kullanılarak hava sıcaklığı hesaplanır. T = 10+[(180-40)/7] = 30°C'dir.
Erkek ağustos böcekleri karın boşluklarındaki davul benzeri yapıyı kasma yoluyla ses çıkarır.
Cırcır böceği 25 saniyede derece Celsius cinsinden hava sıcaklığı değerinin 4 eksinin 3 katı kadar öter. 25 saniye de 75 kere ötecektir.
Her ne kadar genelde zararlı olarak tanımlansa da çekirgeler ve cırcır böcekleri, bitkilerin bozunmasına ve yeniden büyümesine yardımcı oluyor. Küçük boyutlarına rağmen, bu böcekler bulunduğu bölgeyi etkileyecek şekilde bir değişim sağlıyor.
Baygon S. C. Johnson & Son şirketine ait pestisit markasıdır. Cırcır böceği, hamamböceği, karıncalar, marangoz karıncaları, örümcekler, gümüşçün ve sivrisinek gibi haşerelerin yok edilmesi ve kontrolü için kullanılan bir insektisittir (böcek ilacı).
Kokarca böceğinin yumurtalarını genellikle yabani otlara ve çalılıklara bıraktığını söyleyen Aksoy, “Kahverengi kokarca böceğinin ağzı hortumlu olduğu için genel olarak ağaçların meyveleriyle besleniyor. Çalı formundaki bitkilerde hasar bırakabiliyor. Bu canlı insanla beslenmediği için kişiye pek zararı yok.
Avustralya'da yaşayan bu cırcır böceği, çiftleşme çağrısı yaptığı dönemde 120 desibele çıkmaktadır ve 2-3 km uzaklıktan duyulabilmektedir. Dişileri etkilemek ya da diğer erkekleri korkutmak amacıyla çıkardıkları ses, çok çok uzaklardan duyulabilir seviyededir.
Cırcır böcekleri, kırıntılar, ekmek, elma, muz, armut, üzüm, marul, patates, ağaç yaprakları ve domates gibi oldukça fazla besinle beslenirler.
Toprak altında yaşayan Ağustos böcekleri ağaç kökleri ve öz suyu emerek beslenirler.17 sene toprak altında kalan Ağustos Böceği yeryüzüne çıktıktan sonra 4 haftalık ömre sahiptir. Bu dört haftayı eş arayarak geçiren Ağustos Böceği eşleştikten sonra ölür, kışın yaşamayacağı için yiyecek biriktirme endişesi olmaz.
Günümüzde yaşayan en büyük böcek, Avustralya'daki bir çeşit güve. Bilimsel adı Coscinocera hercules olan Herkül güvesinin kanatları arasındaki mesafe 27 santimetre kadar olabiliyor. Bundan sonra gelen atlas güvesinin (Attacus atlas) kanat açıklığı ise 25 santimetre.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri