Crohn Hastalığı Belirtileri İnce ya da kalın bağırsağın etkilendiği durumlarda bağırsak krampları, ishal ya da kabızlık, ağrı, dışkılamada kanama, ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı gözlenir. Anüs çevresinde ortaya çıkan iltihaplı ve akıntılı fistüller, çatlak ve apseler de hastalığın belirtileri arasındadır.
Crohn Atağı Nasıl Olur? Bağırsak kısmında önemli seviyede darlık, şişlik, ağrı ve kabızlık gözlemlenebilir. Crohn hastalığı atakları sırasında bitkinlik, yorgunluk ve ateşlenme gibi semptomlar meydana gelir.
En sık gözlenen belirtiler, karın ağrısı ve ishaldir. Crohn hastalığı'nın aktif döneminde, hastalar yorgunluk, halsizlik hissederken ateşleri yükselebiliyor, istemsiz kilo kaybediyorlar. İştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda gelişme geriliği ve açıklanamayan ateş diğer görülebilecek belirtilerdir.
İshaliniz varsa, bağırsağı yumuşatıcı özelliği olan besinlerden uzak durmalısınız (çiğ sebze ve meyveler, konsantre meyve suları gibi). Birkaç saat kadar katı gıdalar yemeyerek bağırsağı dinlendirmek yardımcı olacaktır.
Crohn hastalığı genellikle ince ve kalın bağırsaklarda görülmekle birlikte rahatsızlık sindirim sisteminde ağızdan makata kadar olan bölgede etkili olabilir. Neden olduğu rahatsızlık kişiden kişiye değişebilir. Bazı hastalarda yaşamı tehdit edici boyutlara ulaşabilir. Crohn hastalığında bağırsaklarda yara oluşmaz.
İlgili 41 soru bulundu
En sık karşılaşılan Crohn hastalığı belirtileri ise ishal ve karın ağrısıdır. İnce ya da kalın bağırsağın etkilendiği durumlarda bağırsak krampları, ishal ya da kabızlık, ağrı, dışkılamada kanama, ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı gözlenir.
Bağırsak Enfeksiyonu belirtileri arasında diyare, kusma ve karın ağrısını vardır. Dehidrasyon yani susuzluk gastrointestinal enfeksiyonların ana tehlikesidir, bu nedenle kaybedilen sıvının geri kazanılması önemlidir. Çoğu gastrointestinal enfeksiyon kendi içinde sınırlıdır ve belirtileri birkaç gün içinde düzelir.
Crohn hastalığı anne babadan çocuğa direkt geçmese de, bu tür rahatsızlığı olan kişilerin akrabalarında yüzde 5 ile yüzde 20 oranları arasında görülür. Sigara içmek, romatizmal ilaç ve aspirin kullanmak, hormonal değişiklikler ve enfeksiyonlar crohn hastalığını tetikleyen faktörler arasında yer alır.
Vücutta iltihaplanmaya yol açan her türlü hastalık, CRP yüksekliğine neden olabilir. CRP yüksekliğinin en yaygın nedenleri şunlardır: Enfeksiyon hastalıkları İnflamatuar bağırsak hastalıkları (Crohn's hastalığı, ülseratif kolit vb.)
Crohn hastalığı, tedavi edilmediğinde aşağıdaki komplikasyonlardan bir veya daha fazlasına yol açabilir: Bağırsak tıkanıklığı. Crohn hastalığı, bağırsak duvarının kalınlığını etkileyebilir. Zamanla bağırsağın bazı kısımları yaralanıp daralabilir ve bu da sindirim içeriğinin akışını engelleyebilir.
Crohn hastalığı ve ülseratif kolit hastalığı için kullanılan inflamatuar bağırsak hastalığı, bağırsakların kronik inflamasyonu ile karakterize olan bir grup hastalık olarak ifade edilir. Hem crohn hem de ülseratif kolit sindirim sistemini etkiler ve yaygın belirtileri arasında mide krampları, ishal ve gaz yer alır.
Tanı: Tanıda kullanılan radyolojik tetkikler; baryumlu grafi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, kolonoskopi, gastroskopi ve ultrasonografidir. Lökositoz, protein düzeyi düşüklüğü, kolestrol düşüklüğü, magnezyum ve kalsiyum düzeylerinde azalma, CRP artışı görülebilmektedir.
Crohn hastalığının teşhisi
CD için tek bir tanılama testi yoktur. Bunun için birçok tetkike ihtiyaç vardır: kan tahlili, dışkı tahlili, ultrason taraması, kolonoskopi veya gastropi gibi. Doğru tedavi adımlarının atılabilmesi için, inflamasyonun kapsam ve şiddetinin tanımlanması gerekir.
Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörler ve çevresel etmenlerin hastalığın ortaya çıkışında etkili olduğu bilim dünyası tarafından öne sürülmektedir. Oldukça ciddi etkilere sebep olan Crohn hastalığı, yaşam boyu tam olarak iyileşme göstermez ve çoğu zaman cerrahi müdahaleler gerektirir.
Crohn Hastalığında Diyet
Diyetin hastalıkta önemli bir rolü olmadığına inanılır. Ancak hastalığın aktif olduğu dönemlerde fazla posalı besinlerden (çiğ sebze ve meyveler gibi) kaçınmak uygun olur. Crohn hastalarında normal kişilere oranla laktoz intoleransinin (süte tahammülsüzlük) daha fazla olduğuna inanılır.
İnflamatuar bağırsak hastalıklarından özellikle Crohn da D vitamini yetersizliği sık görülen bir bulgu olduğu ve artmış hastalık aktivitesi ile düşük yaşam kalitesinin ilişkili olduğu bulunmuştur (Ulitsky vd., 2011).
Bu grubun en yaygın kullanılan ilaçları siklosporin, azotioprin,6-merkaptopürin'dir. Bunların içinde siklosporin damardan ve ağızdan kullanılırken süratli etki gösterir. Yan etkileri yönünden kan seviyesi ölçülerek kullanılması daha doğrudur.
En az %40 almalısınız ki haklardan faydalanabilesiniz.
Crohn hastaları tüm hayatları boyunca mukoza olarak bilinen gastrointestinal yolun en iç tabakasını etkileyen bir inflamasyona sahiptir. En sık tutulan yer ince bağırsağın kalın barsak ile birleştiği yerdir. Ancak Crohn hastalığı mide barsak sisteminin ağızdan anüse kadar her hangi bir yerinde görülebilir.
Laktoz intöleransı olmadığı durumlarda yoğurt, eski ve sert peynirler tüketilebilir. Yumurta tüketilebilir. Yumuşak formlarda ezilmiş olarak az da olsa fındık fıstık gibi kuruyemişler beslenmeye kişinin rahatsızlığına göre eklenebilir. Balık yağı takviyesi yapılabilir.
Crohn hastalığının bir sindirim sistemi hastalığı olması sebebiyle bu hastalığı Gastroentereologlar takip ve tedavi ederler.
Hastalık belirtilerinin yaklaşık yüzde 95'inde kalın bağırsağın son kısmı olan rektum kısmında tutulum gözlemlenir. Ülseratif kolit hastalığı genelikle makattan yukarıya doğru, kalın bağırsak boyunca ilerleme (yayılım) gösterir.
Bağırsak ağrısı çoğu zaman mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsak ağrısı çekiyorsan muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir semptomdur..
İshal, gastroenteritin en sık görülen belirtisidir. İshalle birlikte karın ağrısı da bağırsak enfeksiyonu belirtileri arasındadır. Viral gastroenteritlerde dışkıda kan görülmez. Bazı bakteriyel gastroenteritlerde dışkı kanlı ve mukuslu bir şekilde olurken bazılarında ise gaita (dışkı) su gibidir ve kan içermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri