Cronbach alfa, Maddenin güvenirliliğini hesaplama yöntemlerinden biridir. Test maddeleri arasındaki ikili korelasyondan hesaplanan iç tutarlılık katsayısına cronbach alfa katsayısı denir. KR-20 formülünün özelleşmiş halidir. Testin iç tutarlılığı hakkında kullanıcıya bilgi verir.
Reliability Statistics tablosunda Cronbach's Alpha 0.7'den büyük olmalıdır. 0.8'den büyük bir değer de tercih edilebilir.
Cronbach'ın Alfa Formülü
N = şeylerin sayısıdır. c̅ = elemanlar arasındaki kovaryansı ifade eder. v̅ = madde varyansını ifade eder. Cronbach alfa değeri, ortalama kovaryansın ortalama toplam varyansa bölünmesiyle hesaplanır.
Ölçeğin güvenilirliğini arttırılması isteniyorsa tek tek maddelere ait elde edilen α değeri gözden geçirilmelidir. Her bir madde için hesaplanan α değerlerinden hangisi toplamda elde edilen α değerini düşürüyorsa o madde ölçekten çıkartılarak ölçeğin güvenilirliği yükseltilir.
Alfa katsayısının hesaplanması için hisse senedinin gerçek getirisi ve beklenen getirisi arasındaki farkın hisse senedinin beta katsayısı ile çarpılması gerekmektedir. Bu çarpım sonucunda alfa katsayısına ulaşılabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Bu kavramlardan istatistikte α (alfa) ile gösterilen “Anlamlılık Düzeyi”dir. Alfa aslında farksızlık hipotezini yanlış olarak reddetme olasılığını gösteren bir olasılık ifadesidir. Başka bir ifade ile araştırmanın sonucunda karşılaştırılan iki grup arasında GERÇEKTE FARK YOKKEN FARK VAR deme olasılığıdır.
Seçilecek yanılma (α) seviyesi: – İki ortalama arasında fark olduğu halde bu farkın saptanamama seviyesidir.
Maddelerin iç tutarlılığının bir ölçüsü olan Cronbach alfa katsayısı, ölçekte bulunan maddelerin homojen yapısını açıklamak veya sorgulamak üzere kullanılır. Cronbach alfa katsayısı yüksek olan ölçekteki maddelerin birbirleriyle tutarlı bir o kadar da aynı özelliği ölçen maddelerden meydana geldiği yorumu yapılır.
Cronbach Alfa Değeri: Değişkenlerin birbirleriyle uyumlu olup olmadığı bu analiz ile test edilmektedir. İç tutarlılığı ölçen alfa katsayısı ilk kez 1937 yılında Kuder- Richardson tarafından ortaya koyulmuştur.
Güvenirliği artırmada en etkili ve öncelikli yol soru sayısını artırmaktır. Soru sayısı artırıldıkça duyarlılık artacaktır dolayısıyla güvenirlik yükselecektir. 2. Sorular; açık, net, anlaşılır ve sade bir ifadeyle yazılmalı, soruların yanıtının kesin olması güvenirliği artırır.
Kuder- Richardson (KR 20 - KR21), Bir testin tekrarı, paraleli ya da iki yarısı yerine, testteki tüm maddeler arasındaki tutarlılığın bir ölçüsünü verir. Bir kez uygulanmış olan bir ölçme aracının, güvenirliği hakkında bilgi verir ve “iç tutarlılık katsayısı” olarak adlandırılır.
Güvenilirlik analizi, anket çalışmalarında ölçek maddelerinin korelasyonları üzerinden ölçeğin içsel tutarlılığını değerlendirmek için kullanılan bir istatistiksel analiz tekniğidir.
Öl- çeğin güvenirliği bir ölçek bir kez uygulanarak, bir ölçek iki kez uygulanarak veya iki eşdeğer ölçek bir kez uygulanarak incelenebilir. Bir ölçeğin bir kez uygulanması durumunda iç tutarlılık güvenirliliği incelenir. Güvenirlik katsayısı sayısal olarak 0 ile 1 arasında değişmektedir.
Birinci uygulama ile ikinci uygulama puanları arasıdaki ilişki/korelasyon hesaplanır. Korelasyon katsayısı (Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı “r”) -1.00 ile +1.00 arasında bir değerdir. Güvenirlik için katsayının +1.00'a yaklaşması gerekir.
20 numaralı formül, yani KR20 formülü, test güvenilirliğini hesaplamada o güne kadar kullanılmakta olan test tekrar test ya da testi yarıya bölme yöntemlerinin gideremediği bazı sorunları ortadan kaldırabilmek amacıyla geliştirilmiştir.
İç Tutarlılık : Maddelerin birbirine ve testin bütününe uyumlu olmasıdır.Sorular birbiri ile uyumlu olursa güvenirlik artar.
Güvenirlik klasik test kuramının terimleri ile ifade edilir. X=T+E Buna göre güvenirlik gerçek puanlar varyansının, gözlenen puanlar varyansına oranıdır.
Bir ölçme aracının aynı bireylere belirli bir zaman aralığı ile iki defa uygulanması ve bu iki uygulamada elde edilen puanlar arasındaki korelasyonun hesaplanması ile bulunan güvenirlik kestirim yöntemleridir.
.70 üzeri bir sonuç elde edildiğinde güvenilirlik ifade edilen bir istatistik (birimi). veri analizine başlangıçta illa ki şart olan işlem. istatistikçilerin çoğunun ne olduğunu bilmediği bir işlemmiş bu ama anket verilerini değerlendiriken de çok lazımmış ne yazık ki...
Ölçülmek istenen şeyin ne derece doğru bir şekilde ölçüldüğü geçerlik kavramıyla ifade edilir. İkinci özellik ise, farklı durumlar da dâhil olmak üzere her kullanıldığında benzer sonuçları verebilmesi gerekir, bu da güvenirlik kavramıyla ifade edilir.
Bu yaklaĢımda aynı nesnelerle ilgili iki ölçüm arasında korelasyon hesaplanır ve bulunan korelasyon katsayısı, güvenirlik katsayısı olarak adlandırılır. Güvenirlik katsayısı, gerçek ölçümlerin varyansının gözlenen puanların (gerçek ölçüm ve hata) varyansına oranıdır.
Örneğin, alfa düzeyinin %5 (0,05) olarak seçtildiğini varsayalım. Testin sonucu küçük bir p (≤ 0.05) ise bu sıfır hipotezinin geçersiz olduğuna dair güçlü bir kanıttır. Testin sonucu büyük bir p (> 0,05) ise alternatif hipotezin zayıf olduğu anlamına gelir, dolayısıyla sıfır hipotez reddedilemez.
P değeri sıfır hipotez testi bağlamında istatistiksel anlamlılığı ölçmek için kullanılır. Sıfır hipotez testi reductio ad absurdum(saçmalığa indirgeme) argümanının istatistiğe uygulanmasıdır. Özetle, bir savın karşıtının mümkün olmadığını gösterilirse, o savın geçerli olduğu kabul edilir.
Hipotez testinin aşamaları
Anlam düzeyinin (α- alfa) belirlenmesi. Örnekleme dağılımının belirlenmesi. Ret alanının ve kritik değerin belirlenmesi. Karşılaştırmalar, sonuç ve yorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri