Kanda CRP (C-reaktif protein) Artışı Ne Anlama Gelir? Sağlıklı kişilerde plazma CRP değeri çok düşüktür. CRP değerinin yükselmesi vücutta enflamasyon veya enfeksiyon olduğuna, inme veya kalp krizi riskine, yakın zamanda geçirilmiş bir kalp krizine, doku ölümüne veya tümör olabileceğine işaret eder.
CRP değeri 1 – 2,9 mg/L olarak ölçülen kişilerde düşük risk, CRP değeri 3 mg/L üzerinde ölçülen kişilerde orta risk, CRP değeri 10 mg/L üzerinde seyreden kişilerde yüksek risk kalp damar hastalığı ortaya çıkma ihtimali vardır.
Bu tetkik ile hastalardaki kalp-damar hastalığı riski tespit edilebilir: hs-CRP düzeyi 1 mg/L altında olan kişiler düşük riskli. hs-CRP düzeyi 1 – 3 mg/L aralığında olanlar orta riskli. hs-CRP düzeyi 3 mg/L üzerinde olanlar yüksek riskli.
Şiddetli yükseklik: 50 mg/dL'nin üzerindeki bir CRP testi sonucu genellikle şiddetli yükselme olarak kabul edilir. 50 mg/L'nin üzerindeki sonuçların yaklaşık %90'ı akut bakteriyel enfeksiyonlarla ilişkilidir.
İlgili 25 soru bulundu
10 ile 40 mg/L arasında: COVID-19 veya solunum yolu enfeksiyonu gibi daha şiddetli veya orta dereceli enfeksiyonları bildirebilir. 40 mg/L'den fazla: Genellikle bakteriyel enfeksiyonun varlığını işaret edebilir. 200 mg/L'den fazla: Kişiyi hayati tehlikeye sokan ciddi bir durum olan sepsisi gösterebilir.
Altta yatan hastalık tedavi edildiğinde CRP değeri de tedaviye yanıt olarak düşer. Doğrudan CRP değerini düşürmeye yönelik bir ilaç tedavisi yoktur. CRP yüksekliği enfeksiyon ile ilişkili ise antibiyotik tedavisi sonucu CRP düzeyi düşecektir.
Çok yüksek CRP değerleri (100 ve üzeri gibi) hemen daima bakteriyel, özellikle de ciddi toksik enfeksiyonları düşündürür. Bazı hastalıklarda; Lupus ve Sjögren Sendromu gibi, iltihaplı romatizma hastalıklarından olsa da CRP normal veya çok hafif yüksektir.
Crp maddesini vücuttan atmak için antioksidan besinleri tüketmeniz önerilir. Bu besinlerden biri de ıspanaktır. Ispanak antioksidan bir sebzedir ve crp seviyesinin düşmesini sağlar. Vücut direncini yükselten ıspanak, sizi pek çok hastalıktan uzaklaştırır.
Hou ve ark.'nın (33) yaptığı bir çalışmada, şiddetli COVID-19'da, nötrofil sayılarının, sitokin konsantrasyonlarının (IL-2R, IL-6, IL-8, IL-10 ve TNF-a) ve CRP'nin arttığı bildirilmiştir.
CRP, PCT ve laktat veya bu belirteçlerin bir kombinasyonu, infeksiyonun şiddetiyle ilişkilidir ve hastanın klinik seyrinde prognostik değer taşır [2,4]. Laktat konsantrasyonunun 2,0 mmol/L'yi aşması şiddetli organ hipoperfüzyonuna işarettir ve yaklaşık %50 mortalite oranıyla birlikte septik şoka yol açabilir [3-5].
Normal değerinin1000 katına kadar yükselebilir. Yarılanma ömrü yaklaşık 18-19 saat arasında olup inflamasyon sonlandıktan sonra ortalama 3-5 gün içinde normale döner[10,11,12]. Serum seviyesi laboratuarlarda nefelometrik yöntemle çabuk, güvenilir ve kolaylıkla ölçülebilir.
Yüksek CRP seviyeleri, idrar yolu enfeksiyonları ve apandisitten kalp krizlerine kadar çok çeşitli hastalıklarda inflamasyonun ciddiyetinin erken belirtileri olarak da değerlendirilebilir.
CRP miktarını doğrudan düşürmek mümkün değildir. Bunun nedeni, vücut CRP miktarının çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle ortaya çıkması olarak gösterilebilir. Bu hastalıklar azalma gösterir veya iyileşirse, CPR miktarı kendiliğinden düşebilir. CPR oranlarını düşürmek için sağlıklı yaşam şarttır.
CRP'nin açılımı C-Reaktif Protein'dir. Açlık veya tokluk durumu fark etmeksizin, vücuttaki iltihabı ve iltihabın derecesini ölçen bir kan testidir. İstenildiği zaman yapılabilir, çünkü gün içerisinde değerlerinde bir farklılık meydana gelmez.
Sepsiste antibiyotik tedavisi yapılır. Çeşitli bakterilere karşı etkili olan geniş spektrumlu antibiyotikler genellikle ilk olarak kullanılır. Kan testlerinin sonuçlarını öğrendikten sonra doktor, enfeksiyona neden olan belirli bakterilerle savaşmayı hedefleyen farklı bir antibiyotik gruplarına geçebilir.
Başka bir çalışmada ise 52 normotansif sağlıklı erişkinde kan basıncı, CRP, kalp hızı, kolesterol ve fibrinojen değerlendirilmiş, kafein alan kadın ve erkeklerde strese yanıt olarak sistolik kan basıncı ve kortizol değerlerinde artış görülmüştür.
Enfeksiyon tedavisi, enfeksiyon türüne göre uygulanır. Ancak genellikle ilaçla tedavi; antibiyotik, antiviral ilaç, antifungaller, antiparazitik ile uygulanır. Antibiyotik tedavisi; bakteriyel enfeksiyon durumunda bakteri üremesini engellemek adına kullanılır.
Günlük aspirin kullanımıda CRP nin düşmesinde önemli rol oynamaktadır.
10 mg/dL'ye kadar tespit edilen CRP yüksekliği orta derece yükseklik olarak kabul edilir. Bu durumun nedenleri arasında yer alabilecek bazı durumlar şunlardır: Romatoid artrit.
Septisemi, vücudun herhangi bir yerinde, akciğer enfeksiyonu veya deri üstündeki bir yarada bakteriyel bir enfeksiyon oluşması sonucu kan dolaşımına girdiğinde ortaya çıkar. Bu tehlikeli bir durumdur çünkü bakteriler ve toksinler kan dolaşımı ile tüm vücudunuza taşınabilir.
Vücutta meydana gelen iltihap ve tahribatı ölçmek için CRP ve sedimantasyon testleri kullanılmaktadır. CRP kanda çok daha hızlı yükselip daha hızlı normale dönen bir değerdir. Sedimantasyon değerleri daha stabildir.
Kandaki enfeksiyon için doktorun tavsiye edeceği bir antibiyotiği kullanmak gerekmektedir. Bunun dışında oluşumunu önleyecek bazı tedbirler almak faydalı olacaktır. Antibiyotik tedavisine hızlı bir şekilde başlanmalıdır. Bazı durumlarda serum yolu ile alınabilir.
Soğuk havalarda yeterince dikkatli davranmadığı için soğuk algınlığına yakalanan bireylerde de CRP artışı gözlemlenmektedir. C-reaktif protein artışı tespit edilen bir kişi üşütmemeye özen göstermeli ve salgın hastalıkların var olduğu havasız ve kalabalık ortamlardan uzak durmalıdır.
Kanda yüksek olan CRP (Chemical Reactive Protein) değerinin düşürülmesinde iyi bir yardımcıdır. Dikkat! Şeker hastalarının kan şekerini yükselteceğinden beyaz dut kurusu kürünü uygulamamaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri