CSS kodları, HTML kodlarının içine yazılabildiği gibi harici bir CSS dosyası oluşturularak da işlem yapılabilir. <BODY> veya <HEAD> bölümlerinde yer alabilirler. Ayrıca <link rel="stylesheet" type="text/css" href="/style.css" /> koduyla CSS dosyası çalışma sayfasına çağırabilirsiniz.
Bir CSS yorumu, "/*" sembolleriyle başlar ve "*/" sembolleriyle sona erer. Birden çok satıra da yayılabilir.
HTML sayfasının <head></head> arasına <link> etiketi ile . css dosyası linklenir.
İki şekilde kullanımı vardır. Birincisi html etiketinin “id” attribute değerine verdiğimiz id adını css de direk yazıp kullanırız. İkincisi ise önce etiket ismini yazıp hemen ardından id ismini de ekleyerek yazmak.
Bu kodlar, web dökümanının <HEAD> ... </HEAD> bölümü içine yazılmalıdır. Eğer, CSS dosyası ile web dökümanı aynı dizinde değillerse, CSS dosyası için URL yazılmalıdır.
İlgili 29 soru bulundu
CSS Nasıl Çalışır? Tarayıcı HTML sayfasını yükler ardından HTML'i DOM'ye (Document Object Model) dönüştürür. Daha sonra tarayıcı HTML belgesi ile bağlanan gömülü resimler ve CSS kodlarını barındıran CSS sayfasını getirir. Getirilen CSS'i ayrıştıran tarayıcı farklı kuralları seçicilere göre sıralar.
CSS (Cascading Steel Sheets), HTML elementlerinin rengini, boyutunu, arka planını değiştirmenize olanak sağlayan biçimlendirme dilidir. Birçok ön uç geliştirici ve tasarımcı web siteleri geliştirirken bu dili kullanır.
Dahili CSS ekleme , tek bir HTML sayfasının stilini belirlemek için kullanılır. HTML sayfamızda ki < head > etiketi içerisine < style > etiketi eklenir ve bu etiketin arasına CSS kodlarımızı yazarız.
CSS seçiciler, stil vermek istediğiniz HTML etiketlerini "bulmak" veya başka bir değiş ile "seçmek" için kullanılır. CSS'de Seçici türlerini 5 gruba ayırabiliriz : Basit Seçiciler (Simple Selectors) : id , class , etiketler. Combinator Seçiciler : elementler arasındaki ilişkiye göre.
** Sınıf yani class oluşturmak için "." (nokta) kullanmamız gerekir. ** Class ismini istediğimiz kadat etikete verebiliriz. id gibi bir tane sınırlaması yoktur. Örneğin; sayfada 3 tane <li> etiketimiz var ve biz sadece ikisinin arka plan rengini yeşil yapmak istiyoruz.
Cascading Style Sheets (Basamaklı Stil Şablonları ya da Basamaklı Biçim Sayfaları, bilinen kısa adıyla CSS), HTML'e ek olarak metin ve format biçimlendirme alanında fazladan olanaklar sunan bir işaretleme dilidir.
CSS Dosyası Nasıl Yüklenir? Bir HTML dokümanına CSS dosyaları yüklemenin üç farklı yolu vardır. Satır içi CSS(inline CSS), CSS Kodlarını HTML bölümleri içindeki “stil” özniteliğine yükleme. Dahili CSS, CSS(internal CSS) dosyalarını HTML dokümanı içindeki etiketlere yükleme.
Basamaklı Stil Sayfaları anlamına gelen Cascading Style Sheets kelimelerinin kısaltması olan CSS, bir web sitesinin daha çok göze hitap eden kısımlarını düzenlemeyi sağlıyor. Renkler, ara yüz düzenlemeleri, fontlar ve bunlara bağlı birçok görsel tasarım unsurunu modifiye etmeye yarıyor.
Önce HTML, HTML üzerine CSS inşa ediyoruz.
CSS, web site tasarımında büyük kolaylık sağlayan ve kodlamayı yapan yazılımcıya esneklik sağlayan özellikleri ile popülerdir. Bu özellikler sayesinde, sitenizin belirli bir bölüm veya bölümlerine kolaylıkla ve hızlı bir şekilde güncelleme yapabilirsiniz.
HTML, CSS ve JavaScript'i öğrenmek maksimum bir ay sürer, her gün kafa yorarsan.
Id , etiket ismi ve class olarak etiketlere ulaşabileceğimiz 3 temel yöntemden başka kullanabileceğimiz belli amaçlara göre hazırlanmış Selector türleri vardır. Bu selector türlerini şu şekilde guruplayabiliriz ; Group Selectors. Attribute Selectors.
CSS (Cascade Style Sheet), bir HTML dokümanının şeklini ve/veya görüntüsünü tasarlayan olgudur. Diğer bir ifadeyle CSS, HTML'i basit bir iskelet olmaktan kurtaran metin şekillendirme dilidir. Bu nedenle büyük öneme sahiptir. Çünkü bir sitedeki görselliği dolayısıyla da kullanıcı memnuniyetini sağlayan CSS'tir.
Yani satır içi yazılan CSS kodu HTML sayfa içerisinde <style></style> tagleri arasında yazılan CSS kodlarından daha önceliklidir.
CSS (Cascading Style Sheets), HTML ve JavaScript gibi, internet sayfalarının kodlanmasında kullanılan 3 ana teknolojiden biridir.
HTML'in bir programa dili olup olmadığı özellikle web tasarım ile yeni tanışanların merak ettiği sorular arasında yer alıyor. Kısaca cevap verecek olursak, HTML bir programlama dili değildir.
HTML açılımı Hyper Text Markup Language Türkçesi ise Hiper Metin İşaretleme Dili'dir. CSS ise Cascading Style Sheets Türkçesi Basamaklı Biçim Sayfaları'dır.
HTML (HyperText Markup Language) ile birlikte entegre şekilde çalışan CSS, oluşturduğunuz web sayfalarında yapacağınız özellikleri geliştirmenize olanak sağlar. Web sayfalarının renklerini, fontlarını, görsel efektlerini, mizanpajını ve tüm öğeleri CSS stil şablonlarıyla biçimlendirebilirsiniz.
CSS Transform Özelliği, Türkçesiyle Döndürme özelliği sayesinde div bloklarına veya görsellere çeşitli görsel efektler uygulayabiliriz. Bu görsel efektler içerisinde; döndürme, hareket ettirme, kaydırma, büyütme, küçültme, eğdirme işlemleri yapılabilmektedir. !
Html ile Css arasındaki temel fark başlangıçta sizlere bahsetmek istiyorum. Şöyle düşünelim HTML bir web sitesinin kurallarını, içinde olması gereken bilgileri ve tanımlamaları içinde barındırmaktadır. CSS ise HTML içinde belirlenmiş kuralları ve tanımlamalara uygun şekilde stil vermek için kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri