Mekanik saat mekanizmasının çalıştırılması için kasanın kenarında bir düğme yer alır. Bu düğmenin kurulmasıyla saat çalıştırılabilir. Düğmeyi ilk önce kaldırarak saati ayarlayabilir, daha sonrada düğmeyi bastırarak saatin çalışmasını sağlayabilirsiniz. Mekanizmanın içinde bulunan komplike sistem bu sayede çalıştırılır.
Mekanik Saatlerin Mekanizması
Ana yay, saat hareketi için gerekli olan enerjiyi sağlar. Bu yay, saat sarma anahtarını çevirdiğinizde veya bir ağırlıkla saat kurduğunuzda gerilir. Ana yayın enerjisi, saatin dişli çarklarına aktarılır. Dişli çarkları, saatteki farklı işlevlerin gerçekleştirilmesi için kullanılır.
Klasik kol saati
İlk önce, saat kolu saat yönünde çevirerek doğru saati ayarlamalısınız. Daha sonra, kolu tekrar çekerek ayar moduna geçmelisiniz. Ayar modunda, kolu yavaşça çevirerek saatteki gün sayısını ayarlayabilirsiniz. Ayarlamayı tamamladıktan sonra, kolu geri iterek ayar modunu sonlandırın.
Sağ kola saat takmak yanlış ya da hatalı bir durum değildir; fakat çoğu durumda tavsiye edilmez. Sağ elini baskın kullanan bir insanın hareketleri sırasında çoğunlukla bileği bir yerlere çarpar ya da yakın olur. Bu durumda saatin darbe alarak hasar görme olasılığı artar.
Otomatik saatlerin iç mekanizma yapısı, mekanik saatlerinki ile benzerdir. Her ikisi de çalışmak için yay ve dişli sistemine ihtiyaç duyar. Otomatik saatlerin mekanik saatlerden farkı, elle kurulum gerektirmemesi ve insan hareketiyle ortaya çıkan kinetik enerjiyi kullanarak otomatik şekilde kurulmasıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Otomatik saati kurmak için bazı durumlarda zembereğe güç sağlamak amacıyla bileğinizi birkaç kez hafifçe hareket ettirmeniz de yeterli olabilir. Benzer şekilde saat hareketlerini güçlendirmek için yukarı bakacak şekilde tutarak hafifçe sallayabilirsiniz.
Yani mutlaka akıllı saatlerin pili bitmeden şarj edilmesi gerekmektedir. Akıllı saat kutularının içerisinde akıllı saate uygun olan şarj cihazları da yer almaktadır. Böylece saati şarj etmek için bu cihazın kullanması yeterli olmaktadır. Normal telefon şarj edilir gibi akıllı saat şarjı da kolaylıkla tamamlanmaktadır.
Sağlık açısından herhangi bir sakıncası olmadığı için, yatarken takıp takmamak tamamen size kalmış bir seçimdir.
Saatin kayışı bileğinize sıkıca oturmalı, ancak rahatsızlık yaratmamalıdır.
Lüks, gösteriş ve israfa düşülmedikçe çelik, demir veya metal saat takmakta bir sakınca yoktur.
Pilli saatlerde, pil gücünün zayıflaması geri kalmaya neden olabiliyor. Mekanik saatlerde ise saatin uzun süre kola takılmaması ve hareketsiz bir şeklide bırakılması ya da mekanik sistemlerde oluşan çeşitli sorunlar geri kalmaya neden olabiliyor.
Dijital saatler tamamen elektronik aksamlarla işlev gösterir. Analog saatlerin fonksiyonları sınırlıdır, dijital saatler sürekli olarak geliştirilir ve kullanıcısına yeni özellikler sunar. Analog saatler içlerinde bulunan pillerle çalışır. Dijital saatler de pillerle çalışabilir, fakat büyük bir bölümü şarjla çalışır.
Kaliteli bir klasik kol saati, doğru kullanım ve bakım ile 10-15 yıl kadar dayanabilir. Ancak, daha ucuz bir saat 3-5 yıl kadar dayanabilir.
Mekanik saat mekanızması, kurmalı bir mekanizmadır ve quartz saat mekanizması gibi pille çalışmaz. Onun yerine, tepe düğmesinden çevirilerek kurulan yayların sağladığı mekanik enerjiyi kullanır. Düğmenin çevrilmesiyle gerilen yayın kazandığı mekanik enerji, dişlilere aktarılır ve saat bu şekilde çalışmaya başlar.
Kol saatleri, pille çalışan mekanizmaları sayesinde çalışırlar. Pilin ömrü, saat mekanizmasının türüne, markasına ve pilin kalitesine bağlı olarak değişebilir. Pilin ömrünü etkileyen bir diğer faktör ise saatin kullanım sıklığıdır.
Kadınlarda genellikle 38 mm saat ölçüsü idealdir. 38 mm saat bilekte duruş ve görünüş açısı bakımından daha şık bir kullanım sağlar. Erkeklerde saatte kasa çapı genel itibari ile 38 mm saat ve 46 mm saat arasında tercih edilir. Daha küçük bir saat kullanmak isteyen erkekler için 36 mm saat tercih edilebilir.
Geleneksel bir akım olarak devam eden kadın kol saati sol kola takılır düşüncesi hem kadınlar hem de erkekler için doğru kabul edilir. Genel bir kural olarak bilinen saatin sol kola takılması gerektiği, kişinin sağlak olmasından geçer.
Bilek içine dönük şekilde saat takmak bir askeri taktiktir
Zaman kıstası da bazı operasyonlarda hayatidir. Bu yüzden bir geri sayım söz konusu olduğunda vakit kaybetmezler. Bir diğer nedeni ise güneşli bir havada saatin dışa dönük konumdayken parlaması ve pozisyonunuzu ele vermesi.
Bunun için geçmişten gelen alışkanlığın devamı olarak erkekler kol saatini sol koluna takmaktadır. Günlük ve iş yaşantıları içerisinde sürekli olarak sağ el ile iş yapıldığı düşünüldüğü zaman saatin sağ kola takılması işlevsel olmayacaktır. Ancak saatini sağ koluna takan erkekleri de görmek mümkündür.
Kol saati, zamanı kolayca ve hızlı bir şekilde kontrol etmenizi sağlar. Özellikle, günlük hayatta işleri planlamak ve randevuları takip etmek için kol saati kullanmak çok yaygındır. Kol saati kullanmak, zamanı kontrol altında tutmanızı ve zamanı verimli bir şekilde kullanmanızı sağlar.
Kullanılmayan bir saatteki yağlayıcılar kritik rulmanlardan kurtulabilir veya bu rulmanlardan uzaklaşabilir. Böylece saatin hassas mekanizması zarar görür. Otomatik bir saatin hasar görmesini önlemek için saatinizi takmadığınız zamanlarda bir saat kurucuya yerleştirin.
Otomatik Saatin Özellikleri Nelerdir? Manuel saatlerin aksine otomatik saatler, markası ve modeli fark etmeksizin hareket enerjisiyle çalışırlar ve el ile kurulmalarına gerek yoktur. Pil ile çalışan saatlere oranla çok daha uzun ömürlü ve dayanıklıdırlar.
Bu saatlerin çalışması zemberek denilen spiral bir yayın sıkışması ve genleşmesi ile sağlanır. Kurmalı saatlerin genelde 24 saatte bir kurulması gerekir, otomatik saatler ise koldan çıkarıldıktan 24-36 saat sonra dururlar. Saatin ayarını yaparken takvimin değiştiği an gecenin 12'si kabul edilerek ayar yapılmalıdır.
Eski batarya teknolojisinde cihazınızı ilk kez kullanmadan önce en az 12 saat şarj etmeniz öneriliyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri