Sağlık Meslek Liselerini bitiren mezunlar Sağlık Bakım Teknisyeni olarak Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında, yataklı ve yataksız sağlık kuruluşları, Devlet Hastaneleri, Özel Hastaneler, Doğum evleri ve Üniversite Hastanelerinin Servis ve acil servislerinde çalışmaktadırlar.
Sağlık Bakım Teknisyeni Nedir
Hastaların muayene, tetkik ve tedavi için hazırlanmasına, tıbbi işlem öncesinde elbiselerinin değiştirilmesine ve işlem sonrasında giyinmesine yardım eder. Sağlık meslek mensubunun uygun gördüğü durumlarda hastanın yürümesine ve hareket etmesine yardım eder.
Sağlık bakım teknisyenleri, özel hastane ve poliklinikler, devlet ve üniversite hastaneleri, özel ambulans servisleri ve özel tıp merkezlerinin acil servis ve yoğun bakım alanlarında iş bulabilirler. Özel sektörde sağlık alanında rahatlıkla iş bulmakla birlikte kamu alanında pek çok branşta istihdam edilecektir.
Sağlık Meslek Lisesinden mezun olup üniversite eğitimine devam etmek isteyen öğrenciler 2 yıl ya da 4 yıllık sağlık fakültelerini tercih edebiliyor. Sağlık Meslek Lisesi mezunlarının tercih edebileceği bölümlere ilişkin detaylar şöyle; Tıbbi sekreterlik. Hemşirelik.
Devlet tarafından açılan kadrolara da başvurabilen ve atanarak göreve başlayabilecek olan sağlık meslek lisesi mezunları, devlet atamalarında ihtiyaç doğrultusunda verilen görev yerlerine atanırlar ve hastane veya sağlık ocaklarında mesleklerini idame ettirirler.
İlgili 37 soru bulundu
Sağlık meslek liseleri veya yüksek öğrenim kurumlarının ebelik, hemşirelik, sağlık memurluğu (toplum sağlığı) veya acil tıp teknisyenliği bölümlerinden mezun olanlar aile sağlığı elemanı olabilirler.
Sağlık Meslek Lisesi mezunları, Sağlık bakım teknisyenliği, Anestezi Teknisyeni ve Hemşire yardımcılığı gibi pek çok alanda çalışabiliyor. KPSS'de başarılı bir puan aldıkları zaman devlet kapısında da iş bulabiliyor.
Sağlık Teknisyeni maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 10 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Sağlık Teknisyeni maaşları 12300 TL'dir. En düşük Sağlık Teknisyeni maaşı 11400 TL iken, en yüksek Sağlık Teknisyeni maaşı 15870 TL'dir.
Kamu ve üniversite hastanelerinde, özel hastanelerde ve polikliniklerde, özel tıp merkezlerinde ve özel ambulans hizmeti veren firmalarda çalışabilen sağlık bakım teknisyenleri, yoğun bakımın uygulandığı kuruluşlarda da iş bulabilirler.
Bu puan elde edildikten sonra üniversitelerin sağlık hizmetleri meslek yüksekokullarında ilgili bölümlerinden mezun olunmalıdır. Bu bölümler acil bakım teknikerliği, ambulans ve acil bakım teknikerliği, acil yardım teknikerliği, ambulans ve acil bakım gibi teknikerlik bölümleri şeklindedir.
Sağlık Bakım Teknisyeni ( Kısaca SBT ), hastaların günlük tedavisini yürüten, hemşire ile iş birliğinde çalışan, hemşirenin uygun gördüğü gerekli tedavileri yapan, hastaların günlük yaşam aktivitelerine yardım eden sağlık teknisyenidir.
Sağlık teknikeri olabilmek için üniversitelerin sağlık meslek yüksekokuluna bağlı acil bakım teknikerliği, paramedik, diş protez, ağız diş sağlığı, ambulans ve ilk bakım, ilk ve acil yardım, eczane teknikerliği, anestezi, ameliyathane teknikerliği gibi 2 yıllık eğitim veren bölümlerinden mezun olmak gerekir.
Yani 30.07.2010 tarihinden itibaren sağlık personelinin haftalık çalışma süresi, 657 sayılı Kanun'un 99. maddesinde belirtildiği üzere, haftada 40 saat haline gelmişti. Buna karşın 2010/55 sayılı Genelge ile çalışma süresi yeniden günde 9, haftada 45 saate çıkartılmış oldu.
Kamu sektöründe istihdam edilenler, Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) göre Tıbbi Sekreter (Sağlık Teknikeri) olarak atanabilirler. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabii olarak Teknik hizmetler sınıfında 10. derecenin 2. kademesi ile göreve başlarlar.
Teknisyenler, mesleki eğitim veren lise ve dengi eğitim kurumlarından mezun olanlar için kullanılır. Tekniker ise meslek yüksekokulu mezunlarının kazandığı bir unvandır.
Sağlık Meslek Liselerini bitiren mezunlar Sağlık Bakım Teknisyeni olarak Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında, yataklı ve yataksız sağlık kuruluşları, Devlet Hastaneleri, Özel Hastaneler, Doğum evleri ve Üniversite Hastanelerinin Servis ve acil servislerinde çalışmaktadırlar.
Uzaktan eğitimle hemşirelikte lisans tamamlamaya ancak hemşirelik, hemşireliğe eş değer sağlık memurluğu ve sağlık teknikerliği programlarının hemşirelik bölümünden mezun olanlar başvurabilirler.
Yalnızca sağlık meslek lisesi bitiren kişiler de mezuniyet sonrasında hemşire yardımcısı pozisyonunda çalışabilmektedir. Ancak mutlaka hemşire olmak için en az ön lisans eğitimi veren sağlık meslek yüksek okullarını bitirmeleri gerekmektedir.
Teknisyen meslek lisesi mezunları için kullanılmakta ve mezuniyetleri Teknisyen unvanı ile sağlanmaktadır. Tekniker ise 2 yıllık meslek yüksek okulu mezunları için kullanılmaktadır. Tekniker uzmanlık konusunda gelişmiş orta kademeli yönetici olarak tanımlanmaktadır.
Ekipte şoför yerine bir ambulans ve acil bakım teknikeri (AABT) veya acil tıp teknisyeni (ATT) çalıştırılabilir.
Hasta bakım teknikeri evlerde ve işletmelerde hasta ve yaşlıların ihtiyaçlarını gideren personeldir. Bu personeller sorumlulukları doğrultusunda hasta kişilerin günlük temel ihtiyaçlarının, fiziksel yetersizliklerinin ve sosyal ihtiyaçlarının giderilmesine destek olurlar.
eleman.net verilerine göre, Tıbbi Sekreter 2023 yılında ortalama 15.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Tıbbi Sekreter , Ocak 2023 yılında ortalama 12.210 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 7.700 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Genelde düz lise ile beraber meslek lisesi kapsamında polis olma şansı bulunmaktadır. Yani bu lise bölümlerini bitiren kişiler KPSS ya da üniversite kapsamında polis olma şansını elde edebilir.
Sağlık alanında eğitim veren bir lise mezunu olan herkes bu eğitime başvurabilir.
Hemşire olmak için 2 yıllık Sağlık Meslek Lisesi bitirerek hemşire yardımcısı olunabilir. Ardından 2 yıllık eğitim veren Sağlık Meslek Yüksekokullarından mezun olarak hemşirelik mesleğine adım atabilirsiniz. Ya da 4 yıllık Sağlık Bilimleri Fakültesi'ni bitirerek hemşire olunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri