Çıtçıtlı diş protezi, çene kemiği içerisine implantların yerleştirilmesinin ardından 3 ay sonra implantların üzerine yapılan bir protez çeşididir. Bu protez dizaynında; dişetinde dişi parça, protezde ise erkek parça bulunmaktadır.
Çıtçıtlı Diş Kullanışlı Mı? Çıtçıtlı protezin kullanımı kolay olup sadece alışmak için zaman vermek gerekir. Alışıldığı zaman rahat kullanımı yapılabilen hareketli protezler, güvenle kullanılabilmektedir. Danışanlarımız çıtçıtlı yapısından dolayı rahat kullanıp kullanamayacakları noktasında endişe duymaktadırlar.
Bu tür protezler doğal dişe zarar verme ihtimali ve kötü görünüme sahip olmasından dolayı, çene arkının da dişsiz olduğu durumlarda, ilgili çeneye 3-4 implant yerleştirilerek implant üstü protez yapılarak hasta isteğine göre çıkarma şansı verir. Buna da halk içinde çıtçıtlı protez denilmektedir.
Çıtçıtlı protezin yerleştirilmesi için dişlerin ve protezlerin üstüne tutucular yerleştirilir. Dişler kilit sistemi ile birbirine geçirilir. 10 günlük bir tedavi ve en az 3 seans sonucunda işlem tamamlanarak sağlıklı, estetik görünümlü dişlere kavuşulur.
Halk arasında 'çıtçıtlı protezler' olarak adlandırılan bu protezler ; çok sayıda diş eksikliğinin olduğu ve sabit protezlerle tedavinin mümkün olmadığı zamanlarda tercih edilen protezlerdir.Dişlerde hazırlanan yuvalara oturan gizli tutucular mevcuttur.
İlgili 43 soru bulundu
Türk Diş Hekimleri Birliği 2023 Fiyat Listesi
Kemik içi implant uygulaması: 3500-12500 ₺ (KDV Dahil) Sert doku greftleme işlemi ( kemik tozu ücreti hariç): 1500-4500 ₺ (KDV Dahil) Overdenture implant dışında tek çene işlemi: 3500-10000 ₺ (KDV Dahil) İmplant çıkartılması işlemi: 1500-2000 ₺ (KDV Dahil)
İmplant fiyatları 2023 yılı fiyatı implant markasına bağlı olarak 5500 TL ile 18000 TL arasında değişmektedir. İmplant fiyatları Türkiye'de üretilen yerli implant markalarında daha uygunken, ithal marka implant fiyatı daha pahalıdır.
*Çıt çıt protezler metal parçalardan oluşur, bu parçalar hastanın alışma sürecini etkiler. *Protez dişlerin temizliği için diş macunu kullanılmaz. Temizliği için su, sabun ve fırça yardımıyla yapılır. Tam protezler için özel temizleyici fırçalar olduğu gibi normal diş fırçalarıyla da temizlenebilir.
Total protez, parsiyel protez, immediat protez ve diş üstü protezler olmak üzere çeşitli tipleri mevcuttur. Total Protezler: Ağzınızda hiç doğal diş kalmadığı durumlarda, alt ve üst çenede kalan kemik dokusu üzerinden destek alan, akrilikten üretilen, halk arasında 'takma diş' olarak da adlandırılan protezlerdir.
Vidasız olan ile vidalı olan arasındaki temel fark kullanılan malzemedir. Hastanın diş köklerine vidalama yapılmadan titanyum kullanılarak diş sabitlenmektedir. Hasta dilediği zaman bu dişi çıkararak temizliğini sağlayabilir. Estetik anlamda aralarında bir fark bulunmamaktadır.
Yeni nesil diş protezi ise, geleneksel protezlerden daha modern bir yaklaşımla yapılmaktadır. Bu protezler, kişinin ağız yapısına özel olarak üretilen 3D baskı teknolojisi kullanılarak hazırlanır ve geleneksel protezlere kıyasla daha rahat ve doğal bir his sağlar.
6 – İmplant Üstü Protez Çeşitleri
Günümüzde en iyi takma diş hangisi noktasında verilebilecek örneklerdendir. Çünkü hem sabit hem de hareketli olarak uygulanabilmektedir. Hiç diş yoksa hareketli olan yapılabilir. Sabit olanlarda ise birden fazla sayıdaki dişe porselen kron uygulaması gerçekleşmektedir.
Zirkonyum kaplama dişler, materyal olarak doğal dişlerin sağlamlığına ve dayanıklılığına daha yakındır. Bu sayede doğal çiğneme kuvvetlerini rahatlıkla karşılar.
Ayrıca ön dişleri kullanarak iplik koparmak, ağızda iğne, çivi gibi maddeler tutmak protezlerin yapay dişlerini aşındırabilir. Kabuklu kuruyemiş gibi çok sert gıdalar protez dişlerinde kırılmalara neden olabilir. Sakız, taze ekmek gibi yapışkan gıdalar proteze yapışır ve oynamasına sebep olabilir.
İmplant tedavisinde tasarlanan dişler çene kemiğine kalıcı bir şekilde monte edilir. Bu nedenle protez tedavisine göre daha kalıcı ve daha dayanıklı bir tedavidir. Ayrıca protez dişlerin belirli bir süre sonra yeniden ayarlanması ve onarılmasına ihtiyaç duyulur.
Tek diş implant tedavilerinde kullanılacak olan implant markasına göre ortalama fiyatlar 2500 TL ile 3500 TL arasında değişiyor.
Implant üzerine ağız büyüklüğü ve çene yapısına göre tüm çene implant için genelde 26 ila 28 adet dişten oluşan protez yapılır. İmplant sayılarındaki farklılık, kişinin kemik durumuna göre değişir.
Yazının başında da belirttiğimiz gibi, tamamen dişsiz olan bir ağızın üst çene kısmı için 4 ile 8 adet arası implanta ihtiyaç duyulur. Çoğu vakada üst çeneye 8, alt çeneye ise 6 implant yerleştirilerek tedavi gerçekleştirilir. Üst çenede en az 4 implant bulunması zorunludur.
Sabit protezin uygulanamadığı durumlarda uygulanan parsiyel protez tedavisinde, protez dişsiz olan bölgenin önündeki dişe kanca ile tutturulur. Bu nedenle bu protez tarzına kancalı protez de denir. Parsiyel protezler dişten destek alarak bağlantı sağlar. Metal kancalar aracılığı ile dişe bağlantı sağlanır.
Sürgülü Diş Protezi: Sürgülü diş protezi eksik dişlerin tedavisi için kullanılan bir diş protezi türüdür. Bu tür protez, özellikle çene kemiğinde yetersizlik veya doku kaybı bulunan hastalarda tercih edilir. Kayar protez, çene kemiğine veya doku üzerine yerleştirilen özel bağlantı elemanları sayesinde sabitlenir.
Diş Taşı Temizliği Can Acıtır Mı? Elbette diş taşı temizliği acı veren bir işlem değildir. Çoğunlukla anestezi işlemine gerek duyulmadan bu işlemin yapılması mümkün olabiliyor. Bu durumda hastalar sadece hafif bir sızlama hissedebilir.
Diş eksikliği olması durumunda implant tedavisi SGK tarafından karşılanacaktır. Konjinetal diş eksikliği bulunan hastalara ait implant ücretleri de karşılanacaktır. Dudak, damak yarığı gibi durumlarda her çeneniz için en çok 4 tane implant olacak şekilde SGK ücretleri karşılayacaktır.
TDB'nin 2022 yılında belirlemiş olduğu 2023 yılı fiyat tarifesine göre zirkonyum diş tedavi ücretleri şu şekildedir: Zirkonyum destekli porselen diş kaplaması: 2880TL. Monolitik full zirkonyum diş: 2880TL. Zirkonyum gülüş tasarımı (20 diş): 57600TL.
Bakan Bilgin, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Genel Sağlık Sigortalılarımıza Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen tutarlar Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında artırıldı. Bu kapsamda vatandaşlarımıza kemik içi implantta her implant için 90 TL olarak ödenen tutar 750 TL'ye çıkarıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri