El bilek kemiğinde yer alan bir boşluk olan karpal tünelin içerisindeki baş, işaret, orta parmağa yayılan
Median siniri üzerindeki baskıdan kaynaklanan karpal tünel sendromu tedavi uygulanmazsa ilerleyen bir rahatsızlıktır. Uzun süre tedavi edilmezse parmaklarda his kaybı ve güçsüzlük dahil olmak üzere elde kalıcı işlev bozukluğuna yol açabilir.
Karpal Tünel Sendromu bir ya da her iki elin ilk üç parmağını tutan ilerleyici özellik gösteren hastalıktır. El bileğinin ortasında bulunan ve ilk 3 parmağa dağılan medyan sinirin bası altında kalması sonucu ağrı, uyuşukluk ve güçsüzlükle kendini gösterir.
Karpal Tünel Sendromunun belirtileri
Karpal tünel sendromu dirseğe, kola, hatta omuza ve boyuna doğru yayılabilen ağrı, yanma, karıncalanma ve uyuşma veya bu yakınmaların kombinasyonları ile birlikte ortaya çıkar.
Karpal tünel sendromu çoğu olguda ameliyatsız olarak tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla aşırı kullanıma bağlı olarak ortaya çıktığından tedavide birinci basamak el ve bilek bölgesinin aşırı ve zorlayıcı kullanımlarını kısıtlamaktır. Bu dönemde destekleyici el bileği atellerinden de faydalanılır.
İlgili 41 soru bulundu
Karpal tünel sendromu yaşayan ve aşırı şikayetleri olan kişilerde ameliyat yapılamıyorsa tedavi olarak el ve el bileğini zorlayan hareketleri yapmamalılar, el bileğini dinlendirmek için istirahat ateli takmak, tuz ve su alımı ile kiloyu kontrol altında tutmak, el bileği egzersizleri yapmak gibi yöntemler kullanılabilir ...
Ağır vakalarda ameliyat sonrası başlayan semptomlar tamamen yok edilemeyebiliyor. Sinirlere yapılan uzun süreli baskılar ve geç kalınmış teşhis sonrası tedavi, sinirlerdeki problem düzeltilse dahi bazı hasarlar kalıcılığını koruyabilmektedir.
Karpal tünel sendromu olan ve aşırı yakınma olusturan hamilerde tedavi olarak; el ve el bileğini zorlayıcı hareketleri yapmamak, el bileğini dinlendirmek için istirahat ateli kullanmak, tuz ve su alımı ile kiloyu kontrolde tutmak, el bilegi egzersizleri yaptırmak gibi yöntemler kullanılır.
Operasyon sonrasında bileğin birkaç hafta dinlendirilmesi gerekir. Tam olarak iyileşme süreci 6 ay kadar sürebilir.
Karpal tünel sendromu genellikle 40-50 yaş aralığında olan bireylerde görülür. Özellikle yapısal olarak bilek kanalı dar olan kişilerde rahatsızlık daha fazla görülür. Bunun dışında diyabet hastalarında, alkol alanlarda, fazla kilolu olanlarda, damar hastalığı olanlarda da sıkça rastlanır.
Bu rahatsızlıktan şüphelenen ve bir sağlık kuruluşuna başvurmak isteyen bireyler, genellikle ''karpal tünel sendromuna hangi bölüm bakar?'' sorusunu sormaktadır. Bu sendromdan muzdarip hastalar, Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji) bölümüne gitmelidir.
Bununla birlikte ev hanımları ev işlerini yaparken elleriyle sürekli bulaşık yıkayanlarda sendrom görülmektedir. Kadınlarda gebelik döneminde de ortaya çıkabilmektedir. Fakat gebelik döneminde ortaya çıkan karpal tünel sendromu geçici olmaktadır. Doğumdan sonra kendiliğinden ortadan kaybolmaktadır.
Karpal Tünel Sendromu Tedavisi
Karpal tünel sendromunun tedavisinde ilk önce el bileğine atel uygulanarak istirahata alınır, antienflamatuar ve antiromatizmal ilaçlar kullanılır. Karpal tünele ince enjektörlerle yapılacak kortizol enjeksiyonları semptomları iyileştirebilir.
Kanal içerisinde basıncın artması için genel olarak genetik yatkınlık, el bileğini içeren ve tekrarlayan hareketler, obezite, romatizmal hastalıklar ve hamilelik dönemi önemli risk faktörleri arasında yer alır. Karpal tünel sendromu kadınlarda erkeklere göre daha sık olarak tespit edilen bir rahatsızlıktır.
Karpal tünel sendromu median sinir üzerine yapılan baskıdan kaynaklanır. Median sinir, bilek üzerinde kollardan avuç içine açılan ve karpal tünel adı verilen bir geçitten ellere uzanır. Bu sinir küçük parmak hariç olmak üzere diğer bütün parmakların avuç içi tarafına his vermekten sorumludur.
Elektromyografi tetkiki ile sinir içindeki elektriksel aktivite ölçülerek uzman tarafından teşhis konacaktır. Hastalığın tanısı için başvurulabilecek diğer iki yöntem ise tinel ve falen testleridir.
Karpal tünel sendromu; median sinirin el bileğinde dar bir kanal içerisinde sıkışması neticesinde başparmak, işaret parmağı ve orta parmakta ağrı hissi, uyuşma ve karıncalanmalarla kendisini gösteren bir hastalıktır.
Amaç: Karpal Tünel Sendromu (KTS), en sık görülen tuzaknöropatilerinden biridir. D vitamininin nöroprotektif etkileri, B12 vitamini ve folik asidin miyelin yapımındaki etkilerinden dolayı bu vitaminlerin KTS patogenezinde rolü olabilir.
Elde uyuşma ve karıncalanma, el baş parmağında uyuşma gibi semptomlarla kendini gösteren Karpal tünel sendromu başlangıç aşamasında el bileği ateli kullanmak ve fizik tedavi ile konservatif yaklaşılan hastalarda belirtilerin geçmemesi durumunda ameliyat düşünülebilir.
Güne başlarken; sabah uyanır uyanmaz ele kaynar olmayacak ısıda sıcak bir duş uygulayın, sıcak su torbası ile elinizi ısıtın. Böylece o bölgedeki yapışıklığı azaltmış oluyorsunuz.
Parmaklarınızı sıkıp, elinizi yumruk yapın. Yumruğunuzu bileğinizden aşağıya bükün ve 5′e kadar sayın. Daha sonra bileklerinizi düz tutun, parmaklarınızı gevşetin ve tekrar yumruk yaparak hareketi tekrarlayın. Her iki egzersizi de toplam 10 kere uygulayın.
bilgisayar başında uzun çalışma saatlerine bağlı olarak yazılı çeviriyle uğraşan çevirmenlerde, sık ve uzun süre bisiklet kullananlarda, müzikle uğraşanlarda, özellikle piyano ve gitar gibi parmakla çalınan çalgıları kullananlarda sıkça görülmektedir.
Bu durum için ameliyat genellikle bilek ve el üzerinde yapılır. Neyse ki, KTS geliştiren çoğu insan için, karpal tünel sendromu fizik tedavisi genellikle ağrı, uyuşmayı giderebilir ve ameliyata gerek kalmadan el, bilek ve kolun normal kullanımını yeniden sağlayabilir.
Karpal tünel sendromu tedavi edilmediği süreçte kişide kaç zayıflığı ve kaç güçsüzlüğünün ilerlemesine yol açar. Sinir sıkışması ilk olarak kas erimesine sebep olur. Bu durumda hasta ellerini kullanamaz, elleriyle bir şey taşıyamaz ve elleri tutmayacak hale gelir. Hastanın günlük hayat koşulları zorlanabilir.
Her karpal tünel sendromu hastası ameliyat olmak zorunda değildir. Çoğunlukla ilaç ve fizik tedavi uygulanır. Orta ve ileri derecede karpal tünel sendromu hastaları genellikle ameliyat edilir. İleri derece ve ihmal edilen hastanın elinde kalıcı şekil bozukluğu ve hareket kaybı gelişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri