Kraker ve kızarmış ekmek gibi besinler ishal tedavisinde önemli bir yer kaplar. Yoğurt ve nişasta bakımından zengin probiyotiklerin tüketimi ishalin etkisini kısa sürede kaybetmesine neden olur.
Özellikle ishale iyi gelen yiyecekler:
Meyvelerden muz, elma, şeftali. Yağsız et (özellikle tavuk) Çubuk kraker, galeta.
Besin kaynaklı ishallere karşı yenecek besinleri sıralayan International Hospital'dan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Bağcivan, "Muz, tuzlu çubuk kraker, leblebi, asidi kaçmış kolalı içecekler, çay, kahve, yoğurt, peynir ve ayran tüketmek basit ishali önler" dedi.
İshal ve Diyet
Şekerli yiyecekler, kafein ve süt ürünleri gibi bazı yiyecekler semptomları daha da kötüleştirebilir. Bunun yerine, tuzlu krakerler, pirinç ve tavuk suyu gibi hafif yiyecekler tüketmek daha faydalı olabilir.
Tuzlu kraker, et suyu çorbaları ve spor içecekler elektrolit kaybını önler. İshal nedeni ile vücutta sıvı ve tuz kaybı olur ve su-tuz dengesi bozulur. İshalde tuzlu kraker, et suyu çorbaları ve spor içecekleri içerek vücuttaki elektrolik dengesi sağlanmalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Yemeklerde pilav tüketimi ishali geçirmekte etkilidir. Kraker ve kızarmış ekmek gibi besinler ishal tedavisinde önemli bir yer kaplar. Yoğurt ve nişasta bakımından zengin probiyotiklerin tüketimi ishalin etkisini kısa sürede kaybetmesine neden olur. Tavuk ve et yemekleri ishalin kısa sürede geçmesini sağlar.
Süt ürünleri, yağlı yiyecekler, yüksek lifli yiyecekler veya çok terbiyeli yiyecekler gibi bazı gıdalardan birkaç gün uzak durulmalı, bunlar yerine kraker, kızarmış ekmek, yumurta, pilav ve tavuk gibi besinler tercih edilmelidir.
Kola gibi gazlı içecekler ishali iyileştirmez daha da kalıcı hale getirir.
İshal olan kişilerin kullanması gereken doğru besinler kabuksuz elma, havuç suyu veya taze havuç, muz, pirinç lapası, pirinç çorbası veya pirinç suyu, patates haşlama veya püresi, yoğurt ve ayrandır. İshale iyi gelen bir diğer yöntem ise limonlu kahve yöntemidir.
Beyaz et, az yağlı peynir, lapa halde yağsız hazırlanmış pilav, yağsız makarna, yoğurtlu çorbalar, yoğurt, ayran, sade grisini, beyaz ekmek, muz, kabuksuz elma, şeftali ve ayva, patates tüketebilirsiniz.
TUZLU KRAKER, TOST GİBİ KURU BESİNLER
Tost veya çubuk kraker gibi besinler, mide asidini azaltmaya ve sindirim sisteminizi sakinleştirmeye yardımcı olabilir. Krakerlerinizi tam buğday unundan kendi mutfağınızda hazırlayarak günlük lif alımınıza da katkı sağlamış olursunuz.
Bu gıdalardan biri de hiç kuşkusuz çubuk krakerlerdir. Tuzlu çubuk kraker hem açlığı yatıştırır hem de mide bulantısını bastırır. Hal böyle olunca her yaş grubunda insan bu atıştırmalığı severek tüketir.
Çubuk kraker tuz, yağ, buğday unu, asitlik düzenleyici, kabartıcı ve süt tozu içerir. Birçok katkı maddesi içerdiği için kilo almaya neden olabilir. Çocuklarda kontrolsüz ve sağlıksız beslenme obezite gibi hastalıklara yol açtığı için özellikle çocuklarda kullanımı sınırlandırılmalıdır.
Kraker veya Bisküvi
Kraker veya bisküvi gibi düşük yağlı ve düşük lifli yiyecekler, mide bulantısı için kolay sindirilebilir bir seçenektir. Bu yiyecekler, mideyi boşaltmak için gereken zamana yardımcı olabilir ve kan şekerini düzenleyerek mide bulantısını azaltabilir.
Ayrıca kepekli ekmek ve tüm ürünler, diyet bisküviler, çiğ sebzeler, yer fıstığı, ayva, çikolata, yağlı yemekler, kızartmalar, marul ve beyaz lahana ishal bitene kadar tüketilmemelidir. Özellikle böğürtlen, kuru meyveler, üzüm, hurma ve armut ishal tedavisinde sakıncalı olabilecek meyvelerdendir.
Gün içinde tükettiğimiz tuz miktarının 6 gramı geçmemesi gerekir. Aşırı tuz tüketimi başta yüksek tansiyon ve böbrek hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın hazırlayıcısıdır. Tuz içeriği yüksek olan çubuk krakerlerin sürekli tüketimi de tuzun vücudumuza vereceği zararlara yol açar.
İshal, özellikle sindirim sisteminin henüz tam olarak gelişmediği bebek ve çocuklarda daha sık görülür. Çocuklarda ishal hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere “Çocuklarda ishal nasıl önlenir?” yazımızdan ulaşabilirsiniz. Hafif ishal durumlarında ishali kesmek için soda içilmesi en çok kullanılan yöntemlerden biridir.
Zehirli ishal, kirli su tüketimi, yiyecek ve içeceklerdeki mikropların neden olduğu virüs yoluyla bulaşabilir. Bunun yanında zehirli ishal teşhisi olan hastalarla temas, aynı eşya ve tuvaleti kullanmak bulaşıcılığı artırır. Bol miktarda su kaybı, kusma ve ateşi beraberinde getirir.
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
İshal (diyare) ve mide bulantısı olan bu kişilere çoğunlukla haşlanmış patates tavsiye edilir. Sindirimi kolay olan patates, ishal durumunda yorgun düşmüş sindirim sisteminiz için bir tercih sebebi olur. Aynı zamanda enerji de verir.
İshale ne iyi gelir, siyah çay tüketilmesi ishali kesebilir. Özellikle çayın demli olması daha etkili olacaktır.
Peki, ishal sancısına ne iyi gelir? Şeftali, muz, elma gibi meyvelerin püreleri, yoğurt ve ayran, ayrıca pirinç lapası ve yağsız yayla çorbası karın ağrısı ve ishalin tedavisini destekler.
İshale iyi gelen çorbalar içerisinde ise; tavuklu sebzeli çorba, yayla çorbası, kıymalı yeşil mercimekli çorba gibi çorbalar yer almaktadır. Bağırsaklarda yer alan bakterilerin artması durumunda İshal gibi problemlerin önüne geçilir. Bunun yanı sıra bağırsaklar, eskisi gibi ve sağlıklı biçimde çalışırlar.
Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.
İshal olan bir kişi için kahvaltıda sindirimi kolay, hafif ve bağırsakları yormayacak yiyecekler tercih etmesinde faydalı olabilir. Kahvaltı önerisi olarak da, az yağlı peynir, kızarmış ekmek ve haşlanmış yumurta verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri