Filizlenmiş bakliyatları, sarımsağı, bezelyeyi güvenle tüketebilirsiniz ama filizlenmiş patates ve soğan tüketimi tehlikelidir. Patates çimlenince yeşilimsi bir tabaka oluşturur ve ortaya "solanin" adı verilen toksin bir madde çıkar.
Bezelye Filizi sıcak ve soğuk yemeklerde ya da salatalarda kullanılır, bezelye gibi gerçek tat verir.
Bezelye filizlerini de tıpkı nohut filizleri gibi atıştırmalık olarak direkt çiğ ya da fırında biraz baharatla 5-10 dakika pişirip yiyebilirsin. Lezzeti hafiftir. Birçok sebze ile iyi gider. Smoothie'lerine ekleyebilirsin.
Bezelye filizi de özel filizlerden biri. Bezelye Tadını çok daha baskın hissedebileceğiniz bu filizle salatalarda, sandviçlerde, ana yemeklerinizin süslemesinde harikalar yaratabilirsiniz. Aynı zamanda bezelye filizinin tatlı tadı, acı ve keskin olan yemeklere eşsiz bir kontrast yaratıp tadını daha baskın hale getirir.
1) Mide Hastalıklarını Önler
Bezelye mide dostlarından biridir. Sahip olduğu polifenoller sayesinde mideye zarar verecek bakterileri yok eder. Lif içermesi nedeniyle, midenin rahatlamasını sağlarken şişkinlik hissini de ortadan kaldırmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Bezelye, protein kaynağı olmasının yanında kalp ve bağırsak sağlığı için oldukça faydalıdır. En yaygın türleri arasında yeşil bezelye, börülce, kar bezelye bulunmaktadır. Kan şekeri dengeleyici olarak da bilinen bezelye, dünya çapında yetiştirilebilmektedir.
Ancak özellikle brokoli, karnabahar, lahana, brüksel lahanası, bezelye, turp, roka, salatalık midenizde ağrıya, gaz ve şişkinliğe sebep olabilir. Yağlı yiyeceklerin midede kalma süresi uzadıkça sindirilmesi için daha fazla sindirim enzimi salgılanıyor.
Tohumlardan filizlenerek yeşeren bitkilerin en küçük haline ''mikro filiz'' deniliyor. Nohut, mercimek, fasulye gibi tohum halde bulunan bakliyatlardan tutun da turp otu, mor lahana gibi farklı sebzelere kadar birçok şeyin mikro filizi üretiliyor ve afiyetle tüketilebiliyor.
Çimlenen tohumlar torf ve toprak karışımına 4 cm derinliğe ekilir. Tohumların üzeri bu karışımla kapatıldıktan sonra sprey ile nemlendirilir. Toprağın çimlenmesi için isterseniz şeffaf, geçirgen bir örtü serebilirsiniz. Ortalama 10 gün sonunda tohum filizlenecektir.
Aromaları nedeniyle mikro yeşilleri öğünlere katmak çok kolaydır. Mutlaka taze hasat edilmiş ve çiğ olarak; salatalarınıza, sandviçlerinize, çorbalarınıza, meyve-sebze sularınıza, her türlü yemeğinize ve tatlılarınıza bile ekleyebilirsiniz. Gerisi sizin damak zevkiniz ve yaratıcılığınıza kalıyor.
Bezelye nasıl saklanır, ne kadar süre muhafaza edilebilir: Tezgahta 1 gün, buzdolabında 1 hafta, dondurucuda 8-12 ay boyunca.
Bezelye Tohumu Çimlendirme Yöntemleri Nelerdir? Bezelye tohumları yaklaşık 6 ile 7 gün arasında çimlenmeye başlayacaktır. Ortalama olan bu sürenin 10 güne kadar uzaması normal kabul edilmektedir. Toprak ısısının 10-12 derece olması uygundur.
Taze yaprak bezelye olarak da bilinen çok küçük taneli güzel görünüşlü bu sebzeden çok çeşitli yemekler yapılır: Tavada kızartması, kavurması, sarımsaklı yoğurtlusu, pürelisi, kuşbaşı etlisi, kıymalısı, haşlaması, yumurtalı kavurması, diblesi, makarnalısı, çorbası, cipsi sayılabilir.
7- Filizlenmiş tohumlarınızı yemeden önce bol suyla yıkayın ve süzün. 2-3 gün içerisinde tüketin. Sürekli buzdolabında saklayın. Filizlenmiş tohumları çiğ olarak tüketebilir ya da kısa süre pişirdikten sonra yiyebilirsiniz.
Siz parmaklarınızla hafif bir güç uyguladığınızda kabuk açılacak ve taneler ortaya çıkacaktır. Taze bezelyenin kalitesi de içindeki tanelerin parlak yeşil ve hafif sert olmasıyla anlaşılır.
Bezelye taze olarak tüketilirse bağırsakları çalıştırarak kabızlığı giderir. Kasların gelişmesine ve yenilenmesine yardımcıdır.
Çimlendirme yapılacak kap için torf ve toprak karışımı kullanmak yeterlidir. Tohumların üstünü toprakla örttükten sonra spreyle nemlendirmek yeterlidir. Çimlendirme işlemi için kabın üstü mutlaka şeffaf geçirgen bir şekilde örtülmelidir. Çimlenme sonrası oluşan bezelye fideleri ekileceği alana nakledilebilir.
Haşlanan bezelyeler önceden soğutulan suyun içine atılarak şoklanır. Soğuk suda 1 dakika beklettikten sonra suyu süzüp buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya atarak muhafaza edilebilir.
Mikro filiz son yıllarda yiyecek sektöründe yaygın şekilde kullanılan bir tür besin maddesidir. Tohumlanarak filizlenen bitkilerin ilk ürünleri olan mikro filizler, sıcak ve soğuk şekilde tüketime uygundur.
Tohumlar onları suda tohumları beklettiğimizde ya da ısı ve oksijen oranı doğru bir ortamda dinlendirdiğimizde uyanırlar. Tohum üzerindeki koruyucu kabuk çatlatır ve filize dönüşür. Bu işleme tohum çimlendirme veya filizlendirme denir.
Bir bitkinin ihtiyacı olan bütün besin maddeleri, tohum içerisinde bulunmaktadır ve doğru toprak, nem ve ışık şartları altında bu tohum çimlenerek; kök, gövde ve ilk yaprakları üretir. İşte buna, "sebze filizi" ya da kısaca "filiz" (İng: "sprout") adı verilir.
Bol miktarda folik asit içerdiği için hamileler ve bebekler iyi bir yiyecektir. Baklagil alerjisi olan kişiler bezelyeden uzak durmalıdır.
Bezelye proteini alerjisi, bağışıklık sisteminin bezelyede bulunan spesifik proteinlere verdiği tepki sonucu meydana gelir. Bezelye yemek ya da bezelyeye dokunmak alerjik reaksiyonu başlatabilir. Bezelye, yer fıstığı ile aynı besin ailesindendir ve yer fıstığı alerjisi olan kişilerde bezelye alerjisi de görülebilir.
Bezelye proteinin, aminoasit dağılımına bakıldığında %9'luk kısmı lösin olduğu görülüyor. Daha açıkça söylemek gerekirse, kasların gelişimini sağlayan aminoasit lösin olduğu için bezelye proteini eşsiz bir tercih olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri