Rotator manşet (cuff) tendiniti ise bu manşetin zorlanması, gerilmesi ile ağrılı, ödemli ancak herhangi bir kopma-yırtığın ve enfeksiyonun görülmediği oldukça sık rastladığımız bir omuz lezyonudur. Rotator manşet kasları omuz eklemini yerinde tutan en önemli destek yapılarından yani stabilizatörlerden biridir.
Rotator kılıf, CUFF ya da manşet olarak da adlandırılan omuzda bulunan ve omuzun dönme hareketini yaptıran kasların birleşik kiriş kısmı olarak açıklanabilir.
Omuz manşetindeki yırtık olarak tanımlanan rotator kuf sendromu, çoğunlukla çekme, kaldırma hareketleri veya omuz üzerine ciddi düşüşlerin bir sonucu olarak oluşur. Bunun yanı sıra, omuz üstüne sıkça yapılan basınç veya kol çıkması da rotator kuf sendromuna zemin hazırlayabilir.
Rotator Manşet Tendiniti Nedir? “Rotator manşet” terimi artık hastalar tarafından da oldukça iyi bilinmektedir. Rotator manşet (cuff) tendiniti ise bu manşetin zorlanması, gerilmesi ile ağrılı, ödemli ancak herhangi bir kopma-yırtığın ve enfeksiyonun görülmediği oldukça sık rastladığımız bir omuz lezyonudur.
Omuzda rotator cuff yırtığı bulunan vakalar omuz artroskopisi(kapalı omuz ameliyatı) ile tedavi edilebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Tüm omuz hastalıklarında olduğu gibi rotator manşet yaralanmaları ardından normal fonksiyonlara dönüş zaman alır. Cerrahi tedaviler sonrası bu zaman 6 ay veya daha uzun olabilir. Temel prensip eklem hareketlerini arttırıcı ve adele gücünü geliştirici hareketlerin yapılmasıdır.
Rotator cuff kasları ya da rotator manşet şeklinde adlandırılan kaslar, omuz başı kemiğinin çevresinde yer alan ve işlevleri birbirine benzeyen kasları ifade eder. Rotator kaslar; teres minör, subskapularis, infraspinatus ve supraspinatus olarak bilinir.
HOTATOR CUFF ANATOMİSİ VE FONKSİYONU
Omuz bölgesinin merkezinde bulunan kemik yapısı skapula adı verilen kürek kemikleridir. Skapulalar omuz eklemindeki hemen hemen tüm kaslar ile bir etkileşim içerisindedir. Omuz eklemi stabilitesinde omuz bölgesi kaslarının fonksiyonunun önemli olduğunu bilinmektedir.
Rotator Manşet Yırtığı Sonrası
Tüm omuz hastalıklarında olduğu gibi rotator manşet yaralanmaları ardından normal fonksiyonlara dönüş biraz zaman alabilir. Cerrahi tedaviler sonrası bu zaman 3-6 ay olabilir.
Kas yırtılması kendi kendine geçer mi? Kas yırtılması kendi kendine geçmez. Aksine yırtılan kası zorladıkça hastayı tedavi edilmesi zor bir sürece götürebilmektedir. Kas yırtığı fark edildiği anda cerrahi dışı işlemler ile tedavi planlanabilir ancak ihmal edildikçe cerrahi zorunluluğu söz konusu olabilmektedir.
Rotator Manşet Yırtığı Sonrası
Tüm omuz hastalıklarında olduğu gibi rotator manşet yaralanmaları ardından normal fonksiyonlara dönüş biraz zaman alabilir. Cerrahi tedaviler sonrası bu zaman 3-6 ay olabilir.
Rotator cuff kasları ya da rotator manşet şeklinde adlandırılan kaslar, omuz başı kemiğinin çevresinde yer alan ve işlevleri birbirine benzeyen kasları ifade eder. Rotator kaslar; teres minör, subskapularis, infraspinatus ve supraspinatus olarak bilinir.
Rotator cuff, humerus (üst kol kemiği)kemiğinin üst ucundaki omuz eklemini yapan baş kısmını çepeçevre saran adele-tendon bir yapıdır. Omuz eklemini yerinde tutar ve omuzun içe-dışa dönüş hareketlerini yaptırır.
Rotator Cuff tendiniti tedavisinde, tendonlarda yırtık mevcut değilse genellikle ameliyat dışı yöntemler tercih edilir. Omuzda rotator cuff yırtığı bulunan vakalar omuz artroskopisi(kapalı omuz ameliyatı) ile tedavi edilebilir. Günümüzde omuz tendon yırtıkları için açık omuz cerrahisi pek tercih edilmemektedir.
Günlük hayatı etkileyerek hareket kısıtlılığına neden olan omuz eklem ağrıları, altında tendon ve kapsül yırtıkları sorunlarını barındırabiliyor. Tedavi edilmeyen yırtıklar ise uzun vadede eklemde kireçlenme ve fonksiyon kayıpları ile sonuçlanabilir.
Kas yırtılması kendi kendine geçmez. Aksine yırtılan kası zorladıkça hastayı tedavi edilmesi zor bir sürece götürebilmektedir. Kas yırtığı fark edildiği anda cerrahi dışı işlemler ile tedavi planlanabilir ancak ihmal edildikçe cerrahi zorunluluğu söz konusu olabilmektedir.
Tam kat omuz kas yırtığı kendiliğinden iyileşmez. Omuz eklemi fonksiyonlarını sağlamak için bu yırtıklarda ve bazı kısmi yırtıklarda cerrahi tedavi gereklidir.
Rotator manşet (rotator cuff) olarak isimlendirilen kaslar, omuz başı kemiğini saran ve benzer fonksiyona sahip 4 adet kasa verilen ortak isimdir. Bunlar; supraspinatus, infraspinatus, teres minör ve subskapularis kaslarıdır.
Rotator manşet (Omuz tendonları), kolun dirsekten yukarı bölümünü kürek kemiğine bağlayan kaslar ve kirişlerinin oluşturduğu demete verilen isimdir.
Omuz ekleminin (Art. Humeri) stabilizasyonunu sağlayan en önemli yapıdır. Her biri omuz eklem kapsülüne tutunur.
Omuz yırtığı tanısı ilk etapta fizik muayene ile konulur. Omuz yırtığı olabileceği düşünülen hastalardan röntgen ve MR istenerek tanı netleştirilir.
Omuz kas yırtığı (rotator cuff yırtığı) çarpma düşme veya zorlanmaya bağlı gelişebileceği gibi yaşlı hastalarda zamanla harekete bağlı olarak gelişebilir. Hastanın kollarını kaldırdığında ağrı ve hassasiyet olması geceleri uyurken ağrı kolları kaldırmada zorluk var ise nedeni omuz kas yırtığı olabilir.
Ağrının şiddeti ve hareket kısıtlılığının dikkat çekici olduğu hallerde eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir. Bu dönemde ağrıyı arttırmayacak şekilde egzersizlere başlanması tavsiye edilir. Omuz kas yırtıklarının tedavisinde fizik tedavi yöntemlerin de faydalanılır.
shoulders: sırt, iki omuz ile bunların arasında kalan beden kısmı.
Akromioplasti. Akromion denilen kürek kemiği parçasının yapısal olarak veya kireçlenme sonucu omuz ekleminin hareketini sağlayan rotator cuff (çevirici manşet) tendonlarını sıkıştırması durumunda yapılır. Bursektomi ardından artroskobik olarak kireçlenmeler ve akromionun ön 1/3 lük bölümü kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri