Yargıtay 6.Hukuk Dairesi E:2014/847 K:2014/10869 Mahkemenin davanın açılmamış sayılmasına ilişkin kararı henüz kesinleşmemiş olsa bile derdestlik durumu son bulur. Dava, yenileme süresinin bittiği tarihte kanundan dolayı açılmamış sayılmıştır.
Derdest dava, bir davanın hala görülüyor olması durumunda söylenen bir terimdir. Henüz herhangi bir karara bağlanmamış olan davalar yürürlüktedir ve görülmeye devam eder. Bu davalar için hala yürürlükte ya da görülmeye devam eden anlamında derdest dava denir. Derdestlik ise askıda olma durumudur.
I. İÇ HUKUKTA DERDESTLİK KAVRAMI
Bu tanımlardan hareketle derdestlik itirazı, tarafları veya konusu bakımından halihazırda açılmış ve halen görülmekte olan bir davanın,aynı veya bir başka mahkeme önünde ikinci kez açılmasına yapılacak olan itirazı ifade etmektedir.
“… Derdestlik halinin gerçekleşmesi için şu üç şartın birlikte bulunması gerekir: (1) Aynı davanın iki kere açılmış olması, (2) Birinci davanın görülmekte (derdest) olması ve (3) Birinci dava ile ikinci davanın aynı dava olması.
6100 sayılı HMK'nın “dava şartları” başlıklı 114. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde; “Aynı davanın, daha önceden açılmış ve hâlen görülmekte olmaması”, yani derdestlik, iç hukukumuzda dava şartı olarak öngörülmüştür.
İlgili 21 soru bulundu
Derdestliğin Sona Ermesi Derdestlik hali, davanın açılması ile başlamakta olup, dava konusu edilmiş uyuşmazlık hakkında mahkeme tarafından şekli anlamda kesin hüküm kurulması ile sona ermektedir.
Yargılama giderleri (ve vekâlet ücreti), üç ay sonra verilecek davanın açılmamış sayılması kararında hüküm altına alınır. Dosyası işlemden kaldırılan dava üç ay süre ile derdest kalmakta devam ettiğinden, dosyanın işlemden kaldırılması kararı, aslında bir ara karar niteliğindedir (Kuru, s.4089). 29.
Derdest kelimesi; (kaçağı ya da kaçabilecek olanı) ele geçirme, tutma, yakalama anlamına geliyor. Derdest etmek deyimi günlük hayatta durumları ifade eden anlamda kullanılan deyimlerdir.
Burada vurgulamak gerekir ki hukuki anlamda derdest ne demek ya da diğer bir deyişle derdestlik hali, konusu ve tarafları aynı olan bir davanın kesinleşmeden aynı ya da başka bir mahkemede yeniden açılması halini ifade eder.
Birinci dava karara bağlanmış ve fakat bu karar için istinaf ve temyiz kanun yollarına başvuru süresi dolmamışsa veya istinaf veya temyiz yoluna başvurulmuş olmakla birlikte inceleme sonuçlandırılmadıysa birinci dava yine derdest sayılacaktır.
Birinci davanın görülmekte ( derdest ) olması, 3. Birinci dava ile ikinci davanın aynı dava olması, Somut olayda da aynı hukuki sebepten kaynaklanan tarafları aynı olan davanın iki mahkemede görülmekte olduğu açıktır. Birinci dava derdesttir.
Derdest sözcüğü ise birini alıp götürme, yakalama, zorla alıkoyma ve ele geçirme gibi anlamlara gelir. Derdest kelimesi, polisler için kullanıldığında tutuklamak ve gözaltına almak manasına gelir.
İcrada derdestlik, borçlunun alacaklının, isteme ilişkin dava konusunun aynı olmaları durumunda, görülmekte olan bir davanın varlığı olmasına rağmen, dava sonuçlanmadığı durumlarda, tekrardan icra talebinde bulunulması durumlarında ortaya çıkar.
Şekli anlamda kesin hüküm, sözü edilen karara karşı artık bütün olağan yasa yollarının kapandığı anlamına gelir. Bazı son kararlar verildikleri anda kesindirler (Örneğin HUMK. m. 427; HMK. m. 361). Yasa yolu açık olan bir karar, yasa yoluna başvurma süresi geçmekle de kesinleşir.
Bu hükümde “ilk yenilemeden sonra bir defadan fazla takipsiz bırakılamaz” denildiği için, bir dava iki defa takipsiz bırakılabilir. İki defa da yenilenebilir. Ancak ikinci yenilemeden sonra davanın tekrar üçüncü defa takipsiz bırakılması halinde davanın açılmamış sayılmasına karar verilir.
Davanızı artık yenileme imkanınız yoktur. Zira son düştüğü tarihten itibaren -yeniden harç yatırarak- yenilemek için gereken 3 aylık süreyi geçirmiş durumdasınız ve mahkemede de büyük ihtimalle bu süre sonunda davanın açılmamış sayılmasına karar vermiştir.
Derdestlik, hukuki bir terim olup “devam eden, henüz sonuçlanmamış davalar için kullanılan bir kavramdır”. Yani derdest, bir davanın henüz sonuçlanmamış olduğunu ifade eder. Derdestlik, özellikle usul hukuku açısından önemli bir kavramdır. 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda da yer almaktadır.
eski dilde, "eldeki". "aynı zaman diliminde, konusu ve tarafları aynı davaların birbirlerine karşı konumu" anlamında da kullanılmaktadır. ing.; pending.
Bir sanığın tutuklanma belgesi dışında, özgürlüğünün geçici olarak kısıtlanması.
derdest - Nişanyan Sözlük. Farsça dar dast در دست “elde, yakalanmış, tutuklu” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça dast دست “el” sözcüğünden türetilmiştir.
Sadece davanın hemen başında ileri sürülmesi gereken ve böylelikle ilgili davada davanın esasına girilmesine engel nitelikteki itirazlar ilk itiraz olarak adlandırılır. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda ilk itirazlar iki başlık altında sınıflandırılmıştır: Yetki İlk İtirazı ve Tahkim İlk İtirazı.
buna göre; dava sebebi, davanın temelini oluşturan, ilgilisi ve tasarruf hakkı taraflar olan vakıalar; hukuki sebep ise; bu vakıaların dâhil oldu- ğu, vasfını tayin eden ve hâkim tarafından uygulanan hukuk kuralla- rıdır.
Davadan feragat hâlinde, feragat edilen hak ileride tekrar dava konusu yapılamazken davanın geri alınması durumunda geri alınan dava ileride tekrar açılabilir. Davacının davasını geri almasına davalı rıza göstermemişse, davaya devam edilmeli ve talep hakkında esastan bir karar verilmelidir.
Davadan vazgeçme halinde davacı, dava konusu hakkından vazgeçmeyip saklı tutarak davasını takip etmez. Bu durumda davacı ileride bu dava konusu hakkında dava açabilme hakkına sahiptir. Ancak feragat halinde davacı, dava konusu hakkından vazgeçer ve bu dava konusu hakkında bir başka dava açamaz.
Davadan vazgeçilmesi, sulh olunması yada feragat edilmesi halinde aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerine hükmolunur. Fakat vekalet ücretinde durum farklıdır. Ön incelemeye kadar vazgeçilirse kanuni vekalet ücretinin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra vazgeçilirse tamamına hükmolunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri