Kerpiç Evler: Kerpiç evler, killi toprağın yapı malzemesi olarak kullanıldığı konutlardır. Killi toprak samanla karıştırılarak çamur haline getirilir ve kalıplara dökülerek kurutulur. Bu evler genellikle yağışların az olduğu, iklimin kurak olduğu İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıkça görülür.
Kerpiç Evler: Yağışların az, iklimin kurak olduğu İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak görülür.
Dayanıklı, güçlü ve sağlıklı yapılar olmaları sebebi ile genel olarak sıcak iklim bölgelerinde ısıdan korunma amacı ile tercih edilmişler. Akdeniz ülkelerinde tercih edilen yapılar ülkemizde ise daha çok Ege ve Akdeniz de yaygın.
Kerpiç yapım sistemine baş- ta Anadolu, Orta Asya, Afrika gibi bölgeler olmak üzere daha birçok ülkede rastlanmaktadır. Şekil 1'de görüldüğü gibi, Asya'nın güneyin- de, Afrika'nın tamamında, orta ve güney Amerika'da yaygın olan bir uygulamadır.
Topraktan ev almak, henüz inşaatı başlamamış bir konut projesinden daire satın almak anlamına gelir. Halihazırda tamamlanmış bir binadan daire almak yerine topraktan ev alma yönteminin tercih edilmesinin sebebi bazı avantajlarının olmasıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Topraktan ev satın almak, tamamlanmış bir konut projesine göre daha kârlı olabiliyor. Ancak topraktan ev satın alırken dikkat edilmesi gereken birçok nokta var. Çünkü henüz inşaatı başlamamış olan bir ev alırken mağduriyete uğrama olasılığınız daha yüksektir.
Mimarlık ve mühendislik kurallarına uygun şekilde inşa edilen kerpiç yapıların, yine aynı şartlarda yapılmış beton yapılara göre depreme iki kat daha dayanıklı olduğu belirtiliyor.
Kerpiç Evler: Kerpiç evler, killi toprağın yapı malzemesi olarak kullanıldığı konutlardır. Killi toprak samanla karıştırılarak çamur haline getirilir ve kalıplara dökülerek kurutulur. Bu evler genellikle yağışların az olduğu, iklimin kurak olduğu İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıkça görülür.
Dayanıklı, güçlü ve sağlıklı yapılar olmaları sebebi ile genel olarak sıcak iklim bölgelerinde ısıdan korunma amacı ile tercih edilmişler. Ülkemizde genel olarak Ege, Akdeniz de yaygın olan taş evler Anadolu'nun pek çok bölgesinde de görülmekte.
Kara- deniz ikliminin görüldüğü köylerde orman bol olduğundan ahşap evler, karasal iklimin görüldüğü yerlerde yağışın az olmasından dolayı kerpiç ve toprak evler yaygındır.
Kerpiç, daha çok köy evlerinin yapımında kullanılır. Hem iktisadi bakımdan ucuz, hem de kışın sıcak tuttuğu için tercih edilir.
Manisa çevresindeki kôylerde evler genellikle ikl katlidir. Tek katlilara "ev", iki kathlara da "haney ev" adi verilmektedir: Yôrede tek kath ev sayisi daha azdir. iki kathlarda ait kat ahir, samanhk veya kiler olarak kullamlmaktadir.
İzmir'in Foça ilçesinde bölgede çıkarılan taşlarla yapılan ve yöresel mimarinin yaşayan örnekleri olan taş evler, ilçenin simgesi olarak yıllardır ayakta kalmaya devam ediyor. M.Ö.
Ahşap evlerin en yaygın olduğu bölgeler, kırsal kesimin orman bölgeleridir. Bu evler ormandan elde edilen malzeme ile yapılmışlardır. Çoğunlukla taş bir temel üzerinde yükselen ve genellikle ahır olarak kullanılan zemin kat ile bunun üzerindeki oturma katından oluşur.
Ahşap Meskenler: Nemli iklim alanlarında görülen doğal bitki örtüsü ormanlardır. Orman örtüsünün yaygın olması kırsal yerlerde ev yapımında ahşap malzemenin kullanılmasına neden olmuştur. Dünyada bu yapılar en çok Ekvatoral iklim sahasında, muson iklim alanlarında ve ılıman okyanussal iklim sahasında görülür.
B) Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde ise yazları serin tutan taş evler görülür.
Aksaray'ın Güzelyurt ilçesinde turistlerin ilgi odağı 2 asırlık taş evler, restorasyon çalışmalarıyla yeniden ayağa kaldırılıyor. Aksaray Valiliği ile Güzelyurt Kaymakamlığı, tarihi taş evleri gelecek nesillere aktarmak için restorasyon çalışmaları başlattı.
Mardin denilince ilk akla gelen Mardin Taş Evleri, mimarlık harikası olarak geleneksel yaşayın bir simgesidir.
İç ve dış mekanlarda kullanılır. Barbekü, şömine, fırın ve baca yapımında kullanılabilir. Doğada oluşan doğal kayaç yapılardır. Modern mimari içerisinde de sıklıkla kullanıldığı gibi eskiden de sıklıkla kullanılan doğal taşlar arasındadır.
Örneklerini Düzce, Gölcük, Bolu, Taraklı, Göynük, Osmaneli gibi yerleşim bölgeleri ve yakın kırsalında görebildiğimiz kerpiç yapılar, ahşap karkas yapım sistemi ile birlikte inşa edildiğinden, deprem yüklerine karşı yüzyıllardır ayakta kalabilmiştir.
Diyarbakırlılar bulabildikleri yerlere kerpiç evler yaptırarak, zamanlarının en azından bir bölümünü burada geçiriyor. Mimarlar Odası'na göre, kerpiç evler depremde yıkılsa bile öldürmez.
Eğer toprağın içerisinde yeterli kil yoksa, kil yoksa kil ekleyerek kerpiç hazırlayabilirsiniz. Kerpiçin ana bileşenleri toprağın içerisindeki kil ve kumdur, kil kumu birleştirme görevini sağlarken, kum içindeki kil miktarı kerpiçin özelliklerini belirlemektedir. Optimum kil/kum oranı 1/5 olarak bilinmektedir.
Deprem anında veya sonrasında alt katların tahliyesinin daha kolay olacağı açıktır. Üst katların ise tahliyesi daha uzun sürebilir. Yüksek binaların yapısından kaynaklanan özellikler dolayısıyla üst katlarda depremin etkisinin daha fazla hissedilmesi doğaldır ve normaldir.
Kerpiç Yapıların Depreme Karşı Davranışları
Kerpiç malzeme depreme ve suya karşı zayıf bir malzemedir. Bu eksiklikleri gidermek için kerpiç malzeme üretiminde kimyasal katkılar kullanılabilmektedir.
Bodrum katın yapısı;
Bodrum katta küçülme olması, deprem sırasında dengesiz salanıma neden olacaktır. Zemin katta taşkın kısımla bodrum kattaki küçülen kısım arasındaki kesitte kırılmalar olma ihtimali yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri