Cevap: "D) Cisim aynaya yakınken oluşan görüntü cisimden büyüktür." seçeneği doğru cevaptır.
Çukur ayna, cisimlerin görüntülerini büyütebilme ve gelen paralel ışınları bir noktada toplayabilme özelliğine sahiptir. Çukur aynalara makyaj aynaları, araba farları, el fenerleri örnek olarak verilebilir. Bir cismin aynadaki görüntüsünü çizmek için, cisimden aynaya en az iki ışın gönderilir.
Cismin aynaya mesafesine göre aynada oluşan görüntü düz büyük, ters küçük veya ters büyük şekillerde olabilmektedir. Görüntü, cisim aynadan uzaklaştıkça tersleşir. Görüntü, cisim aynaya yaklaştıkça büyümeye ve düzleşmeye başlar. Bu nedenle çukur ayna dev aynası olarak bilinmektedir.
2.) Bir cisim çukur aynanın odak noktasına yaklaşırken görüntüsünün boyu artar. arasında oluşur. Görüntü daima düz, daima sanal ve daima cismin boyundan küçüktür.
Çukur aynalarda görüntü özellikleri cismin aynaya olan mesafesine göre değişiklik gösterir ve iki başlık altında incelenir. 1- Nesne, odak noktası ile ayna arasında ise; Görüntü düzdür. Görüntü nesneye göre simetriktir.
İlgili 43 soru bulundu
Çukur (Konkav) Aynalarda Görüntü Oluşumu
Cisim çukur aynadan 3f uzaklıkta ise, görüntü de aynadan 1,5f kadar uzakta, ters gerçek ve boyu cismin boyunun yarısı kadardır. Cisim merkezde ise, görüntü merkezde, ters, boyu cismin boyuna eşit ve gerçektir.
Aynalar düz, çukur ve tümsek olmak üzere üçe ayrılır. Evde kullandığımız aynalar düz aynalara birer örnektir. Bu aynalar üzerlerine düşen ışığı toplamaz veya dağıtmaz, cisimleri yakınlaştırmaz veya uzaklaştırmaz. Bir cisim ve o cismin aynanın arkasında oluşan görüntüsünün büyüklükleri ve aynaya uzaklıkları aynıdır.
Çukur aynalar ışığı tek noktada toplar.
Çukur ayna üzerinden ortaya çıkan görüntü genel olarak sanaldır. Yani aynanın arka tarafında oluşur ve meydana gelir. Eğer cisim odak noktasının dışında kalıyor ise o vakit cisme göre görüntüsü ters olur. Eğer ki görüntünün boyu cismin boyundan küçük ise o zaman büyük ya da eşit bir görüntü ortaya çıkabilir.
Cevabınız : Cisim çukur aynaya yaklaştırıldığında görüntü küçülür.
Çukur Aynada Özel Işınlar
Tepe noktasına gelen ışın, asal eksene geldiği açı ile, asal eksenin diğer tarafına yansır. Merkezden gelen ışın, merkezden geçecek şekilde ve kendisiyle çakışık biçimde yansır.
Çukur aynada bir cismin sanal, cisimden büyük ve düz görüntüsü yalnızca cisim odak noktası ile ayna arasındayken oluşur. Odak noktasının dışındaki bir cismin görüntüsü daima cisimden küçük, ters ve gerçektir.
Düz Aynalarda Görüntü
aynaya olan uzaklığı cismin aynaya olan uzaklığına eşittir. Aynalarda oluşan görüntü cisme göre simetriktir. Bu nedenle AMBULANS ve İTFAİYE gibi araçların ön kısımlarındaki yazılar tersten yazılır.
Genel olarak dikiz aynalarında tümsek ayna kullanılır.
Çukur ayna üzerine gelen ışınları belli bir noktada toplayan ayna.
Çukur aynaya içbükey ayna da denir. Yansıtıcı yüzeyi kürenin iç yüzü gibi olan aynalardır. M merkezli küreden bir yay parçası çıkarılarak, dış kısmı boyandığında çukur ayna elde ederiz. M harfi ile gösterilir.
– Görüntü cisimden büyüktür ve cisim aynaya yaklaştıkça görüntü küçülür.
*Çukur aynada, sadece, cisim tepe noktası ile odak noktası arasında ise görüntü düz ve sanaldır. Görüntünün boyu cismin boyundan büyüktür. *Çukur aynada sonsuzdaki cismin görüntüsü, odak noktasında ve noktasaldır.
El fenerinin içinde bulunan ayna, Çukur aynadır.
-Cisimlerin görünüşlerini büyütme özelliğine sahip bir aynadır. -El fenerlerinde, makyaj aynalarında, arabaların farlarında kullanılmaktadır. -Çukur aynalara paralel olarak gelmekte olan ışınlar, çukur aynaya paralel şekilde geçerek odaktan yansımaktadır.
ÇUKUR AYNADA GÖRÜNTÜNÜN ÖZELLİKLERİ
Çukur aynada görüntü,cismin aynanın önüne konulduğu yere göre farklı şekillerde oluşur. Görüntü ters-büyük ve ters küçük oluşursa,görüntü aynanın önünde ve gerçektir. Görüntü düz-büyük oluşursa,görüntü aynanın arkasında ve sanaldır.
*Çukur aynaya iç bükey (konkav) ayna da denir. Benzer mantıkla tümsek aynaya da dış bükey (konveks) ayna denir. *Çukur aynaların ışığı bir noktada toplama özelliği vardır. Teleskoplarda yıldızlardan gelen zayıf ışıkları toplamak için çukur ayna kullanılır.
Aynaya baktığımız zaman sanki aynanın arka tarafında bir cisim varmış gibi görürüz. Ancak gördüğümüz cisim aslında aynanın arkasında değil önündedir. Aynadan yansıyan ışınlar, zihnimizde sanki aynanın arkasındaki bir cisimden yayılıyormuş gibi bir görüntü oluşmasına neden olur.
Gerçek görüntüler ekran üzerine düşürülebilmelerine rağmen, sanal görüntüler ekran üzerine düşürülemezler. Gerçek görüntüleri dar bir görüş alanı içerisinde görebilmemize rağmen, sanal görüntüleri daha geniş bir görüş açısından görebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri