İkili test; Down sendromu olan bebeklerin tespit edilmesine ilişkin yüzde 85 oranında doğru sonuçlar verir. Ancak, testin yüzde 5 oranında yalancı pozitif çıkma ihtimali bulunduğundan, pozitif çıkan sonucun mutlaka ileri tetkikler yardımıyla kesinleştirilmesi gerekir.
Bunun yanında da 3,5 mm'den daha düşük olan NT değeri de normal kabul edilir. “İkili tarama testi PAPP-A kaç olmalı?” sorusu da merak edilen sorular arasında. Bu sorunun en doğru yanıtı rapor incelenmesi sonucunda verilir.
İkili tarama testi size kromozomal hastalıklar ile ilgili kesin bir sonuç vermez ancak hastalığın olasılığını bildirebilir.
İkili testte sınır değer 1/250'dir...
"İkili test"de (double test) her iki biyokimyasal değer bilgisayar programında değerlendirilir ve ortaya bir risk oranı çıkar. Risk oranının 1/250'nin üzerinde olması durumunda test pozitiftir, yani down sendromu açısından riskli gruba giren hastanın ileri tetkiki gerektirir.
İkili tarama testi, Down sendromu veya Edward sendromu gibi belirli bozuklukların olasılıklarını önceden belirlemede etkili olabilir. Bu test, anormallikleri oldukça doğru bir şekilde tespit etmeye yardımcı olan çok güvenilir bir test olduğu için sıklıkla önerilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
İkili test; Down sendromu olan bebeklerin tespit edilmesine ilişkin yüzde 85 oranında doğru sonuçlar verir.
Testin pozitif sonuçlanması
Pozitif test sadece o bebekte riskin yüksek olduğunu ve tanıya yönelik ileri tetkikler yapılması gerektiğini belirtir.
Ortalama görülme sıklığı 800 canlı doğumda bir olarak bildirilmektedir. Ancak anne yaşı 35 olduğunda Down Sendromlu bir çocuğa sahip olma riski 350 de 1' e yükselmektedir. Bu risk 40 yaşında 100 de 1 olmaktadır. Dolayısıyla 35 yaş üzerinde gebe kalan annelerin çocuklarında risk artmaktadır.
Hamilelik süresinde yapılan rutin tarama testleri ve tanı testleri ile Down Sendromu saptanabiliyor. Down Sendromu'nun ilk bulgusu, hamileliğin 11 ila 14'üncü haftaları arasında yapılacak ultrasonografi ve kan testi ile görülebiliyor.
Yaygın olarak kullanılan eşik değer 1/270'dir. oranı %57-67 olarak bildirilmiştir. Otuz-beş yaşın üzerindekilerde pozitiflik oranı da %25'ye yaklaşmaktadır. Eşik değerin üzerindeki sonuçlarda Down Sendromu riski 1/33-1/62 arasında değişmektedir(3).
Bu dönemde yapılan incelemede yapılan cinsiyet tahminin doğruluk oranı %75 civarındadır.
İkili tarama testi bebeğin Down sendromu ve diğer bazı kromozomal anomalilere (trizomi 18 ve trizomi 13) karşı riskini değerlendirmek için annenin kanında bulunan serbest beta hCG (insan koryonik gonadotropin) ve PAPP-A (gebelikle ilişkili plazma protein-A) düzeylerine bakılmasını içerir.
İkili testler öncesinde anne aç ya da tok olabilir. Annenin yemek yemesi ya da aç olması sonuçlar üzerinde etkili bir durum değildir. Dolayısıyla da test öncesinde annenin aç ya da tok olması fark etmez.
Onbirinci gebelik haftasında ortalama NK:1.7mm, 12.gebelik haftasında ortalama NK:2mm, 13.gebelik haftasında ortalama NK:2-3 mm olup bu değerler ortalamadan 0.5 mm az ya da çok sapabilir. 11-14 haftalık gebelikte ortalama NK:2.3-3.1 mm, 16-24 haftalık gebelikte ortalama NK:3.8mm-7.2 mm arasında değişir.
Ense kalınlığının belli bir değerin üzerinde olması durumunda bebek için anomali riskinde artış sözkonusudur. Ense kalınlığı, milimetrenin onda birini ölçecek hassasiyette ultrasonografi aletleri ile ölçülür. Genel olarak 3 mm.nin altı normal olarak kabul edilir.
Ense kalınlığı ölçümü, gebeliğin 11.-13. haftalarında baş-popo mesafesi 45 mm ile 84 mm arasındayken yapılır.
Gebelikte iki defa ultrason ile anomali taraması yapılmaktadır. Bunlardan biri 20-23. haftalar arasında yapılan detaylı ultrasondur. Bu haftada bebeğe ait tüm organlar tek tek incelenir ve olabilecek yapısal hastalıkların %70-80'ine tanı koyulabilir.
Down sendromu hakkında birçok ailenin merak ettiği konuların birisi de down sendromlu bebeğin ultrasonda anlaşılıp anlaşılamayacağıdır. Doğru cevap ise ultrasonda down sendromu bulgularının olabileceğidir. Ultrason testlerinde down sendromu ile ilgili bulgulara “Softmaker” adı verilir.
(Burun kemiği yokluğu, femur boyu kısalığı, humerus boyu kısalığı, elde küçük parmak orta falanks kemiğinde hipoplazi, renal pelviektazi, ense kalınlığı, kalpte ekojenite) Çünkü bazı down sendromlu bebeklerin ultrason görüntüsü normaldir. Kan testi olarak 11. ve 14. haftalar arasında ikili tarama testi yapılmalıdır.
Ortalama her 800 doğumda bir görülmektedir en büyük risk faktörü ileri anne yaşıdır. Yani 35 yaş üstü gebelik, down sendromu riskini 50'de bir oranda arttırmaktadır. Ancak son yapılan çalışmalarda genç annelerin de Down Sendromlu bebek doğurma riski artmıştır ve bu oran %75-80 civarında bulunmuştur.
Kromozomdaki hata anne yaşı ilerledikçe artıyor. Kadının 35 yaş ve üzerinde olması Down Sendromu ve diğer kromozom anormallikleri için risk taşıyor. Öyle ki 20 yaşında bir annenin Down Sendromlu bebeğinin olma ihtimali 1/1441'de bire iken, bu risk 30 yaşında 1/959'a, 40 yaşında 1/84'e ve 50 yaşında da 1/44'e çıkıyor.
Down sendromu önlenemez, ancak ebeveynler riski azaltabilecek adımlar atabilir.
Burun kemiği ölçümü: İkili test için yapılan ultrasonografi de burun kemiğinin oluşup oluşmadığı da incelenir. Burun kemiğinin yokluğu veya olması gerekenden ince olması down sendromu olma olasılığını arttırmaktadır.
Üçlü test hamileliğin16-18. gebelik haftalarında yapılmakta olup, bu testteki AFP değeri büyük önem taşımaktadır. Doktorunuz ikili testin sonucunda, üçlü teste gerek duymayabilir veya üçlü testin gerekliliği olduğu konusunda gebe adayına önerilerde bulunabilir. Bu durum hekimden hekime değişebilmektedir.
İkili tarama testi hamileliğin 11–14'üncü haftaları arasında yapılan Down ve Edwards (trisomi 21 ve 18) sendromlarının taranmasında kullanılan bir tetkiktir. Bu sendromların taramasını onaylayan tüm hamilelerde ikili tarama testinin mutlaka uygulanması önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri