Yaklaşık 38 ha alana sahip olan arazi alüviyal topraklardan oluşmaktadır.
3. İntrozonal Toprak Çeşitleri
Bu nedenle oldukça verimli bir toprak tipi oldukları söylenebilir. Ülkemizde çok bir bölgede dağılım gösteren introzonal topraklar,Büyük ve Küçük Menderes, Çukurova ve Bafra'da görülmektedirler. Bulundukları ana kayanın etkisinde olan bu topraklar kumlu ya da tuzlu yapıda olabilirler.
İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde bulunur. Türkiye'nin dağlık bölgelerinde bulunan toprak tipleridir. Kumlu ve tüflü topraklar: Bozdağlar ve Aydın dağlarında bulunur.
Kırmızı renkli Akdeniz toprakları, bu iklim tipinin etkili olduğu güney Marmara, kıyı Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde görülmektedir.
Bunların başlıcaları: Kuzey Anadolu fay zonu üzerinde bulunan çöküntü ovaları, Güney Marmara ovaları, Ege bölümünde Bakırçay, Gediz, Küçük Menderes ve Büyük Menderes ovaları ve Doğu Anadolu'da, Erzincan, Erzurum, Pasinler ve Muş ovaları ve diğer ovalardır. Alüvyal topraklar derin ve geçirgen topraklardır.
İlgili 44 soru bulundu
Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. İlçemiz yerleşim konumu gereği Adana'nın en sorunlu zemininde bulunmaktadır. Üzerinde kurulu bulunduğu zemin alüvyon kökenli zemin olup, kum, çakıl, silt ve kilden oluşmaktadır.
Erzurum, Erzincan, Muş, Konya Ovaları, Niksar ve Erbaa bu toprakların geniş alan kapladıkları yerlerdir.
Yağmur ormanlarında görülür. Demir olarak zengindir, yağışlarla birlikte topraktaki demir oksitlenir ve toprak kırmızımsı bir hal alır, ayrıca demir bitkilerin gelişmesine de katkıda bulunur. Laterit topraklarda genellikle Ekvatoral iklim bölgelerinde etkili olmaktadır ve verimliliği azdır.
Dönenceler arasında kalan bölgede sıklıkla rastlanan laterit topraklar; Amazon ormanlarında, Kongo havzasında ve Ekvatoral yağmur ormanlarında bulunurlar. Buna ek olarak Endonezya, Malezya, Senagal, Hindistan ve Avustralya, laterit toprakların bulunduğu ülkeler arasında yer almaktadır.
Kahverengi orman toprakları; Karadeniz dağlarında, Marmara'da Yıldız dağlarında, İçbatı Anadolu bölümünde, Güneydoğu toros dağlarında görülür. Eğimli yerlerde birikme katı olan B katmanı her zaman bulunmaz, sadece A ve C katmanları vardır.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
Killi topraklar, kil bölümünün hakim olduğu topraklardır. İnce çaplı kil tanecikleri arasında kalan küçük gözeneklerde suyun ve havanın hareketi güçleşmiştir. Bu nedenle kil toprakları sıkı, ıslandıkları vakit havalanmaları çok güç, ısınmaları da o derece geç olan topraklardır. Genellikle süzek değillerdir.
Kahverengi bozkır toprakları, Orta kuşakta, karalarının iç bölgelerinde, karasal iklim ve bozkır bitki örtüsü altında gelişen toprak türü. Eski sınıflandırmaya göre yerli (zonal) topraklar grubuna dahildir. Oluşumunda iklim, bitki örtüsü ve anakaya etkilidir.
Çukurova bölgesinin büyük bir bölümü, dünyadaki tarıma en elverişli alanlar arasında olan geniş, düz ve verimli bir alandır.
Çukurova İlçesinin yüz ölçümü 240 km2 'dir. Bu alanın; 83 km2 'si tarım arazisi, 4 km2 'si çayır –mera arazisi, 40 km2 'si ormanlık alan, 32 km2'lik alanı göl sahası ve 81 km2'lik alanı ise yerleşim yeridir. İlçede genel olarak Akdeniz iklimi hüküm sürer. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır.
Anadolu'nun en büyük deltası, nice canlının kadim yurdudur. İskenderun Körfezi ile Mersin Körfezi arasında kalan bölgede iki milyon yıl önce oluşan çökelti alanları, zamanla akarsuların getirdiği malzemelerle dolarak Çukurova'yı meydana getirdi.
Toprak çeşitleri arasında en çok bilinenlerden biri kumlu topraklardır. Kum oranının yüksek olduğu bu çeşidinde kil oranı daha azdır. Bu yönü ile kumlu toprak, “hafif toprak” olarak da adlandırılmaktadır. Kumlu topraklar, işlemesi en kolay olan toprak türleri arasındadır.
Havuç, ayçiçeği, bakla, kuru fasulye, susam, şeftali,tütün, kestane, funda, turp, kereviz, çam, eğrelti otu ve pancar gibi bitkiler kumlu topraklarda yetişir.
Ülkemiz, toprak ve bitki çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir konumda yer alır. Ancak etkisi altında olduğu iklim ve bulunduğu coğrafyadan dolayı bazı toprak çeşitlerinin görülmesi mümkün değildir. Tundra, laterit, moren ve lös topraklarına Türkiye'de rastlamak imkansızdır.
Laterit Topraklar : Doğu Karadeniz kıyısında görülür.Verimi düşüktür.
Soğuk ve nemli iklim ve iğne yapraklı ormanlar altında podzol, sıcak ve nemli iklim ve gür ormanlar altında laterit topraklar vardır.
Tarım alanları olarak kullanılması için çok elverişlidir. Laterit Topraklar: Genel olarak Doğu Karadeniz kıyılarında görülen bu toprak çeşidi tarım açısından verimsizdir bir topraktır.
Kuzeyde Kayseri-Yahyalı'nın batısında Dündarlı Köyü'nden başlayarak kuzey, kuzeydoğugüney, güney batı doğrultusunda, güneyde Mersin Gülek yakınlarına kadar yaklaşık 107 km lik bir alanda izlenir.
“Deprem muhakkak olacak ve Ceyhan fayı da asıl Doğu Anadolu fayının küçük bir dalı. Asıl büyük deprem Adana için söz konusu olan Yumurtalık ile Osmaniye arasında uzanan Kahramanmaraş Türkoğlu'na kadar giden fay uzunluğudur. Bu fay 7'nin üzerinde bir deprem üretir. Adana'nın zemini de maalesef çürük bir zemindir.
Adana merkezli depremden birçok çevre il etkilenirken Adana'da aktif fay hatları merak altına alındı. Adana ve civarında üç fay hattı dikkat çekiyor. Ecemiş Fay Zonu, Karaisalı-Karsantı Fay Zonu ve Karataş-Osmaniye Fay Zonu bulunan Adana üçüncü derece riskli iller arasında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri