Topraklama için 2-3 adet iletken bakır çubuk gerekir. Bu bakır çubukların çapı topraklama yapılacak alandaki elektrik akımı tehlikesine göre 12.5 mm ile 40 mm arasında seçilir. Tek bir uzun bakır çubuk yerine birkaç parça çubuk kullanmak daha uygundur.
Çevre topraklama direnci için 1 ohm dan küçük değer elde edilemezse bakır çubuk elektrotlarda kullanılacaktır. Kullanılan elektrotlar arası uzaklık elektrot boyunun en az 2 misli olmalıdır. Elektrotların çapı 20 mm, boyu 1,5 m, ağırlığı min. 4,200 Kg/ adet olacaktır.
Topraklama sistemleri için faz kesiti 16mm2 ye kadar hatlarda toprak kesiti faz kesiti ile aynı olmak zorundadır. Faz kesiti 16 ile 35mm2 arasında ise (35mm2 dahil) toprak kesiti 16mm2 olmalıdır.
Topraklama için kullanılan kablolarda yeşil ve sarı renklere yer verilir.
Kablo kesitlerinin çekilecek akıma göre düşük seçilmesi zamanla kabloda ısınmaya ve sonrasında yangınlara sebep olabilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Aydınlatma tesisatında genellikle 1,5 mm2 iletken kesitli kablo kullanılır. Priz tesisatında ise 2,5 mm2 iletken kesitli kablo kullanılır.
Ev Tesisatında Hangi Kablo Kullanılır? Ev tesisatında, elektrik akımını iletmek için genellikle TTR kabloları tercih edilir. 3x1.5 TTR kablo, evlerdeki aydınlatma devreleri ve bazı küçük elektrikli cihazlar için yaygın olarak kullanılan bir örnektir. Bu kablo, genellikle prizlere enerji sağlamak için kullanılır.
AC Elektrik Kablo Renkleri
Mavi kablo: Nötr iletkeni (N): Prizlerde ve avizelerde negatif veya nötr elektrik yükleri için kullanılır.
En iyi topraklama direnci değeri SIFIR ohm dur. Tabiki bu değer mümkün değildir. İyi bir topraklam değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Siyah ve kahverengi renkleri tek fazlıdır ve elektriği kullanılan ortamlardaki priz, anahtar gibi yerlere yaymak için kullanılır. Mavi kablo nötr iletkendir, siyah ve kahverengi kablolarla yayılan elektrikteki negatif veya nötr yükler için kullanılır.
Koruma toprak direnci 1 ohm altın- da olmalıdır. İşletme toprak direnci de 2 ohm altında olmalıdır. (ABD) toprak ölçümleri de aynen nötr direnci ölçer gibidir.
Prizlerde toprak hattı tespiti ve ölçümü nasıl yapılır. avometre ile toprak ölçümü. Avometre ile faz nötr gerilim değeri ölçülür, sonra faz toprak arası gerilim değeri ölçülür.. İkisi uyumlu ise toprak sağlam demek. Aynı zamanda toprak nötr arası 0.5 veya 1 volt olmalı bu değer maksimum değerdir.
Topraklama uygun şekilde yapılmadığında ise cihaz ve makinelerin arızalanması riskinin yanı sıra elektrik çarpması tehlikesi de artar.
Nötr Toprak Arası Gerilim Kaç V Olmalı
Nötr ve toprak arasında gerilim değeri teoride 0V olmalıdır. Fakat elektrik tesisatının doğru boyutlandırılmaması sonucu veya dağıtım şirketinden kaynaklı olarak bu gerilimler artmaktadır. 2V 3V seviyelerine kadar normal olarak kabul edilebilmektedir.
İdeal nötr toprak arası gerilim ne olmalı konusunda ise belirlenen aralık 0 volt ile 1 volttur. Fakat ideal olanı 0 volttur. Bazı durumlarda pirizden elde edilen ölçüm sonucu 0.5 volt ya da 1 volt olabilmektedir.
Kablo kesiti hesaplama: Kablo kesiti, akım miktarı ve gerilim düşümüne göre belirlenir. Kablo kesiti ne kadar büyük olursa, akım direnci o kadar düşük olur ve gerilim düşümü de o kadar az olur. Akım, kablo üzerinden akan elektrik yükünün miktarını belirler.
Topraklama çubuklarının 1 - 1,5 metre uzunluğunda olması gereklidir. Çubukların 12,4 mm - 40 mm arası incelikte olmasına dikkat edilmelidir. Topraklama çubuklarının yerleştirileceği bölgenin büyüklüğüne göre ve yayılımın küçük olmasını sağlamak amacıyla birden fazla çubuk kullanımı lazım olabilir.
Üç faz birbirine aynı anda temas edeceği için o birleşen yerde enerji sıfır olur.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir. Hiçbir zaman tüm fazlardan çekilen yük eşit olamayacağı için, nötr iletkeni çok değerlidir…
faz ucu nötr e değerse sigorta bozuk değilse atar. faz ucu toprağa değerse bina topraklaması sağlamsa sigorta atar.
Topraklama kablosu, elektrik işleri ile uğraşan herkesin bildiği sarı yeşil çizgili renkli olan kablodur. Bu dünyanın her yerinde aynıdır ve tüm sistemlerde aynı renkler kullanılmaktadır. Üç kablodan siyah ya da kahverengi olanı faz, mavi olanı ise nötr temsil etmektedir.
3X2.5 Ttr kablo, elektrik tesisatlarında yaygın olarak kullanılan bir kablolama çeşididir. İşte 3X2.5 Ttr kablo kullanım alanları: Ev ve bina tesisatları: 3X2.5 Ttr kablo, ev ve bina elektrik tesisatlarında güvenli bir şekilde kullanılabilir. Elektrik devreleri için güç ve enerji iletimi sağlar.
İç Tesisatlarda En Sık Kullanılan NYA Kablo Çeşitleri Öncelikle 2.5 Mm, Sonrasında İse 1.5 Mm NYA Kablolardır. Bina Ana Pano İçlerinde Kullanılan NYA Kablo Tipleri 6 Mm İken, Farklı Pano Tiplerinde 4 Mm NYA Kablolar İse Ara Bağlantı Tablolarında Kullanılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri