Topraksız serada domates üretimi yapılması konusu. Topraksız tarım modern seralarda toprak kullanılmadan en son ve en yaygın kullanılan ürün olan “cocopeat” denilen Hindistan cevizi meyve kabuğu parçalarının sıkıştırılması ile elde edilen özel bir üründe yapılmaktadır.
Domates sıcak iklim mahsulüdür. Ekim işleminden hasada kadar ortalama olarak 7 ila 10 hafta gerekir.
Topraksız tarım, kısaca, toprak yerine bitkilerin besin elementi içeren çözeltilerde yetiştirildiği üretim şeklidir. Üretim kontrollü koşullara sahip seralarda yapılmaktadır. Elde edilen ürünlerin diğer yöntemlerle üretilmiş tarım ürünlerinden bir farkı yoktur. Bu yüzden insanlar için zararlı değildir.
Topraksız Tarım Marul Serası Maliyeti. Topraksız Tarım Marul Serası Maliyeti güncel kur ve piyasa hareketliliğine göre farklılık gösterir. Ayrıca yapacağınız yatırımın büyüklüğü fiyatı doğrudan etkiler. Ancak 1 Dönüm Topraksız Marul serası maliyeti ortalama 39.000 USD - 45.000 USD arasında değişir.
-Daha az sera gazı salınımı sağlar, -Daha az su tüketimi sağlar, -Daha az arazi kullanımı sağlar, -Topraksız seracılık modelinden birim alanda elde edilen kazanç, geleneksel tarım modellerine göre yaklaşık 50 kat daha karlıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Seralarda bir yılda ortalama 30 ton civarında domates verimi var, salatalıkta da 20-25 ton civarında bir ürün alınıyor. Hem seranın alan olarak çoğalması hem de ürün çeşitliliğinin artması ekonomik olarak çok ciddi bir katkı sağlayacak.
Topraksız tarım, toprak yerine volkanik kayaların, perlit, kaya yünü veya taş yünü gibi maddelerin kullanıldığı, bitkinin ihtiyaç duyduğu mineralleri su yolu ile bitkiye verme işlemidir.
Topraksız kültürde en çok kullanılan inorganik materyaller perlit, pomza, kaya yünü, kum ve cüruftur. Ülkemiz önemli miktarda perlit ve pomza rezervine sahiptir. Kokopit ve kaya yünü ise ithal edilmektedir.
Topraksız tarım uygulamaları, fidelerin zemine ekilmediği bir sistemle yapılır. Bunun yerine fideler, topraksız tarıma özel şekilde geliştirilen kaplara yerleştirilir. Bu modern üretim tekniğiyle toprağa ihtiyaç duymadan bitki yetiştiriciliği yapılır.
Topraksız tarımla, biber, salatalık, domates, kabak, bezelye, ıspanak, marul, fesleğen gibi bitkileri oldukça rahat bir şekilde yetiştirebilirsiniz.
Potasyum nitrat, magnezyum nitrat, kalsiyum nitrat ve amonyum nitrat azot içeren gübrelerdir.
Asidik yapısı bulunan ve bitkilerin yetiştirilmesi için uygun olan torf toprağa kompost yaparak bitkilerinizin daha hızlı büyümesini sağlayabilirsiniz. Torf, pek çok bitki, ayrıca domates ve biberler dışında pek çok sebze ve besin için uygun bir seçim olabilir.
Deşti domates tohumu domatesin atası susuz bile yetişir. Sulu bahçede döküm miktarı artarken susuz ortamda ise daha az miktarda döküm yapar.Susuzluğa uzun süre dayanabilen bu domates türü özellikle su sıkıntısı çekenler için veya sulama sıklığı az olanlar tercih edebilir.
Domates fidelerinin sağlıklı şekilde büyümesi için 3 günde 1 defa olacak şekilde sulamalısınız.
Alakır Etlisi. Batı Toros yaylalarının bereketli topraklarında yetişen Alakır etlisi de en verimli domates çeşitleri arasında.
Hasat erkenci çeşitlerde iki, orta ve geççi çeşitlerde ise 3-4 defada yapılır. Erkenci çeşitlerde bitki üzerindeki meyvelerin en az ℅60-70' i olgunlaşınca hasada başlanır.
Hidroponik tarım, topraksız bir ortamda bitki yetiştirmekte kullanılan bir yöntemdir. Bitkiler ihtiyaçları olan besin elementlerini toprak yerine bitkinin ihtiyacı olan minerallerin özel olarak hazırlandığı besin solüsyonundan karşılarlar.
Yetiştirme süresi de kısalıyor. Toprakta üretilen marul, 40 ile 45 gün arasında yetişirken, açık havada topraksız sulu tarımla 30 günde marul yetiştiriyoruz.
Topraksız tarımda toprağa ihtiyacınız olmasa da, bitkinizin köklerinin tutunacak bir desteğe ihtiyacı vardır. Tipik malzemeler arasında vermikülit, perlit, turba yosunu, hindistancevizi lifi ve taşyünü bulunur.
Topraksız tarım ilk kez 1930 yılında, İngiliz Profesör Dr. William Gericke tarafından temeli atılmış daha sonraları Hollanda'da geliştirilmiş. Bu uygulamaya 1995 yılında başlayan Türkiye kısa sürede önemli bir dış pazar ve yatırım alanı konumuna gelmeyi başardı.
DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE TOPRAKSIZ TARIM
Türkiye'de ilk olarak 1995'te Antalya'da kurulmuş modern seralarda başlamıştır. Topraksız tarım alanı 2000'de 20ha, 2004'te 75ha, 2007'de 200ha olarak belirlenmiştir. Bu alan 30.718ha olan toplam sera alanının %0.6'sı kadardır.
Bitkiler ihtiyaç duydukları besin maddelerini topraktan alır. Bu maddeler yapay olarak sağlanabilirse bitkiler topraksız da büyüyebilir.
Topraksız tarım yetiştiriciliğinde Antalya ilk sırada yer almakla birlikte Mersin, İzmir, Manisa, Yalova ve Afyonkarahisar illeri de topraksız kültür seralarının yoğunlaştığı alanlar arasında bulunuyor. Topraksız tarım alanlarında yüzde 92 oranında sebze, yüzde 8 oranında ise süs bitkisi yetiştiriciliği yapılıyor.
Topraksız serada domates üretimi yapılması konusu. Topraksız tarım modern seralarda toprak kullanılmadan en son ve en yaygın kullanılan ürün olan “cocopeat” denilen Hindistan cevizi meyve kabuğu parçalarının sıkıştırılması ile elde edilen özel bir üründe yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri