Çukurova İlçesinin yüz ölçümü 240 km2 'dir. Bu alanın; 83 km2 'si tarım arazisi, 4 km2 'si çayır –mera arazisi, 40 km2 'si ormanlık alan, 32 km2'lik alanı göl sahası ve 81 km2'lik alanı ise yerleşim yeridir. İlçede genel olarak Akdeniz iklimi hüküm sürer. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır.
Tarım ve hayvancılık
Bölge, soya fasulyesi, yer fıstığı ve mısır üretiminde de Türkiye'de ilk sıradadır. Ayrıca pamuk yetiştirerek ülkedeki tekstil sanayiine katkıda bulunur. Ayrıca Türkiye turp ihtiyacının yüzde yetmişi bu bölgeden yetiştirilir.
Çukurova'nın kalbinde yer alan Adana ili; 1.4 milyon ton narenciye üretimi ile Türkiye üretimin %28'ini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir. 1 milyon ton karpuz üretimi ile Türkiye'deki karpuz üretiminin %25'ini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir.
Günümüzde Çukurova, Seyhan ve Ceyhan'ın iki yanında, Adana il sınırlarında uzanan, kuzeyden Toros Dağları ile sınırlanan bir delta ovası özelliğinde. Denizden bir kıy kordonuyla ayrılan ve lagün denilen birçok gölün belli başlıları, batıdan doğuya doğru Tuzla, Akyatan, Ağyatan ve Yumurtalık adlarıyla anılıyor.
7. y.y.´dan itibaren İslam ordularının bölgeye gelişi ile birlikte Arap tarihçileri Adana isminin eski peygamberlerden Yasef´in torunu EZENE´den geldiği fikrini ortaya atmışlardır. Türkler Torosları aşıp güneye indiklerinde buraya Çukurova adını vermişlerdir. Çukurova´nın tarihteki adı KİLİKYA´dır.
İlgili 37 soru bulundu
Bu kent, bir taraftan verimli bir tarım ala nında kurulmuştur, diğer taraftan önemli bir ticaret, sanayi ve kültür merkezi olması nedeniyle nüfusu hızla artmaktadır. Son nüfus sayımın da nüfusu 750.000'i geçmiş ve önümüzdeki sayımda ise 1.000.000 in sanın yaşadığı bir kent olacaktır (Harita: 1).
DANUNA adının asırlar boyunca değişerek zamanla BATANA ve daha sonra ADANA olması da çok kuvvetle muhtemeldir. Yöreye gelen Türkler'in, yüksek Torosları aşıp güneye doğru sarkmaları sırasında yöreye "Çukurova" adını vermeleri de doğanın insanlara verdiği ilhamın güzel bir örneğidir.
Kuzeyinde Toros Dağlarının yer alan Çukurova Delta Ovası, aslında Türkiye'nin en büyük ovasıdır. Akarsuların yüksek seviyede alüvyon taşıması sonucu oluşmuştur.
Çukurova Deltası, Akdeniz Bölgesi'nin Adana Bölümü'nde Adana ve Mersin il sınırları içinde bulunur. Doğal ortam özellikleri bakımından sade bir yapıya sahip olan delta ovasının ortalama yükseltisi deniz seviyesi ile yaklaşık 142.7 metre arasındadır.
Ülkemizde bulunan başlıca delta ovaları arasında yer alan Çukurova deltası Adana ili sınırları içinde yer alır. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Türkiye'nin en büyük delta ovasıdır.
Alüvyonların getirdiği verimli toprakları nedeniyle senelerdir bir cazibe merkezi olan, ülkenin en verimli ovalarından Çukurova'da buğday, ayçiçeği, zeytin, nar, mısır, narenciye (portakal, turunç, mandalina ve limon), muz, kivi, baklagiller, şekerkamışı, patates, domates, biber, marul, lahana, soğan, pirinç, soya, ...
Çukurova, 227 km'lik kıyısının yaklaşık 110 km'si boyunca lagünlerle kaplı olması ve deniz derinliği uygun olmaması doğu ve batı ucu dışında kıyıda liman inşası için uygun özellikler göstermez. Bu durum kıyıyı Mersin- Yumurtalık arasında liman ve yerleşmeden uzak tutmuştur.
İlçe, 2008 yılında kurulan Çukurova Belediyesi tarafından yönetilmekte, Çukurova Kaymakamlığı ile ise merkeze bağlı olarak idare edilmektedir. Bu ilçede yapılan seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi'nin bariz üstünlüğü göze çarpmaktadır.
Demiryolları ağına dâhildir. Havaalanı da bulunduğu için sanayi tesisleri yoğun bir şekilde buraya yapılmıştır. Bu sebeple sanayi ve ticaret gelişmiş olduğu için emek gücüne duyulan ihtiyaç sebebiyle ülkemizin dört bir yanından insanlar Çukurova'ya göç etmişlerdir ve etmektedirler.
Türkiye'nin en büyük kıyı ovası olan Çukurova; ülkemizin gü neyinde, Orta Toros dağları ile deniz arasında, Akdeniz'in kuzey do ğusunda bulunur. Deniz seviyesinden yüksekliği hiç bir yerde 200 m.'yi geçmez. Üstelik Delta ovada yükseklik 100-150 m. kadardır.
Bir Zamanlar Çukurova, Tims&B Productions imzalı, ilk bölümü 13 Eylül 2018 tarihinde yayımlanan, yönetmenliğini Murat Saraçoğlu ve Evren Karabıyık Günaydın'ın üstlendiği, senaryosunu ise Yıldız Tunç, Atilla Özel, Ayça Üzüm ve Selena Çağlayan'ın birlikte kaleme aldıkları Türk yapımı romantik, dram, aksiyon ve tarihî ...
Mersin, narenciye üretim ve ihracat üssü
İlimiz, Türkiye limon üretiminin %61'ini, portakal üretiminin %19'unu, muz üretiminin %72'sini, çilek üretiminin %47'sini, zeytin üretiminin %6'sını domates üretiminin %7'sini karşılamaktadır.
Gerek dünyada, gerekse Türkiye'de en fazla tüketilen gıda maddesi olan buğdayda 2022 yılı üretim sezonu hasadı Çukurova bölgesinde başladı. Yaklaşık 11 milyon hektar alanda tahıl üretimi yapılan Türkiye'de 7 milyon hektar alanda da buğday ekimi yapılıyor.
Seyhan Baraj Gölü'nün doğu yakasında 20 bin dekar arazi üzerine kurulu Çukurova Üniversitesi Balcalı Kampüsü insanı kendine hayran bırakan manzarasıyla doğal bir park alanıdır.
Yılda 2,5 milyon ton buğday üretmesi nedeniyle 'tahıl ambarı' olarak nitelenen Konya Ovası'nda kuraklık nedeniyle hasat yapılamıyor. Yeterince yetişmeyen ekili ürünler koyunlara yem oldu.
Konya Ovası, Çukurova'da yer alan delta ovasından sonra Türkiye'nin en büyük ikinci ovasıdır.
Dalaman Ovası, Dalaman Çayı'nın uzun yıllar boyunca biriktirdiği alüvyonların oluşturduğu çok geniş bir alana yayılan, Türkiye'nin en yüksek verim alınabilen tarım alanlarındandır. Dalaman ovası tektonik nedenlerle çökmüş, alüvyonlarla doldurulmuş bir ovadır.
Yöreye Selçuklu Türklerinin yerleşmesi ile birlikte şehrin adının “ÇECELİ” olarak değiştirildiğini görüyoruz. Günümüz ilçe halkının Yüreğir Ovasından gelen Ramazanoğulları ve Menemencioğulları soyundan geldiğini biliyoruz. İlçeye bugünkü ismi, Ramazanoğullarından Kara İsa Bey'e atfen verilmiştir.
Yöreye M.Ö. yaşayan kavimlere Danuna ismi verildiği kayıtlarda mevcuttur. Bir efsaneye göre gök tanrısı Uranüs'ün Adanus ve Sarus adında iki oğlu Adana civarına savaşarak gelmişler, Adanus adını kendi kurdukları şehre vermiştir.
Seyhan, Adana şehir merkezine yaklaşık 8 km uzaklıkta bulunan ve 800 binin üzerindeki nüfusa sahip olan, Adana'nın en büyük ilçesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri