Düğün mekanları Cuma günlerini hafta sonu saydığından, Pazartesi ile Cuma günü arasında kalan günlerden birinde düğününüzü yapabilirsiniz. Bu günler içinden ise en uygun olanı Perşembe günü diyebiliriz.
Peygamber şöyle buyurmuşlardır:
"Kıyamet gününde her merhalede bana en yakın olanınız, dünyada bana en çok salat ve selam getireninizdir Kim, cuma günü ve cuma gecesi bana salat ü selam getirirse, Cenab-ı Hak onun yetmişi ahiret ve otuzu dünya ihtiyaçlarından olmak üzere yüz hacetini giderir.
Düğünler her mevsim yapılabilir. Bazı çiftler düğün tarihi belirlerken kış aylarını tercih eder. Ocak, Şubat gibi aylar kış düğünü yapmak isteyenler için uygun tarihlerdir. Fakat kış düğünü yapmaya karar verenlerin mekan seçimine dikkat etmesi gerekir.
Cumayı cumartesiye bağlayan gecedir . bir günün gündüzü sonra gecesi gelir .
Hanbelîler dışındaki fakihlere göre cumanın vakti öğle namazının vaktidir. Hanbelîler'e göre ise güneşin bir mızrak boyu yükselmesiyle başlar, gölgenin kendi aslına eşit olduğu zamana kadar devam eder. 5. İmam.
İlgili 25 soru bulundu
Cuma günü imam minbere çıkıp iç ezanın okunmasından itibaren namaz kılınıncaya kadar alışveriş ve benzeri bir dünya işiyle meşgul olmak, Cuma günü namaz vakti girdikten sonra yolculuğa çıkmak gibi bazı hususların yapılması yasaklanmıştır.
Cuma günü Müslümanların bayramıdır. Çünkü Adem o gün yaratılmış, o gün cennete yerleştirilmiş ve o günde cennetten çıkartılmıştır. Demek ki Cuma günü, insanlığın ilk yaratıldığı, cennete yerleştirildiği ve yeryüzü halifesi olduğu bir gün olduğu için insanların bayramı olmuştur.
Dinimizce perşembe gecesi mübarek gecelerden biridir. Özellikle perşembeyi cumaya bağlayan gece tüm dua ve dileklerin kabul edildiği gecedir. Perşembe cumanın habercisidir. Cuma günü günlerin efendisidir.
İslam dünyası için büyük öneme sahip üç aylardan, recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gece idrak edilen Regaib Kandili, "rahmet ve bereket gecesi" olarak kabul ediliyor.
Bu mübarek geceye "Mevlid Kandili" denir. O`nun doğduğu çağda dünyanın her tarafında cehalet, zulüm ve ahlâksızlık almış yürümüş, Allah inancı unutulmuş, insanlık korkunç ve karanlık bir duruma düşmüş, dünya yaşanmaz hale gelmişti. O`nun doğduğu gece, insanlığın kurtuluşu için çok hayırlı ve mübarek bir başlangıçtır.
Genelde en popüler ve talep gören gün cumartesidir. Bu gün doluysa sırasıyla pazar-cuma-perşembe-çarşamba gibi günlerden birini tercih edebilirsiniz.
Şartlar ve imkânlar müsait olduğu zaman senenin bütün günlerinde ve günün her saatinde düğün yapılabilir, nikâh kıyılabilir. Yani nikâh için belli bir zaman ve vakit yoktur.
İçişleri Bakanlığı'nın genelgesinde konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi: Nikah ve Düğün merasimlerinde; Yiyecek/içecek ikramı yapılabilecektir. Canlı müzik icrası da dahil olmak üzere müzik yayını saat 24.00'e kadar yapılabilecektir.
İki rekâtlık cuma namazı bittiğinde Resûlullah (sas) evine gider ve yine iki rekât nafile namaz kılardı. Hz. Peygamber (sas) cumadan sonra nafile namaz kılmak isteyenlere ise dört rekât kılmalarını tavsiye ederdi. Dolayısıyla Cumadan sonra iki ya da dört rekât nafile namaz kılınması Peygamberimizin (sas) sünnetidir.
Sevincimizle hüznümüzle yeniden kaynaşırız. Hep birlikte Allah'a kul olmanın, kardeş olmanın, paylaşmanın, dayanışmanın hazzını iliklerimize kadar yaşarız. Aziz Müminler! Peygamberimiz (s.a.s)'in ifadesiyle güneşin doğduğu en hayırlı gündür Cuma.[3] Bu yüzdendir ki Cuma, Yüce Dinimiz İslam'ın sembollerinden biridir.
[Tirmizi] (Tirmizi, Kütüb-i sitte adı ile maruf, en kıymetli altı hadis kitabından biridir. Cuma günü ölen Müslüman, o günün şerefine kabir azabı görmüyor. Kâfir o gün ölürse elbette cezasını çeker.) (Cuma günü veya gecesi ölen mümin, şehit olur, kabir azabından kurtulur.)
Çünkü Perşembe akşamı aslında Cuma günün gecesi ,akşamıdır ve bu manada Cuma gününün gündüzünün, yani Cuma namazı vaktinin de habercisidir.
Cumadaki duaların kabul olma saatiyle ilgili bir başka rivayette de şöyle deniliyor: Bu vakit hutbeye başlama vaktiyle namazın bitimi arasında olabileceği gibi kametle namaz bitimi arasında veya o gün batıncaya kadarki zaman diliminde olduğu da söylenmiştir.
Allahû teâlâ, o zamanlarda dua edenin isteğini geri çevirmeyeceği gibi bol ihsanda bulunur. Bu özel günler: Arefe gecesi, Berat gecesi, Kadir gecesi, Cuma gecesi ve günleridir. Bu kadar kıymet biçilen cuma günü dua için de çok özel vakitler bulunuyor.
Sual: Acele işimiz olunca, Cuma namazının farzını kılıp hemen çıkabilir miyiz? Bu şekilde kılınınca, Cuma kabul olmuş ise, bu namaz, kaza namazı yerine geçer. Cuma namazı kabul olmamışsa öğlenin farzı yerine geçer.
Değerli kardeşimiz, Bazı vakitlerde banyoya girilmesi adab açısından uygun görülmemiştir. Çünkü bu vakitler şeytanların dağılma vaktidir. Ama bu vakitlerde banyo yapmak günah değildir, ihtiyaç olduğunda banyo yapılmalıdır.
İçki içmenin her türlüsü günah olup, bu günahı kafana takmıyorsan, tabii Cuma akşamıda içebilirsin kardeş. İçki her türlü günah olduğu için Salı, Cuma farketmez.
Cuma gününde öyle bir saat vardır ki, o saatte bütün dualar kabul olur.) (Cuma günü, bayram günlerinden, Arefe ve Aşûre gününden daha kıymetlidir.) (Allahü teâlâ, Cuma günü ölen mümine kabirde azap etmez.) (Cuma günü kırk defa salevat getirenin kırk yıllık günahını Allahü teâlâ affeder.)
Cuma günü melekler mescitlerin kapılarında dururlar.İlk gireni ve sonra da onun ardından gireni yazarlar.İlk gelen kişinin sevabı Allah Teâlâ'ya yaklaşmak için dişi ya da erkek deve kurban eden kimsenin ecri gibidir. Ondan sonra gelenin sevabı AllahTeâlâ'ya yaklaşmak için sığır kurban eden kimsenin sevabı gibidir.
Allah'ın cennette cuma gününe tekabül eden ve “yevmü'l-mezîd” denilen günde, kullarına kendisini ziyaret fırsatı vereceğini, bunun için onlara tecelli edeceğini bildirilmiş (İbn Kayyim, 1/369-372, 408-410), başka bir hadiste de bu günde yapılan duaların kabul edileceği bir anın (icâbet saati) bulunduğunu haber ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri