Hz. Peygamber, "Cuma günü Hûd Suresi'ni okuyunuz" (Dârimî, "Fezâilü'l-Kur'ân", 17) buyurarak surenin faziletine, "Hûd Suresi ve kardeşleri beni ihtiyarlattı" meâlindeki hadisiyle de ağır sorumlulukları hatırlatan bir içeriğe işaret etmektedir.
Cuma günleri cuma suresi okunabilir, yine Kuran-ı Kerim'in diğer sureleri de okunur. Cuma günleri bazı tesbih ve zikirler çekilir.
Cuma günü 100 defa" "YA ALLAH" diye zikreden insanın bütün dilekleri kabul olur. Cuma Günü "YA VALİ" esmasını (1000) defa okuyan her işinde kolaylık görür. Cuma gecesi "YA DARR" Esmasını (100) kere çekerse, düşmüş olduğu dertten kurtulur.
İlgili 30 soru bulundu
Cuma günü namazdan önce yüz defa “Ya Allah, Ya Hu” diyen kimsenin hayırlı dileği gerçekleşir. Cuma günü herhangi bir saatte: Lâ ilahe illâ ente yâ Hannânü ya Mennânü yâ bedî'as semâvâti vel arzı yâ zel Celâli vel İkrâm diye dua edilirse, sahibine muhakkak icabet olunur.
"Kim bana bir defa salât ü selâm getirirse, bu sebeple Allâh Teâlâ da ona on misli merhamet eder." Ebu'd-Derdâ (RA) anlatıyor: Bir gün Rasûlullah (SAV): "–Cuma günü bana çok salevât getirin! Zira o gün, meleklerin hazır ve şâhid olduğu bir gündür.
Cuma Günü ”YA VELİYYÜ YA ALLAH” esmasını (1000) defa zikreden kişi her istediğine kavuşur. Cuma günü “LA İLAHE İLLALAHÜ'L MELİKÜ'L HAKKU'L- MÜBİN” (200) defa zikreden Kişi Allah'tan ne isterse verilir. Cuma günü Sabah 'YA-RAKİB esması (312) defa zikrederek istegini Allah'a bildirrisen isteğin kabul olur.
O sure Kehf süresidir. Kim cum'a günü bu sûreyi okursa Allah onu öteki cumaya kadar bu sure ile mağfiret eder, sonun da üç gün de ziyâdesi vardır. Yatacağı vakit bu surenin sonundan beş âyet okuyan hıfz olunur ve gecenin istediği vaktinde kaldırılır." Cuma günü Cuma suresi okumanın hadislerde sahih bir dayanağı yoktur.
Bir rivayete göre Cuma suresinin son 3 ayeti için; “Kim Cuma günü sela ve ezan arasında Cuma suresinin son üç ayetini 3 defa okursa o hafta eline helal para geçer.” denir.
İki rekâtlık cuma namazı bittiğinde Resûlullah (sas) evine gider ve yine iki rekât nafile namaz kılardı. Hz. Peygamber (sas) cumadan sonra nafile namaz kılmak isteyenlere ise dört rekât kılmalarını tavsiye ederdi. Dolayısıyla Cumadan sonra iki ya da dört rekât nafile namaz kılınması Peygamberimizin (sas) sünnetidir.
Yasin Suresi bilhassa Cuma gecesi, cuma günü, cenazede, hasta yanında ve kabristanda okunur. Yasin Suresi'ni okumaya cuma gecesi ve cuma günü devam etmek gerektiği tavsiye edilmektedir.
Cuma günü imam minbere çıkıp iç ezanın okunmasından itibaren namaz kılınıncaya kadar alışveriş ve benzeri bir dünya işiyle meşgul olmak, Cuma günü namaz vakti girdikten sonra yolculuğa çıkmak gibi bazı hususların yapılması yasaklanmıştır.
Dilek duasını okuyan kişilerin istekleri ve dilekleri Allah tarafından kabul edilmektedir fakat duayı saf bir kalp ile okumak çok daha doğru olmaktadır. İmkan var ise bu duanın okunmasından önce abdest almak gerekmektedir. Daha sonra ise, üç defa besmele çekilerek Fatiha suresi okunmalıdır.
Abdülehad Serhendi hazretleri bir müjde verip buyuruyor ki: (70 kere “Yâ Allah, Yâ Rahman, Yâ Rahîm, Yâ Kavî, Yâ Kâdir” okuyup da dua eden, ne isterse istesin, Cenâb-ı Hak duasını kabul eder ve ne muradı varsa verir.) Allah rızası için okumalı.
Allah Rasûlü dua edeceğinde bazen kıbleye yönelir, bazen koltuk altı görünecek kadar ellerini kaldırır, bazen avuçlarını açarak, bazen de avuçlarını birleştirerek içtenlikle dua ederdi. Dua ettikten sonra ellerini mutlaka yüzüne sürer ve ashâbına da bunu tavsiye ederdi.
Ayetten anlaşıldığına göre, cuma namazından önce ve sonra çalışmak ve alışveriş yapmakta bir sakınca yoktur. Ancak cuma namazı kılmakla yükümlü olanların cuma saatinde alışverişi terk etmeleri ve camiye gitmeleri gerekir.
Cuma Suresinde başlıca, Hz. Muhammed'in peygamber olarak gönderilişi ve Cuma namazı ile ilgili bazı hükümler yer almaktadır. Yüce Allah, cuma suresi 9, 10, 11. ayetlerinde 'Cuma günü namaza çağırıldığı zaman, hemen Allah'ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın' buyurmuştur.
Muaviye b.Ebu Süfyan'dan rivayet olunmuştur. Rasûlullah(s.a.v)'tan şöyle buyurduğunu nakletmiştir: “Kim şu beş kelime ile Allah'a duâda bulunursa, Allah istediğini mutlaka o kimseye verir."
Perşembe gecesi dünya ve ahiret mutluluğu için Araf Suresi okunur. Perşembeyi Cumaya bağlayan gece (Cuma Gecesi) bahtın açılması için, izzet ve saadet, mutluluk için Yusuf Suresi okunur. Zor işlerin açılması, her müşkülün halli için Perşembe Gecesi 21 defa Kadir Suresi okunur.
duaların kabul edildiği saattir. Peygamberimiz (Sall. (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem)'in hadisi vardır.
- " Cuma günleri bana 80 defa salavat okuyanın 80 yıllık günahı bağışlanır. - "Günde bin salavat çeken, Cennetteki yerini görmeden önce ölmez. - "Günde yüz defa salavat okuyan, kıyamet gününde şehidlerle birlikte olur.
Mûsâ ile Zülkarneyn de konu edilmektedir. Özellikle de cuma günü ya da gecesinde bu sureyi okumanın çok büyük bir mükafat olduğunu bizlere müjdeleyen Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v), bir hadis-i şerifinde "Cuma gecesi Kehf Suresi'ni okuyan, kıyamette, yerden göğe kadar bir nurla aydınlanır.
EN YAYGIN SALAVAT
En yaygın biçimleri "Allahüme salli âla seyyidina Muhammedin ve âla ali seyyidina Muhammed" ile "Sallallâhu aleyhi ve sellem" şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri