Cuma, İslami kültürde haftanın en hayırlı günü olarak kabul edilen ve Müslümanlar için cemaatle namaz kılınan özel bir günü ifade eder. Bu nedenle, isim olarak kullanıldığında da aynı kutsallığı ve özel anlamı taşır.
Aylar, tıpkı haftanın günleri gibi özel isim değildir ve her zaman küçük harfle başlaması gerekir.
Bir kavrama bir kelime ilkesinden hareketle “hanımeli, aslanağzı, cumartesi” gibi cins isimlerinden oluşan yapılar birleşik isim, “Mustafa Kemal Atatürk, Mehmet Akif Ersoy, Peyami Safa, Reşat Nuri Güntekin” gibi yapılar ise özel isim grubu olarak adlandırılmalıdır. Özel isim grubu özel isimlerden oluşur.
İsim tercihlerine göz atan anne ve baba adayları son kararı ise ismin anlamını öğrendikten sonra veriyor. Cuma isminin anlamı da şöyle; 1. Toplanma.
Dünya, Güneş ve Ay kelimeleri astronomi terimi olarak kullanılıyorsa özel isim olduğu için büyük; deyim içerisinde veya mecazî anlamlarda kullanılıyorsa cins isim olduğu için küçük harfle başlar.
İlgili 17 soru bulundu
Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs 1453 Salı günü, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982'de göreve başladı. Lale Festivali 25 Haziran'da başlayacak.
1.Belli bir tarihi bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 10 Aralık 2001 Pazar günü buluşalım. 18 Ekim 1983'te doğmuş.
Cuma Arapça, "جمعه CM'A" "toplanmak" kökünden gelir. Cumartesi Cuma ertesi kelimelerinin birleşmesinden gelir.
Kelime, Kur'an yoluyla Arapçaya, oradan da Türkçeye gelmiştir. Cuma gününe Eski Türkçede "altınç" (altıncı) denir. "Cuma" sözcüğünün kökünün Arapça olduğu varsayımına göre Kur'an bu günü haftalık toplantı günü sayması ile de uyuşarak "جمعة cum'a" "toplanmak" kökünden gelir.
6- Cuma: Arapça'daki "cem" (toplanma) kökünden "cum'a"...
İngilizcede aylar her zaman özel isimdir; yani cümlenin her yerinde ay isimleri büyük harfle başlar. Türkçede ise spesifik zaman belirtmeyen tarih isimleri özel değildir. Örneğin 12 Kasım 2022 cümlesindeki kasım ayı ifadesi özel isim şeklinde kabul edildiği için büyük harfle başlar.
Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs 1453 Salı günü, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982'de göreve başladı. Lale Festivali 25 Haziran'da başlayacak. Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar: Okullar genellikle eylülün ikinci haftasında öğretime başlar.
Her türlü özel adın başında kullanılır. Ulusal ve dinsel bayramlarla, bayram niteliği kazanmış günlerin adları büyük harfle başlar. Gazete, dergi, kitap adlarının ve yazı başlıklarının her sözcüğü. Yazışmalara referans veren hitaplar ve adresler büyük harfle başlar.
- Dünyadaki özel bir bölge anlamında kullanılan yön adları ve bunlardan türeyen sözcükler büyük harfle başlar: Türkiye, Doğu ve Batı uygarlıkları arasında bir köprü gibidir. - Bayram, dönem ve özel gün adları büyük harfle başlar: Kurban Bayramı, Cumhuriyet Bayramı, Tanzimat, Meşrutiyet, Öğretmenler Günü…
Özel isimler her zaman tek olan varlıklardır. Benzeri olmayan ve tek olan varlık türleri her zaman özel isimdir. Özel isimlerin ilk harfi bu yüzden büyük yazılır. Örnek olarak Ankara şehri sadece bir tanedir ve benzeri yoktur.
Cumali ismi doğrudan Kur'an-ı Kerim'de geçmez ancak temel aldığı "Cuma" kelimesi Kur'an'da bir sure adı olarak yer almaktadır. Cumali İsmi Caiz Midir? Cumali ismi dini bir günün adını içerdiği ve olumsuz bir anlam taşımadığı için dini açıdan caizdir.
Can ismi, Farsça kökenli bir kelime olup, "hayat", "ruh", "yaşam", "sevgili", "can" gibi oldukça sıcak ve pozitif anlamlara gelir.
Cuma arapça bir isim olup, "toplanma, bir araya gelme, toplu dostluk' anlam- larına gelir. Sözlükte cumua ve cumea şeklinde de okunur. Bir terim olarak perşem- be günü ile cumartesi arasındaki günün adı olduğu gibi, ayni gün öğle vaktinde kılı- nan iki rekat farz namazın da adıdır.
Pazar kelimesinin kökeni Farsçadaki “bazar” kelimesidir. Çarşı kelimesi ise sabit alım satım yerlerinin bulunduğu yerdir.
Türkiye Türkçesinde gün isimleri, pazar, pazartesi (< Pazar ertesi), salı, çar- şamba, perşembe, cuma ve cumartesi (< cuma ertesi) şeklindedir. Günlerin anlamına gelince: Şamba / Şembe : İbranice şabbat “dinlenme günü” kelimesi Farsçaya şabbâ(t) > şanba ~ şenbe ~ şenbih şeklinde geçmiştir.
Cuma gününün Müslümanlar için önemli olması, İslâm dininde, haftalık ibadet günü olarak seçilmesi ve hadislerde bu günün bir bayram olduğunun belirtilmesindendir. Nitekim Hz. Peygamber(sas), Cuma günü hakkında, "Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün Cuma günüdür.
gün” adları büyük harfle başlar.
Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adlarına gelen ekleri ayırmak için konur: Başvurular 17 Aralık'a kadar sürecektir. Yabancı Sözlere Karşılıklar Kılavuzu'nun veri tabanının genel ağda hizmete sunulduğu gün olan 12 Temmuz 2010 Pazartesi'nin TDK için önemi büyüktür.
Özel adlardan türetilen bütün kelimeler büyük harfle başlar. Yer, millet ve kişi adlarıyla kurulan birleşik kelimelerde sadece özel adlar büyük harfle başlar. Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar. Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri